Πυρηνικά: Αυτές είναι οι ισχυρότερες βόμβες που έχουν κατασκευαστεί ποτέ

Οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις με προεξέχουσες τις ΗΠΑ και τη Ρωσία διαθέτουν ένα πυρηνικό οπλοστάσιο που μπορεί να καταστρέψει για πάντα τον πλανήτη. Όλα σχοινοβατούν σε μια λεπτή ισορροπία τρόμου.

Όπως είχε πει κάποτε ο Αϊνστάιν όταν είχε ερωτηθεί για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που θα γινόταν με πυρηνικά: «Μη με ρωτάτε πως θα είναι. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως ο επόμενος πόλεμος (από τον τρίτο παγκόσμιο) θα γίνει με τόξα και σφεντόνες»

Σεισμός άνω των 10 Ρίχτερ

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι με κάποιο τρόπο έχουμε μια ταυτόχρονη έκρηξη όλων των πυρηνικών και ατομικών βομβών που έχουν στο οπλοστάσιο τους οι χώρες με πυρηνικά. Έχετε αναρωτηθεί τι θα συμβεί στη γη;

Εάν λοιπόν «σκάσουν» ταυτόχρονα 30.000 πυρηνικές κεφαλές (τόσες υπολογίζονται να υπάρχουν) η έκρηξη αυτή θα ισοδυναμεί με 7 χιλιάδες μεγατόνους TNT και η ενέργεια που θα εκχυθεί θα είναι ίση με 30 ExaJoule (όπου ένα EJ ισοδυναμεί με 10 εις την 19η Joule).

Τι σημαίνει αυτό: Σας δίνουμε σαν παράδειγμα την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα που βύθισε ένα ολόκληρο νησί. Τότε η έκρηξη ισοδυναμούσε με 200 μεγατόνους ΤΝΤ και η ενέργεια που είχε εκχυθεί δεν ήταν καν ExaJoule αλλά PetaJoule (μικρότερη μονάδα μέτρησης).

Με άλλα λόγια πολλοί υποστηρίζουν ότι εάν εκραγούν όλα τα πυρηνικά μαζί, σε όλη τη γη – όχι σε κάποιο σημείο – θα είναι σαν να γίνεται σεισμός που θα αγγίζει τα 10 Ρίχτερ.

ExaJoule

Και για να έχετε μια μονάδα σύγκρισης για το ExaJoule σας δίνουμε το εξής παράδειγμα.

-5 επι 10 στη 19η  EJ ήταν η συνολική ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγε μέσα σε έναν χρόνο (το 2010) όλος ο πλανήτης.

Στο βίντεο θα δείτε τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ξεκινάει με ένα κιλό ΤΝΤ και φτάνει με την σούπερ έκρηξη ενός ηφαιστείου (δεν έχει γίνει ακόμη αλλά θεωρητικά).

Η μεγαλύτερη έκρηξη πάντως που οι επιστήμονες εικάζουν ότι έχει γίνει ποτέ ήταν εκείνη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια όταν έπεσε στη γη τεράστιος αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους και η δύναμη της έκρηξης υπολογίζεται σε 50 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες της Χιροσίμα ή αλλιώς 10 εκατομμύρια Μεγατόνους ΤΝΤ. Άρα η ταυτόχρονη έκρηξη όλων των πυρηνικών είναι η τρίτη μεγαλύτερη έκρηξη που μπορεί να συμβεί στη γη.