«Το ΄21 συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας διδάσκει»

του Παναγιώτη Καρασπήλιου*

 

Η 25η Μαρτίου που αποτελεί μια μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία καθώς εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, έμελε να είναι και η ημέρα του χαρούμενου αγγέλματος της έναρξης του εθνικού επαναστατικού αγώνα για την ελευθερία του υπόδουλου ελληνισμού και την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα αποτελεί σπουδαίο ορόσημο στην ιστορική διαδρομή του έθνους, καθώς άλλαξε τον ρου της ιστορίας, ανατρέποντας τα 400 χρόνια υποδούλωσης στον Οθωμανικό ζυγό. Οι υποδουλωμένοι Έλληνες μπορεί να είχαν σκλαβωθεί, αλλά δεν είχα νικηθεί και όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου το απέδειξαν με την ιερή αυτοθυσία τους αποτινάζοντας από πάνω τους την σκλαβιά.

    Η Ελληνική Επανάσταση πρέπει να ιδωθεί σαν το αποτέλεσμα των προσώπων που αγωνίστηκαν γι’ αυτήν και των αξιών που εμφορούνταν αυτά τα πρόσωπα. Ήταν ο ώριμος καρπός μιας μακρόχρονής προσπάθειας όλων των δυναμογόνων στοιχείων του ελληνισμού. Γιατί δεν ήταν απλώς μιας εξέγερση. Ήταν η εξέγερση όλων των υψηλών ιδανικών και των πανανθρώπινων αξιών που κουβαλούσαν οι πρόγονοί μας. Πρόσωπα επώνυμα και ανώνυμα, άνδρες και γυναίκες κατέθεσαν ενέχυρο την ίδια τους τη ζωή για την ελευθερία της πατρίδας με αυταπάρνηση και γενναιότητα. Ο αγώνας για την ελευθερία ήταν μια υπόθεση που τους αφορούσε όλους και τους ένωσε όλους και ακόμα και όταν η διχόνοια πήγε να αφανίσει όσα με κόπο κατέκτησαν, μπόρεσαν πάλι να ενωθούν σαν μια γροθιά. Γιατί αυτοί ήταν οι προγονοί μας, παραμέριζαν το «εγώ» γιατί πάνω από όλα ήταν εις το «εμείς».

Στο σήμερα το δικό μας χρέος είναι να μην ξεχνούμε. Να μην ξεχνούμε όσους θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και υπερήφανοι για το ιστορικό μας παρελθόν. Να μην ξεχνούμε τις αξίες που κράτησαν όρθιο το έθνος μας κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες και να τις κάνουμε στάση ζωής και καθημερινή πράξη. Ο καθένας από το μετερίζι του να τιμά τους αγώνες των προγόνων μας. 

Το 1821, όσο μακριά μας και αν βρίσκεται, όσα χρόνια και αν έχουν περάσει είναι πάντα επίκαιρο και συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας διδάσκει, γιατί είναι το ζωντανό παράδειγμα, ότι μόνοι οι αξίες κρατάνε όρθιο τον άνθρωπο και ενωμένη την κοινωνία και αυτές είναι τα εχέγγυα για ένα καλύτερο αύριο!

 

*Med Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Πρόεδρος Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ