Καλάθης: «Πιο εύκολο το παιχνίδι χάρη στους προπονητές και τους συμπαίκτες μου»

Ο πρώτος πασέρ στην Ιστορία της Euroleague

Ο Νικ Καλάθης είναι από το βράδυ της Πέμπτης  ο πρώτος πασέρ στην Ιστορία της Euroleague, με 1.611 ασίστ έναντι 1.607 του δεύτερου πλέον Βασίλη Σπανούλη. Ο γκαρντ της Μπαρτσελόνα μοίρασε έξι ασίστ, αν και χρειζόταν μόλις δύο, για να αφήσει πίσω τον "Kill-Bill", στη νίκη των Καταλανών, με 88-83, επί της Μονακό, για την 28η αγωνιστική της Euroleague.

Και από χθες, μιλά για τον διεθνή γκαρντ όλος ο κόσμος του μπάσκετ. Ο ίδιος κράτησε χαμηλό προφίλ μετά την επιτυχία του αυτή. Εξάλλου, ο ίδιος ο τομέας στον οποίο έκανε ρεκόρ όλων των εποχών υποδεικνύει τον αλτρουισμό του ως παίκτη και ως άνθρωπο. «Μία πάσα κάνει δυο ευτυχισμένους» δεν είναι εξάλλου η γνωστή ατάκα του Παναγιώτη Γιαννάκη; Ενός προκατόχου του Καλάθη που έγραψε τη δική του «χρυσή» Ιστορία στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ;

Ο Νικ Καλάθης, λοιπόν αρκέστηκε να πει μετά την κατάληψη της πρώτης θέσης του πίνακα των ασίστ στη Euroleague: «Είμαι πολύ τυχερός που έχω αυτούς τους προπονητές και αυτούς τους συμπαίκτες που έκαναν το παιχνίδι να είναι πιο εύκολο για εμένα». Το σίγουρο είναι πως και οι συμπαίκτες του Νικ Καλάθη, του λένε ευχαριστώ για κάθε ασίστ μετά από κάθε αγώνα, αφού χάρη στον Καλάθη «γράφουν» πόντους στη δική τους στατιστική.   

O προπονητής του Νικ Καλάθη στην Μπαρτσελόνα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, υπήρξε ένας ακόμη γκαρντ που μεγαλούργησε στη δική του εποχή. Ο «Σάρας», αφού πρώτα αστειεύτηκε δηλώνοντας «οι καλοί πλέι μέικερ δεν έπαιζαν τόσα πολλά παιχνίδια στο παρελθόν, όπως γίνεται τώρα», εν συνεχεία σχολίασε για την ιστορική στιγμή του Καλάθη: «Είναι ένας από τους μεγαλύτερους γκαρντ της Ευρώπης. Είναι ένας εξαιρετικός πασέρ και αφοσιωμένος στην άμυνα επίσης. Ο Καλάθης μας υποστηρίζει πολύ, όχι μόνο με τις ασίστ. Όταν είναι καλά αυτός, η ομάδα λειτουργεί. Και αυτό που έκανε απέναντι στη Μονακό είναι Ιστορία. Μία τιμή πολύ μεγάλη για εκείνον». 

Ο συμπαίκτης του Καλάθη στους «μπλαουγκράνα», Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις, επισήμανε για το ρεκόρ του Έλληνα γκαρντ: «Είναι φανταστικός. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για αυτόν. Μας χρωστά ένα πάρτυ. Σοβαρά τώρα, είναι ένας φανταστικός γκαρντ και ακόμη και σήμερα έδωσε μια δυο τρεις... καυτές πάσες!».

Κι αν αυτά είναι κάποια από τα λόγια που ειπώθηκαν για το μεγαλείο του Νικ Καλάθη, το βράδυ της Πέμπτης (3/3), ο δημοσιογράφος της "Μundo Deportivo", Τόνι Κανιαμέρας, θυμήθηκε σε αφιέρωμά του στον Έλληνα ομογενή γκαρντ όσα έχουν πει για τον "Nick the Greek" στο παρελθόν δύο τεχνικοί που τον είχαν παίκτη στον Παναθηναϊκό: ο Ρικ Πιτίνο και ο Τσάβι Πασκουάλ!

«Έχω προπονήσει τον Μάτζικ Τζόνσον και τον Λάρι Μπερντ. Κάποιους από τους μεγαλύτερους γκαρντ του μπάσκετ όπως ο Μόρις Τσικς και ο Αζάια Τόμας. Ο Νικ Καλάθης είναι o καλύτερος πασέρ που έχω δει στη ζωή μου, είπε ο Πιτίνο που συνεργάστηκε με τον Καλάθη από το 2018 έως το 2020 στους «πράσινους». 

Ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα και του Παναθηναϊκού, ο Καταλανός Τσάβι Πασκουάλ, είχε πει για τον Καλάθη, όταν ακόμη εργαζόταν ως προπονητής στον Παναθηναϊκό: «Είναι ένας από τους μεγαλύτερους γκαρντ που είχα. Η ταχύτητα με την οποία βλέπει την πάσα και εκτελεί την ασίστ είναι η πιο γρήγορη που έχω δει ποτέ. Επιπρόσθετα, η γνώση του για το παιχνίδι βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο και έχει γίνει πια ο καλύτερος αμιγώς γκαρντ της Euroleague».

 

ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης