Πόλεμος για φυσικό αέριο συνεχίζεται

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

 

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία της μιας ώρας συζήτησης του Πρωθυπουργού της Ιταλίας Mario Draghi με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin, προέκυψε πως «για τον Putin δεν υπάρχουν ακόμα συνθήκες για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία». Αυτό προέκυψε από την συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ. Draghi στην έδρα της Ρώμης (31-3-22) στους ξένους ανταποκριτές. Και πρόσθεσε πως «το Κίεβο και η Μόσχα θέλουν την Ιταλία ως εγγυήτρια χώρα».

Από την ημέρα εκείνη και έως τώρα, οι εχθροπραξίες μεταφέρθηκαν προς Ανατολάς της Ουκρανίας. Σε μία πόλη που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις από τους Ρώσους στη Μπούκα, στα περίχωρα του Κιέβου, εντοπίστηκαν πτώματα ανθρώπων που έχουν πυροβοληθεί από μικρή απόσταση. Οι φόνοι και εγκλήματα στην πόλη Μπούκα, προκάλεσαν παγκοσμίως αποτροπιασμό και δεσμεύσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για επιβολή πρόσθετων κυρώσεων προς τους Ρώσους στρατιωτικούς και Putin.

Εν μέσω εχθροπραξιών στην Ουκρανία, οι απειλές των Ρώσων σε πολιτικά πρόσωπα στην Ευρώπη ξεπερνούν τα όρια της λογικής, ιδιαίτερα στην Ιταλία. Ο Luigi Di Maio, Υπουργός Εξωτερικών, δέχθηκε απειλητικά μηνύματα θανάτου όπως «Putin πρέπει να στείλεις κάποιους να τον σκοτώσουν», «Πρέπει να τον σκοτώσουν με μια ροπαλιά στο κεφάλι» κ.λπ. Και όλα αυτά επειδή πρόσφατα, πήγε ο Di Maio στο Αζερμπαϊτζάν, συζητώντας με τους ανάλογους υπεύθυνους αυτής της χώρας, για την μελλοντική προμήθεια για την Ιταλία φυσικού αερίου.

Ουσιαστικά αυτό είναι το κύριο θέμα, η προμήθεια του φυσικού αερίου για το οποίο ο Putin εκβιάζει τις χώρες της Ευρώπης που το χρησιμοποιούν ως ενέργεια, στα παντός είδους όργανα και εγκαταστάσεις παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγής γεωργικών προϊόντων κ.λπ.

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΡΩΣΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ

Εξ’ αρχής, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ορισμένα κράτη της Ευρώπης και οι ΗΠΑ, αποφάσισαν την απομάκρυνση ρώσων διπλωματών από την χώρα τους, ως αντίποινα της απάνθρωπης στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία και την ναρκοθέτηση των παράνομων δραστηριοτήτων τους σ’ αυτές. Η Ιταλία απέβαλε 30 διπλωμάτες. Αυτή την απόφαση την πήρε ο Di Maio, με άλλους πολιτικούς λειτουργούς και άλλων χωρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. 

Η Ρωσία, αντέδρασε δια της Υπουργού των Εξωτερικών της, Μαρία Zakharova με ανάλογη απάντηση, αποβάλλοντας διπλωμάτες Ιταλούς και άλλων χωρών Ευρώπης.

Μεταξύ των 30 διπλωματών Ρώσων, που απέβαλε χθες η Ιταλία, είναι ορισμένοι που θεωρούνται ότι είναι και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Μόσχας. Διπλωμάτες ρώσοι αποβλήθηκαν και από άλλες χώρες, από την Γαλλία, Γερμανία και Δανία που απέβαλλε 15 ρώσους ως πράκτορες. Η Ισπανία ειδικά, απέβαλλε 25 διπλωμάτες που «εκπροσωπούσαν επικείμενο εθνικό κίνδυνο για την χώρα», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Μαδρίτης, José Manuel Albares.  

Ο συγγραφέας Πέτρος Ούτσης, στις 3 Απριλίου 2022, γράφει αναλυτικά η VIA DIPLOMACY, της οποίας είναι και εκδότης, σε άρθρο του με τίτλο, «Γιατί η Ρωσία θέλει να “βομβαρδίσει με πυρηνικά” το Αζερμπαϊτζάν». Είναι άρθρο που αξίζει να διαβάσουν οι ιθύνοντες της Ελλάδας.

Μεταξύ των όσων γράφει, αποκαλύπτει ότι «το Αζερμπαϊτζάν είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής» εννοείται της Ρωσίας και συμπληρώνει με τίτλο στο άρθρο του πως «Το Αζερμπαϊτζάν “είναι” Στρατηγικός εταίρος από την Ελλάδα μέχρι την Πολωνία». Είναι και ένας λόγος παραπάνω για να εξηγηθεί γιατί ο Di Maio Υπουργός Εξωτερικών Ιταλίας πήγε και στο Αζερμπαϊτζάν και τώρα δέχεται επιθέσεις από Ρωσόφιλους.      


    

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ