Τα ροφήματα που «ρίχνουν» την χοληστερίνη

Εάν ήδη έχετε υψηλή χοληστερίνη ή διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξετε, δεν πρέπει μόνο να εστιάζετε σε όσα τρώτε καθημερινά αλλά και σε όσα.. πίνετε. Αν και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για την συνολική εικόνα της υγείας μας, όταν πρόκειται για τα επίπεδα της χοληστερίνης είναι σημαντικό να προσέχουμε και τα ροφήματα, μιας και μπορούν να δυσχεράνουν την κατάσταση.

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι υπάρχουν και ορισμένα ροφήματα που μπορούν να την βελτιώσουν, συμβάλλοντας στα πιο μειωμένα επίπεδα. Αυτά περιλαμβάνουν:

Πράσινο, μαύρο ή oolong τσάι για μειωμένη χοληστερίνη

Μετά το νερό, το τσάι αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά ροφήματα παγκοσμίως. Το πράσινο (που δεν έχει υποστεί ζύμωση), το μαύρο (πλήρης ζύμωση) και το oolong (ημιζυμωμένο) προέρχονται από το ίδιο φυτό Camellia sinensis, το οποίο φαίνεται να συμβάλλει στην μείωση της χοληστερίνης, παρέχοντας και άλλα οφέλη για την καρδιά.

Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις του τσαγιού αποδίδονται στα άφθονα φλαβονοειδή του, συμπεριλαμβανομένων των φλαβαν-3-ολών, που είναι φυσικές φυτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition, η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών τσαγιού (16 ουγγιές) την ημέρα φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 8-12%.

Χυμός ροδιού

Το ζωηρό κατακόκκινο χρώμα των ροδιών οφείλεται στις πολυφαινολικές χρωστικές του καρπού. Εκτός από τις πολυφαινόλες, τα ρόδια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, λιγνάνες και τερπενοειδή. Πολλές από αυτές τις ενώσεις είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση των επιβλαβών επιπέδων της χοληστερίνης.

Ο χυμός ροδιού μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της οξειδωμένης χοληστερόλης, επιβραδύνοντας τον σχηματισμό πλάκας και την συσσώρευσή της στις αρτηρίες.

Γάλα βρώμης

Σειρά ερευνών αποδεικνύουν ότι η βρώμη είναι αποτελεσματική στη μείωση της χοληστερόλης. Η βρώμη είναι πλούσια σε ένα μοναδικό είδος διαλυτών φυτικών ινών – βήτα-γλυκάνη – που βοηθά στην παγίδευση της χοληστερίνης και βοηθά στην αποβολή της από το σώμα. Το γάλα βρώμης αποτελεί μια συμπυκνωμένη πηγή βήτα-γλυκανών και συμβάλλει στην μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης.