Κοινωνική προστασία, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, σε συνδυασμό με ανάπτυξη

του Κώστα Σβόλη*

Κάποιες φορές ξεσκεπάζεσαι και αποκαλύπτεσαι, όταν η σκληρή ιδεολογική σου γραμμή καταπνίγει κάθε ρεφορμιστική σου διάθεση.

Συγκεκριμένα:

«Από το 2014, όταν με την ψήφο του Πατραϊκού λαού, αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, πορευόμαστε σταθερά, με συνέπεια λόγων και έργων, ως λαϊκή αντιπολίτευση, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, που εκπορεύονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και το κράτος τους».

«Ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση της κρατικής και Τοπικής Διοίκησης, συνδέεται με τις γενικές ανάγκες του κεφαλαίου και γι’ αυτό συμβαδίζει με την ευρωενωσιακή πολιτική της επιλεξιμότητας των χρηματοδοτήσεων, τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και του νέου ΕΣΠΑ. Αυτές οι επιλογές αφορούν σε αυτή τη φάση, όπως φαίνεται, τις Αστικές Αναπλάσεις (ως πόλου τουριστικής προσέλκυσης επενδύσεων και τουριστικού ρεύματος), την ”Εξυπνη Πόλη” (που αφορά την είσοδο των νέων τεχνολογιών ως πεδίο κερδοφορίας των αντίστοιχων ομίλων του κλάδου, αλλά και νέες κατασταλτικές – φοροεισπρακτικές δυνατότητες, καθώς και δυνατότητα μείωσης προσωπικού από την αξιοποίησή τους), μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Αντίστοιχα, συζήτηση γίνεται για την ενεργειακή ”ανεξαρτητοποίηση” των υποδομών, στο πλαίσιο της στρατηγικής απελευθέρωσης της ενέργειας, προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Είναι αποσπάσματα από την πολιτική εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, της δημοτικής αρχής του Δήμου Πατρέων, όταν συζητήθηκε, πρόσφατα, το πρόγραμμα και πλάνο των τεχνικών έργων για την πόλη μας το 2022.

Με απλά λόγια, η δημοτική αρχή του Δήμου μας ομολογεί ανερυθρίαστα, ότι κυρίαρχο και πρωτεύον μέλημά της είναι η άσκηση αντιπολίτευσης στις εκάστοτε κυβερνήσεις, σε αντιδιαστολή με τον θεσμικό της ρόλο, για τον οποίον άλλωστε ψηφίσθηκε, της δημιουργικής διοίκησης. Και φυσικά, αφού τα μεγάλα έργα της αστικής ανάπλασης, της έξυπνης πόλης και της ενεργειακής αυτονομίας αποτελούν μέσο κερδοφορίας του κεφαλαίου, ηλίου φαεινότερον ότι αποτελούν ανεπιθύμητοι στόχοι, που εναντιώνονται στις αρχές της ιδεολογικής τους κουλτούρας. Απόλυτα ειλικρινείς και δικαιολογημένοι για την ανυπαρξία τους.

Το τελικό αποτέλεσμα; Μία  πόλη με κακό κυκλοφοριακό, με μεγάλο πρόβλημα στην καθαριότητα, με μηδαμινή ανακύκλωση απορριμμάτων, με κακή οδοποιία, με έλλειψη ελεύθερων χώρων άθλησης, με περιόδους λειψυδρίας, με σωληνώσεις ύδρευσης αμιάντου εν έτει 2022, με κακή αποχέτευση, με ανύπαρκτο τουρισμό, με αναξιοποίητο παραλιακό μέτωπο και χωρίς δημοτική αστυνομία.

Αλλά, μια δημοτική αρχή με έντονο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα, που στοχεύει στην ταξική επανάσταση του καταπιεσμένου λαού έναντι του κεφαλαίου. Για αυτό, ας μην απορούν οι εργαζόμενοι που η δημοτική αρχή στέκεται απέναντί τους. Υπάλληλος, που μέσω της εργασίας του, επιβιώνει σε μία πόλη με στοιχεία ανάπτυξης δεν είναι το κατάλληλο υποκείμενο της πάλης των τάξεων.

Χρέος της επόμενης δημοτικής αρχής είναι η άμβλυνση των ανεπιθύμητων παρενεργειών του επικρατούντος συστήματος, του καπιταλισμού. Κοινωνική προστασία, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, στον μέγιστο βαθμό, για τους αδυνάτους, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

 


* Ο Κώστας Σβόλης είναι γιατρός - καρδιολόγος και Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό "Πάτρα Ενωμένη"

Διαβάστε επίσης