Φυσικό αέριο Ρωσίας για ανάπτυξη

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

 

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Κυβέρνησης της Ιταλίας Mario Draghi επανέλαβε ότι, η Κυβέρνησή του, διατίθεται να λάβει ενεργό μέρος στη διαδικασία για την ειρήνη μεταξύ των δύο, Ουκρανίας και Ρωσίας.

Αυτά μετέδωσε δια τηλεφώνου ο Πρωθυπουργός Mario Draghi στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin, στην επί μιας ώρας συζήτηση που είχαν δια τηλεφώνου.

Επιπροσθέτως του ανακοίνωσε πως και η Ιταλία επιθυμεί να λάβει μέρος στους εγγυητές ασφαλείας για την πραγματοποίηση των προτάσεων του Κιέβου της Ουκρανίας. Δηλαδή για την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας στις συνομιλίες με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες, ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις.

Στην ουσία όλοι περιμένουν τα πρώτα βήματα της Ουκρανίας για μεταρρύθμιση του σημερινού καθεστώτος, όσον αφορά τις εθνικιστικές τάσεις στον Ουκρανικό στρατό, ιδιαίτερα στη Μαριούπολη για την οποία τώρα η Ουκρανία έστειλε 45 λεωφορεία για να μεταφέρουν τους εγκλωβισμένους πολίτες που από 15 μέρες και πλέον έχουν μείνει δίχως νερό, φαγητό, φως κ.λπ. Οι Ρώσοι τους θεωρούν ότι είναι οι εθνικιστές Ουκρανοί που τους χρησιμοποιούν ως ασπίδα για να αμυνθούν κατά των μισθοφόρων τους, Τσετσένους, Συριάνους κ.λπ.

Το άλλο θέμα που προκύπτει από το τηλεφώνημα του κ. Draghi με Putin είναι η αμφισβήτηση της προμήθειας του αερίου και άλλων προϊόντων να πληρώνονται με ρούβλια αντί ευρώ ή δολάρια, όπως έχει συμφωνηθεί. 

Ο Putin πολύ έξυπνα υποχρεώνει τους Ευρωπαίους να αγοράζουν με ρούβλια, έναντι των ευρώ και δολαρίων που είναι ισχυρά νομίσματα προς την αποταμίευσή τους στις τράπεζες της Ρωσίας. 

Η χρήση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για την Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία και όποια άλλη χώρα το χρησιμοποιεί, είναι σημαντική για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους. 

Η εξόρυξη του φυσικού αερίου από την νοτιο-ανατολική Μεσόγειο θάλασσα, θα πάρει πολύ χρόνο και προπαντός οι διαφωνίες Ελλάδας και Τουρκίας ως προς την διαδρομή και εκμετάλλευσή του, κάνει πιο δύσκολη την συνδρομή στην εξόρυξη των κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου και την κάνει δυσκολότερη από το ότι είναι στην πραγματικότητα.       

ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ 

Αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ στην διασύνδεση των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου  να ανεξαρτητοποιηθούν οι χώρες από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η συμφωνία για την προμήθεια πρόσθετων ποσοτήτων αμερικανικού LNG.

Κατά των ΗΠΑ, θα χρειαστούν πολλές διασυνδέσεις αγωγών και ήδη μελετούνται επί του προκειμένου αρκετές με την Αίγυπτο ή το Ισραήλ, αλλά χρειάζεται να γίνουν άμεσα.   

Η διαδρομή του φυσικού αερίου EastMed κατά των ΗΠΑ είναι ένα κοστοβόρο σχέδιο, το οποίο επιπλέον χρειάζεται πάνω από 10 χρόνια για να δημιουργηθεί.

Με άλλα λόγια και πολύ απλά, οι ΗΠΑ προτιμούν να εφοδιάζουν με υγροποιημένο φυσικό αέριο την Ελλάδα στη Ρεβυθούσα και τη νέα εγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη, την Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία κ.λπ. με LNG που είναι αρκετά ακριβότερο του φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ το Ισραήλ, με την πολιτική της καλής συνεργασίας προς όλους, προτείνει πως θα εμπλακεί σε έργο εναλλακτικής μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Τουρκία από τις πηγές εξόρυξης της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου, εάν σ’ αυτό συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και Κύπρος και η μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. να γίνεται δια μέσω Τουρκίας.

Οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης του προβλήματος, για την απεξάρτηση της Ε.Ε. από τις Ρωσικές προμήθειες σε φυσικό αέριο, αλλά και από τις ΗΠΑ με LNG. Για να μπορέσει αυτή η δυνατότητα να εκπληρωθεί, κατά τρόπον που όλες οι πλευρές να ωφελούνται, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία στην περιοχή και «να μειωθούν οι εντάσεις και οι διαφωνίες» δήλωσε Ισραηλινός ειδικός επί του θέματος.

Η Ευρώπη για να αποκτήσει το γόητρο που είχε χάσει, πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα, αξιοποιώντας τα δικά της κοιτάσματα λιγνίτη, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι και κάτω από την Κρήτη, στα Μεσοζωικά στρώματα, υπάρχει άφθονο αργό πετρέλαιο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Ευρώπης και όχι μόνο. Και η Ελλάδα τι κάνει;

 

Διαβάστε επίσης