ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδος: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικεί λύσεις στα φλέγοντα προβλήματά της

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Καλαβρύτων,Θανάσης Παπαδόπουλος, αναφέρει:

 

Κάτω από την επήρεια των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών στις οποίες  καλούνται να λειτουργήσουν οι Δήμοι, συνεδρίασε το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Δ.Ε. προκειμένου να καταρτισθεί το διεκδικητικό πλαίσιο που θα παρουσιάσει αναλυτικά ο Πρόεδρός της  Αθανάσιος Παπαδόπουλος - Δήμαρχος Καλαβρύτων,  στην Εκτακτη Συνέλευση των Δημάρχων όλης της χώρας, στις 18 του Μάρτη στην Αθήνα. 

Οι εκρηκτικές συνθήκες  της επικαιρότητας, αυτές του πολέμου, σε συνδυασμό με όλες αυτές  τις κακοδαιμονίες  που ταλανίζουν σταθερά και διαχρονικά  την ομαλή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σχετίζονται κύρια με την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι Δήμαρχοι και το λοιπό πολιτικό και στελεχιακό προσωπικό, δίνουν καθημερινά έναν αγώνα επιβίωσης. 

Μέσα λοιπόν σε ένα κλίμα σύμπνοιας, κατατέθηκαν οι προτάσεις που θα ομογενοποιηθούν σε ένα υπόμνημα, που θα παρουσιαστεί και κατατεθεί στην Συνέλευση.

 

Αναλυτικότερα :

Ξεκινώντας η συνεδρίαση, το   Διοικητικό Συμβούλιο  εξέφρασε την ευχή να επέλθει άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, για να σταματήσουν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και η καταστροφή της χώρας. Ταυτόχρονα προτείνεται η ενεργοποίηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων του πολέμου, που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη χώρα μας.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ –ΔΕΥΑ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού βιώνει μια τραγική και άνευ προηγουμένου κατάσταση οικονομικής αφαίμαξης και θεσμικής υποβάθμισης. Το λειτουργικό κόστος των Δήμων έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα λόγω του κύματος πληθωρισμού, του κορονοϊού και της αύξησης όλων των εισροών καυσίμων, ενέργειας, υλικών που επιβαρύνονται περαιτέρω λόγω του ουκρανικού πολέμου. 

Οι συνθήκες αυτές αναδεικνύουν το ενεργειακό κόστος των Δήμων σε πρώτη προτεραιότητα αντιμετώπισης και εξεύρεσης λύσης. 

Ταυτόχρονα η χωρίς λόγο μη απόδοση των οφειλόμενων προς τους Δήμους ανταποδοτικών τελών – στον χρόνο που προβλέπεται – από τον ΔΕΔΔΗΕ και ιδιωτικούς παρόχους, κάνουν το τοπίο στην Τ.Α. εκρηκτικό. 

Η φοροδοτική ικανότητα των Δημοτών έχει περιοριστεί. Οι Δημότες ειδοποιούν ότι αδυνατούν να πληρώσουν τα υπάρχοντα δημοτικά τέλη, όχι τις αυξήσεις που πιέζει η κυβέρνηση να επιβληθούν. 

Η απόδοση μιας ακόμα ΚΑΠ είναι το λιγότερο που μπορεί να απαιτηθεί. Επιπλέον οι Δήμοι έχουν να αντιμετωπίσουν από εφέτος και το τέλος ταφής απορριμμάτων  που θα τους επιβαρύνει δυσβάσταχτα, εάν δεν βρεθεί λύση.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΗΜΩΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ - ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΔΗΜΩΝ 

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία και δεδομένα που διατίθενται, διαφαίνεται επί της ουσίας αποκλεισμός των Δήμων από κομβικά και εμβληματικά για την τοπική κοινωνία και οικονομία έργα ανάπτυξης, τα οποία μπορούν να ενταχθούν στο εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Βασική αιτία είναι η αδυναμία να ωριμάσουν οι Δήμοι έργα χωρίς προσωπικό , στελέχη , τεχνική υπηρεσία,  επιτελική υποστήριξη.

Σε σχετικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για το Ταμείο Ανάκαμψης, γίνεται λόγος για «πρότυπες προτάσεις». Κεντρική του ιδέα είναι ότι από εδώ και στο εξής η δημόσια και δημοτική περιουσία και τα δημόσια οικονομικά, θα ορίζονται από ιδέες και πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα. 

Ωστόσο,  τόσο το Δημόσιο  όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση  δεν πρέπει  να απεμπολούν τη μέριμνα για το σχεδιασμό υλοποίησης μεγάλων και μικρών έργων που ανήκουν στην ακίνητη περιουσία τους.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Το τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει επιτύχει τα αποτελέσματα που είχε ανάγκη η αυτοδιοίκηση α’ βαθμού. Λειτούργησε χωρίς μέριμνα για μηχανισμό ωρίμανσης έργου, με φωτογραφικές προσκλήσεις μόνο για καλά πλασαρισμένους Δήμους και σε πολύ μεγάλη αναντιστοιχία με τις ανάγκες σε έργα των Δήμων της περιφέρειας. 

Κατά συνέπεια, μόλις καλύφθηκε το χρηματοδοτικό όριο, όποιος Δήμος πρόλαβε, ενέταξε έργο.

Ερώτημα παραμένει, το κατά πόσο θα προκύψουν γέφυρες ανάμεσα στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η Πολιτική Προστασία αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα, ειδικότερα για τους Δήμους της Περιφέρειας. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει ξεκινήσει να  επηρεάζει  με πλημμύρες, φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η μεταφορά της αρμοδιότητας της Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους, δεν συμβαδίζει με την αντίστοιχη μεταφορά πόρων. Οι Δήμοι καλούνται με εντελώς ανεπαρκές για τις ανάγκες τους προσωπικό και ελάχιστα ποσά, να καλύψουν τις ανάγκες πολιτικής προστασίας, της πρόληψης και της αποκατάστασης καταστροφών σε όλη την έκτασή τους. 

Ουδεμία ουσιαστική μεταβίβαση πόρων έχει συμβεί από την Κεντρική Κυβέρνηση προς τους Δήμους, πλην της πενιχρής και μειωμένης ΣΑΤΑ πυροπροστασίας, τα ποσά της οποίας δεν επαρκούν ούτε για το αντικείμενο της πυροπροστασίας.

 

Αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου  

Ένα έργο πνοής που επανεκκινείται μετά από αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και παλινωδίες ετών, με μεγάλο κόστος ατυχημάτων. Αποτελεί απαίτηση της Τ.Α. να κατασκευαστεί το σύνολο του έργου από την Πάτρα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, μαζί με τους συνδετήριους άξονες. Να περιοριστεί το υπέρογκο ύψος των διοδίων που προβλέπεται 10 ευρώ για το ταξίδι Πάτρα-Πύργος αφού είναι ενδοπεριφερειακός άξονας, χωρίς υψηλό κόστος κατασκευής και δυσκολίες που να δικαιολογούν αυτό το ύψος διοδίων. 

Στις επόμενες ημέρες θα παρουσιασθεί το Υπόμνημα που θα κατατεθεί στην Γενική Συνέλευση, με το σύνολο των προτάσεων της ΠΕΔ.ΔΕ αναλυτικά και κατά θέμα.

 

Διαβάστε επίσης