Θάνατοι τριών κοριτσιών στην Πάτρα: Οι έρευνες των αστυνομικών μακριά από τα τηλεοπτικά φώτα και την μιντιακή "πίεση"-Τί ψάχνουν και πως αναλύουν τα περιστατικά

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ TEMPO24.NEWS

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η υπόθεση των θανάτων των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, είναι μία από τις πιο δύσκολες υποθέσεις που έχει κληθεί να ερευνήσει η Αστυνομία.

Ο βαθμός δυσκολίας γίνεται ακόμη πιο υψηλός από τη στιγμή που η υπόθεση καθημερινά σχεδόν μονοπωλεί στην ενημέρωση, και διάφορα πιθανά ή απίθανα σενάρια που κινούνται είτε γύρω από την οικογένεια, είτε σχετίζονται με επιστημονικές αναλύσεις "πιέζουν" θεωρητικά την αστυνομική έρευνα να κινηθεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Ποιά είναι όμως η αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής ερευνούν αυτή την δαιδαλώδη και με πολλά ερωτηματικά υπόθεση;

Η "ΜΙΝΤΙΑΚΗ" ΠΙΕΣΗ

Αστυνομικές πηγές που έχουν πρόσβαση στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι έρευνες, αναφέρουν στο tempo24.news πως οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών εργάζονται με μέθοδο και επαγγελματισμό και "μακριά από οτιδήποτε σχετίζεται με τον τηλεοπτικό και τον μιντιακό χρόνο".

Ξεκαθαρίζουν μάλιστα πως οι μέχρι σήμερα αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ναι μεν παρακολουθούνται αλλά προς το παρόν δεν προσμετρώνται στις έρευνες.

Οι ίδιες "πηγές" αναφέρουν πως σε αυτή τη φάση η στόχευση των αστυνομικών είναι εντελώς διαφορετική. Αφορά κυρίως στην σύνταξη ενός ισχυρού πορίσματος το οποίο, όποια κατάληξη και αν έχει, δεν θα αφήνει καμία "σκιά" στο σκέλος των συμπερασμάτων. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει, αναφέρουν, να συγκεντρωθούν στοιχεία και να δοθούν επιστημονικές απαντήσεις ικανές να οδηγήσουν σε εικόνα για το τί πραγματικά συνέβη.

"Κλειδί" στις έρευνες της Αστυνομίας αποτελεί ο συσχετισμός των τριών θανάτων. Για όσους γνωρίζουν, αυτό θα οδηγήσει τους αστυνομικούς στον σχηματισμό μίας "καθαρής εικόνας" για το τι ακριβώς συνέβη για αυτό και ναι μεν η μεθοδολογία που ακολουθείται ερευνά τον κάθε θάνατο ξεχωριστά, αφετέρου και συνδυαστικά με τους άλλους δύο.

Σκοπός των αστυνομικών είναι να απαλείψουν από το τοπίο των ερευνών τη συμπτωσιολογία και ναι απαντήσουν συνολοκά για το τι και πώς συνέβησαν οι θάνατοι με μοχλό τις επιστημονικές απαντήσεις.

Το tempo24.news είναι σε θέση να γνωρίζει πως και επιστήμονες που σχετίζονται άμεσα με τις νοσηλείες και τις νεκροτομές των κοριτισών, έχουν ζητήσει να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν και τους τρεις θανάτους ασχέτως από το εάν τους αφορά μόνον ο ένας. 

ΕΝΑ "ΔΕΜΕΝΟ" ΠΟΡΙΣΜΑ

Οι αστυνομικοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως το πόρισμα το οποίο θα συνταχθεί στο τέλος των ερευνών θα πρέπει να οδηγήσει τις Εισαγγελικές Αρχές σε ασφαλή οδό. Αν στο τέλος προκύπτουν κενά τότε ο χρόνος που έχει δαπανηθεί θα έχει χαθεί και η υπόθεση μπορεί να χαθεί ανεξαρτήτως κατάληξης.

Στην περίπτωση δε που προκύψουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας ή άλλων αμελειών, τα κενά μπορεί να οδηγήσουν σε ένα δικαστικό θρίλερ το οποίο δεν θα έχει τέλος.

Οι αστυνομικοί αποφεύγουν λοιπόν κάθε βιαστική κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτή την εξέλιξη και αφοσιώνονται συστηματικά στην αναζήτηση απαντήσεων που θα είναι καθαρές και διαφωτιστικές.

ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Μιας και πολύς λόγος έχει γίνει μέχρι σήμερα μέσω δημοσιευμάτων ή τηλεοπτικών αναφορών για την οικογένεια και άλλους συγγενείς των τριών κοριτσιών, ξεκαθαρίζεται κατηγορηματικά πως έως τώρα δεν αφιερώνεται χρόνος στην κατεύθυνση της ανάλυσης χαρακτήρων και συμπεριφορών. Αυτό θα γίνει στον χρόνο που πρέπει και εφόσον χρειαστεί, αναφέρει με νόημα έμπειρος αξιωματικός. Απαντά ωστόσο πως η Αστυνομία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις απαντήσεις των στενών συγγενών και της οικογένειας, αλλά στον παρόντα χρόνο, μέχρι εκεί.

ΤΑ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αστυνομικής έρευνας αφιερώνεται στα ιατροδικαστικά ευρήματα. Και εκεί αναφέρουν καλά πληροφορημένες "πηγές" επιδιώκεται η συνδυαστική ανάλυση των ευρημάτων και για τους τρεις θανάτους παρά το γεγονός οτι οι καταθέσεις ιατροδικαστών που νεκροτόμησαν θα αφορούν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Επιδιώκεται με αυτό τον τρόπο να βρεθεί "κοινός τόπος" και για τους τρεις θανάτους προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα. Για παράδειγμα θα χρειαστεί να αναλυθεί σε βάθος τι συνέβη λίγο καιρό μετά τον θάνατο της Ίριδας και στο διάστημα που μεσολάβησε από τα καρδιακά επεισόδια μέχρι τον θάνατο της Τζωρτζίνας.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις έρευνες των αστυνομικών και δίνεται ξεχωριστό ενδιαφέρον στις απαντήσεις που δίνουν ή θα δώσουν ιατροδικαστές και γιατροί. Σε συνδυασμό πάντα με το αποτέλεσμα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας.

"Άλλο να εξεταστεί ξεχωριστά ο θάνατος της Ίριδας και άλλο και οι δύο τελευταίοι θάνατοι μαζί" σημειώνεται με έμφαση.

Τέλος σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει στην έρευνα και στις εξελίξεις το πόρισμα της άτυπης επιτροπής ιατροδικαστών που έχει συγκροτηθεί.

 

Διαβάστε επίσης