Θάνατοι τριών κοριτσιών: Η αλήθεια και η Δικονομία

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΥΦΑΝΤΟΥ

Εξ  όσων ακόμα γνωρίζουμε η υπόθεση των θανάτων των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Η Αρχή δηλαδή (εν προκειμένων το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής) διεξάγει έρευνα κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας της Πάτρας, προκειμένου να διακριβωθεί αν πρόκειται για μία δύο ή τρεις εγκληματικές ενέργειες, ή αν οι θάνατοι των παιδιών προήλθαν από παθολογικά αίτια.

Αυτό γνωρίζουμε μέχρι στιγμής και αυτό αναζητά η Αστυνομία. Έως ώρας δεν υπάρχει πόρισμα, οι αστυνομικοί δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των καταθέσεων που απαιτούνται και κατά συνέπεια το ζητούμενο δεν έχει επίσημα βρεθεί. Είναι φυσικά πολύ πιθανό οι αστυνομικοί να ακολουθούν να κινούνται διερευνητικά σε πολλά πεδία, όλα αυτά όμως γίνονται μέσα στα πλαίσια που ο Νόμος ορίζει.

Όσοι ακόμη σε αυτό τον τόπο γνωρίζουν πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη και οι Αρχές, άρα τους κανόνες και τα άρθρα της Δικονομίας,  ξέρουν πως η υπόθεση αυτή έχει μπροστά της δρόμο. Και γι' αυτό, αν δε έχει σημειωθεί κάποια εξαιρετική πρόοδος στις έρευνες, η προκαταρκτική έρευνα πρέπει να ολοληρωθεί, το πόρισμα να παραδοθεί αρμοδίως στον Εισαγγελέα και από τα συμπερέσματα που θα έχουν προκύψει να κριθεί αν πρέπει να μετατραπεί σε προανάκριση με ποινικές διώξεις κατά προσώπου, ή προσώπων, ή ποινικές διώξεις in rem.

Όσοι λοιπόν υπηρετούν την Δικονομία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοούν τους βασικούς της κανόνες. Και όσοι από το Νόμο πρέπει να την υπηρετούν, αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά.

Εκείνοι που δείχνουν να την αγνοούν είναι όσοι σπεύδουν να συμπεράνουν και να προαναγγείλουν εξελίξεις, νομίζοντας πως σε αυτή τη χώρα οι αποφάσεις λαμβάνονται από οπουδήποτε αλλού εκτός από την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη.

Αν κάποιος από όλους αυτούς είχε τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση και να συνομιλήσει με πρόσωπα που γνωρίζουν την μεθοδολογία και τους κανόνες που τηρούνται, θα είχε την εντύπωση πως ακούει "κινέζικα". Και είναι λογικό αφού οι περισσότεροι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία πρεσβεύουν την λογική (;) του "ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε." Και δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πως έαν υπάρχει ένοχος αυτός θα πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη με στοιχεία και διαδικασίες που οι Νόμοι προβλέπουν, ενώ αν δεν υπάρχει θα πρέπει, πάλι με στοιχεία να αποδοθεί "καθαρός" στην κοινωνία.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Πολιτεία και οι συντεταγμένες Αρχές της ακολουθούν το Νόμο και τις συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπει.

Στην προκειμένη περίπτωση οι Αρχές αναμένουν μία σειρά από εξετάσεις και καταθέσεις ανθρώπων (επιστημόνων κυρίως) που θα δώσουν απαντήσεις σε πολύ ουσιώδη ερωτήματα. Παράλληλα, η αρμόδια Εισαγγελία αναμένει ένα πόρισμα στοιχειοθετημένο που να διαφωτίζει τις συνθήκες των θανάτων των κοριτσιών και να δίνει δυνατότητα για περεταίρω χειρισμούς. Δεν αποκλείεται δε να ζητήσει από την Αστυνομία και άλλες επιπρόσθετες δικονομικού χαρακτήρα ενέργειες, για να προκύψει ακόμη πιο ασφαλές συμπέρασμα.

Όταν οι απαντήσεις ακόμη δεν έχουν δοθεί, ο κύκλος των καταθέσεων δεν έχει ολκληρωθεί και ίσως να αναμένονται πολλά ακόμα στοιχεία για να προστεθούν στους φακέλους των ερευνών, ο οποισδήποτε συνειρμικός ακτιβισμός καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνος για το ζητούμενο που δεν είναι άλλο παρά μόνο ένα: η αποκάλυψη της αλήθειας. 

Κάθε προαναγγελία λοιπόν και κυρίως κάθε προσπάθεια τέτοια ώστε να προκαθοριστούν αποτελέσματα στην ουσία και στον χρόνο, είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης. Αυτό λέει η λογική, αυτό λέει και η Δικονομία.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ