Άλλαξε η ώρα - Τα ρολόγια γύρισαν μία ώρα μπροστά

 

Σε θερινή ώρα μπήκε από τα ξημερώματα η χώρα, καθώς στις 3 π.μ. γύρισαν τα ρολόγια μία ώρα μπροστά. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/1/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 3:00 σε 4:00.


Όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι για φέτος η τελευταία αλλαγή ώρας, καθώς δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο κατάργησής της, όπως θεσπίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του τερματισμού της πρακτικής αυτής, της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο, με στόχο να εφαρμοστεί το 2021. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν προς το παρόν βρισκόμαστε ακόμη μακριά από την εφαρμογή του μέτρου.

Η βασική επιχειρηματολογία για την κατάργηση της αλλαγής ώρας, είναι πως οι πολίτες δεν θα πρέπει πλέον να ασχολούνται με την προσαρμογή των ρολογιών τους. Η αλλαγή αποτελούσε πηγή σύγχυσης, καθώς δεν είναι αυτονόητο το πότε και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να αλλάζει η ώρα. Παράλληλα, αρκετοί υποστηρίζουν πως οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, η αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και η μη εξοικονόμηση ενέργειας, πρέπει να ληφθούν υπόψιν, για να καταργηθεί το συγκεκριμένο μέτρο.