Το άγχος είναι η φυσική αντίδραση στις πιέσεις της ζωής. Προετοιμάζει το σώμα να αντιδράσει στις προκλήσεις. Το άγχος δεν είναι πάντα απαραίτητα τοξικό. Είναι ένα ξέσπασμα ορμονικής ενέργειας που αν το διοχετεύσουμε στον στόχο μας, μας βοηθά να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν και να απολαμβάνουμε τη ζωή περισσότερο. Αλλά το υπερβολικό άγχος μπορεί να μας κάνει δυστυχισμένους, ακόμη και ασθενείς.
Μπορεί λοιπόν σε φυσιολογικά και ελεγχόμενα πλαίσια να είναι και μια μορφή κινητοποίησης προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας απασχολούν και χρήζουν λύσης και διαχείρισης.
Πολύ πιθανόν να έχετε αισθανθεί άγχος από τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις:
Της εργασίας.
Της προσωπικής και κοινωνικής ζωής.
Του σπιτιού και της οικογενειακής ζωής.
Της τρέχουσας επικαιρότητας, π.χ. πόλεμος σε γειτονική χώρα
Αλλά ακόμη και από θετικές εμπειρίες, όπως ο ελεύθερος χρόνος, τα χόμπι, μέχρι το ταξίδι των διακοπών, τις γιορτές. Ακόμα και αυτά μπορεί να είναι εξίσου ψυχοπιεστικά και αγχογόνα ερεθίσματα.
* Το στρες γίνεται τοξικό όταν υποβόσκει μέσα σας και εκδηλώνεται με τρόπους που παραδοσιακά δεν σχετίζονται απαραίτητα με στρεοσογόνες αποκρίσεις.
* Αυτά είναι κάποια σημάδια του τοξικού άγχους που χρειάζεται να εντοπίσετε και να ελαχιστοποιήσετε ή να εξαλείψετε.
1. Βλέπετε πολλές ώρες τηλεόραση.
Αν αυτή είναι η καθημερινή σας επιλογή στα ψυχοπιεστικά ερεθίσματα της ημέρας σας και συνειδητοποιείτε ότι βλέπετε τηλεόραση μόνο και μόνο για να μείνετε καθηλωμένοι και ακινητοποιημένοι αρνούμενοι να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν ή να έρθετε σε επαφή με αγαπημένα πρόσωπα, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι τοξικού άγχους και κατάθλιψης σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Chicago.
2. Τσακώνεστε συχνά και για ασήμαντες αφορμές με τους αγαπημένους σας.
Αυτό υποδηλώνει συσσωρευμένη ένταση από το καθημερινό στρες που έχει γίνει τοξικό πλέον και που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε.
3. Ψάχνετε ανακούφιση σε λάθος μέρη,
π.χ. σε υπερβολικά και άχρηστα ψώνια, στην υπερβολική ενασχόληση με το Διαδίκτυο κ.λπ.
4. Εχετε επίμονα σωματικά συμπτώματα.
Γαστρεντερικές ενοχλήσεις, μυοσκελετικοί πόνοι, συχνοί πονοκέφαλοι, δερματικά συμπτώματα, που δεν υποχωρούν παρά τις θεραπείες που ακολουθείτε και χωρίς παθολογικά ευρήματα που εξηγούν τα συμπτώματα.
5. Είστε παρατεταμένα και πολύ συχνά αναίτια σε ανησυχία και ανησυχείτε με το παραμικρό.
Αν δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε το σοβαρό από το ασήμαντο ανησυχώντας για όλα στον ίδιο βαθμό, τότε βιώνετε τοξικό στρες.
Τι χρειάζεται να δουλέψετε
Να αναγνωρίσετε τις πηγές του άγχους στη ζωή σας ώστε να χειριστείτε αποτελεσματικά αυτές που προκαλούν δυσκολίες.
Να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας περισσότερο.
Να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος τώρα και για ολόκληρη τη ζωή σας.
Τεχνική χαλάρωσης
Κινήστε αργά και κυκλικά το κεφάλι προς τα δεξιά, μετά αριστερά. Επαναλάβετε μερικές φορές. Κλείστε τα μάτια. Πάρτε μία αργή, βαθιά εισπνοή. Εκπνοή. Επαναλάβετε, συγκεντρωθείτε στην αναπνοή.
* Ασκηση ηρεμίας 6 δευτερολέπτων
Χαμογελάστε για να χαλαρώσουν οι μύες του προσώπου.
Εισπνεύστε και φανταστείτε ένα απαλό φύσημα του αέρα να διαπερνά από τα χέρια μέχρι τις άκρες των ποδιών σας. Εκπνεύστε. Αφήστε το σαγόνι, τη γλώσσα και τους ώμους να χαλαρώσουν και αισθανθείτε έναν ζεστό αέρα να διαπερνά από το στέρνο και να βγαίνει έξω από τα πόδια. Πείτε στον εαυτό σας ότι το σώμα σας είναι χαλαρό. Επιστρέψετε σε ό,τι κάνατε πριν.
* Σταδιακή χαλάρωση των μυών
Σφίξτε τους μυς του δεξιού χεριού κάνοντας γροθιά. Κρατήστε την ένταση για ένα λεπτό. Ανοίξτε το χέρι και νιώστε την ένταση να φεύγει. Συγκεντρωθείτε και νιώστε τη διαφορά μεταξύ έντασης και χαλάρωσης. Αναγνωρίστε στο σώμα σας την ένταση και τη χαλάρωση ως δύο διαφορετικές καταστάσεις και αισθήσεις.
Επαναλάβετε με το αριστερό χέρι. Κατά τον ίδιο τρόπο, τεντώστε και χαλαρώστε τους μυς σε πόδια, πλάτη, στήθος, ώμους, λαιμό και πρόσωπο.
Τι άλλο θα βοηθήσει
* Υιοθετήστε την ικανότητα να δέχεστε την αλλαγή και όχι να τη φοβάστε. Παρέχετε στον εαυτό σας και στους γύρω σας μία ποικιλία εμπειριών και δραστηριοτήτων.
* Σταθείτε πίσω, μην αναλαμβάνετε ευθύνες που δεν σας αναλογούν ή και που δεν σας ζητήθηκε βοήθεια. Κάντε ένα βήμα πίσω όταν κάποιος προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματά του, ακόμη και αν εσείς μπορείτε να σκεφθείτε μία καλύτερη λύση. Υστερα επιβραβεύστε την προσπάθειά του να χειριστεί την κατάσταση και συζητήστε μαζί του τις εναλλακτικές λύσεις.
* Αφήστε χρόνο για ονειροπολήσεις και ελεύθερο χρόνο. Ο ελεύθερος χρόνος είναι ουσιαστικός (σημαντικός) για τη συναισθηματική ωρίμαση και καλή ψυχική υγεία.
* Χειροκροτήστε την επιτυχία σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στη δουλειά. Επιβραβεύστε την ικανότητά σας να κάνετε νέους φίλους, να εκφράζετε τα συναισθήματά σας και να κάνετε ακόμη και τις βαρετές δουλειές (που συχνά όταν συσσωρεύονται προκαλούν πολύ άγχος).
* Θέστε στόχους μέσα στα όρια του πραγματικού, του εφικτού για να αναπτύξετε το αίσθημα της ικανοποίησης του σκοπού καθώς και της κατάκτησής του. Μην απαιτείτε τελειότητα ή μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους.