Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί αθλητών και πώς αντιμετωπίζονται;

 

Τα αθλήματα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση, όμως κρύβουν και κινδύνους. Τι πρέπει να προσέξουμε;

 

Όταν το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και ο καιρός αρχίζει να καλυτερεύει, αφήνοντας πίσω τα κρύα του χειμώνα, είναι γεγονός πως η διάθεση των περισσότερων αλλάζει προς το καλύτερο και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων έχει όρεξη να ξεκινήσει κάποιο άθλημα. Αν και πρόκειται για μία πολύ καλή κίνηση για την υγεία μας, αυτό δε σημαίνει πως δεν εγκυμονεί και κινδύνους, ειδικά εάν δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

 

Δυστυχώς, όσο και αν νομίζουμε πως προσέχουμε πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ενός τραυματισμού και η αλήθεια είναι πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει έναν και αυτό ισχύει τόσο για τους ερασιτέχνες όσο και τους επαγγελματίες αθλητές.  Το θετικό νέο είναι ότι υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε τις πιθανότητες ενός τέτοιου περιστατικού. Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι αθλητικοί τραυματισμοί και πότε πρέπει να επισκεφτούμε ένα εξειδικευμένο ορθοπεδικό;

 

Επικονδυλίτιδα Αγκώνα

Αγαπάτε το τένις ή το γκολφ; Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τραυματισμός που έχει την τάση να εμφανίζεται συχνότερα σε αθλητές των συγκεκριμένων αθλημάτων, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχει η πιθανότητα να ταλαιπωρήσει και τον οποιοδήποτε που ασχολείται με κάποια άλλη αθλητική δραστηριότητα.

 

επικονδυλίτιδα αγκώνα αποτελεί μία φλεγμονή των τενόντων του αγκώνα. Ο συγκεκριμένος ερεθισμός προκαλείται από την τριβή των τενόντων.  Υπάρχουν δύο τύποι επικονδυλίτιδας: Η έσω επικονδυλίτιδα που επηρεάζει το εσωτερικό του αγκώνα, ενώ η έξω επικονδυλίτιδα.  Η πάθηση είναι γνωστή και ως «αγκώνας του τενίστα» και «αγκώνας του γκολφερ».

 

Και οι δύο τύποι επικονδυλίτιδας μπορεί να υποχωρήσουν με αποχή από τη δραστηριότητα που προκάλεσε τον τραυματισμό και ξεκούραση, δίνοντας χρόνο στον τένοντα να επουλωθεί. Εάν η ξεκούραση δεν είναι αρκετή, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός μπορεί να προτείνει επίσης τη χρήση νάρθηκα και τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Εάν ο πόνος δεν υποχωρήσει τότε υπάρχει η πιθανότητα της χειρουργικής επέμβασης.

 

Διάστρεμμα Αστραγάλου

Οι σύνδεσμοι στο εξωτερικό του αστραγάλου είναι σχετικά αδύναμοι, γι’ αυτό τον λόγο εάν γυρίσουμε τον αστράγαλό μας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα διαστρέμματος. Τα διαστρέμματα αστραγάλου μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνα και πρέπει ο ασθενής να επισκεφτεί αμέσως έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό για να αποκλείσει το κάταγμα, δηλαδή το σπάσιμο. Η φυσικοθεραπεία είναι συχνά το κλειδί για την ανάρρωση από διάστρεμμα αστραγάλου, επειδή το σωστό είδος ασκήσεων μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ευελιξίας και ενδυνάμωσης της περιοχής.

 

Ρήξη Χιαστού

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συνδέσμους του γόνατος με βασική του λειτουργία την παροχή σταθερότητας στο γόνατο. Η ρήξη χιαστού, δηλαδή ο τραυματισμός του συγκεκριμένου συνδέσμου, συμβαίνει αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων και δυστυχώς δεν μπορεί να επουλωθεί από μόνος του. Εάν ο πρόσθιος χιαστός  σύνδεσμος υποστεί ρήξη, τότε απαιτείται αναγκαστικά χειρουργική επέμβαση, ακολουθούμενη από φυσικοθεραπεία για ολική αποκατάσταση της περιοχής.

 

Μερικές από τις ενδείξεις που μας υποδεικνύουν ότι έχουμε υποστεί ρήξη χιαστού είναι το δυνατό «κρακ» τη στιγμή του τραυματισμού, ο πόνος, το οίδημα, η αστάθεια και η περιορισμένη κινητικότητα του γόνατος. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν γυμναζόμαστε καθώς η ρήξη χιαστού μπορεί να συμβεί όταν υπάρξει ξαφνική αλλαγή κατεύθυνσης με το πόδι σταθερό στο έδαφος, απότομο σταμάτημα ή κακή προσγείωση μετά από ένα άλμα.

 

Ρήξη Μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί και αυτή με τη σειρά της μία αρκετά συχνή αθλητική κάκωση, η οποία είναι και αρκετά σοβαρή και επώδυνη. Όπως και στη ρήξη χιαστού, έτσι και στη ρήξη μηνίσκου βασικά συμπτώματα είναι ο πόνος, το οίδημα, η δυσκαμψία, το block στο γόνατο και ο περιορισμός του εύρους κίνησης. Εάν η ρήξη του μηνίσκου είναι μικρού βαθμού, τότε υπάρχει η πιθανότητα το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με ακινησία, ξεκούραση και μια συντηρητική θεραπεία. Αν όμως τα συμπτώματα επιμείνουν, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μονόδρομο. Ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός  χειρουργός θα μπορέσει να προσδιορίσει τον βαθμό σοβαρότητας του τραυματισμού και να προτείνει την ιδανική θεραπεία έτσι ώστε ο μηνίσκος να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν.

 

Τραυματισμοί Ώμου

Αν και τα πόδια διατρέχουν πάντα περισσότερους κινδύνους κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, αυτό δε σημαίνει ότι και άλλα σημεία του σώματός μας δεν είναι επιρρεπή σε τραυματισμούς. Οι τραυματισμοί στον ώμο είναι αρκετά συχνοί. Ο ώμος είναι η πιο ασταθής άρθρωση στο σώμα, και ενώ αυτό του παρέχει ένα μεγαλύτερο εύρος κίνησης, τον καθιστά επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητο σε τραυματισμούς.

 

Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί του ώμου περιλαμβάνουν διαστρέμματα, διατάσεις και εξαρθρώσεις. Η τενοντίτιδα ώμου, αν και συνήθως εκδηλώνεται σε ανθρώπους ηλικίας 40 – 50 ετών, υπάρχει η περίπτωση να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες όπως 25+ εξαιτίας υπερχρήσης των τενόντων του ώμου, προκαλώντας φλεγμονή. Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική, είτε χειρουργική. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τη σοβαρότητα αλλά και επιμονή των συμπτωμάτων.