Νέος δρόμος Πατρών-Πύργου & Τρένο Ρίον-Νέο Λιμάνι Πατρών

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

Κάθε έργο υποδομής στην Ελλάδα που έχει σχεδιαστεί για αναπτυξιακούς λόγους, ήτοι οικονομικούς και κοινωνικούς, πριν καν εκτελεστεί, περνά από χίλια κύματα. Οφείλονται σχεδόν όλα όταν γίνεται αλλαγή της εξουσίας στην Κυβέρνηση και όχι μόνο, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτές οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα να μεταφέρεται η νοοτροπία των κυβερνώντων, δηλαδή η πολιτική τους και στην τοπική κοινωνία.

Τα δυο μεγάλα έργα υποδομής για την Ελλάδα που αρχίζουν ή τελειώνουν στην Πάτρα, η οποία βρίσκεται στο Σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, παραμένουν σε εκκρεμότητα από παλιότερα.

Είναι αυτά που εντάσσονται στα Διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, εμπορευμάτων και ταξιδιωτών και χρηματοδοτούνται για να γίνουν εξ ολοκλήρου από Κοινοτικά κονδύλια, για να εξυπηρετήσουν την χώρα μας αλλά και τις χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και πέραν αυτής. Είναι οι δυο επεκτάσεις τελειωμάτων του Αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού (Α8) Πάτρα-Πύργος και του Σιδηροδρόμου Αθηνών-Πατρών μετά του τελειώματος και αρχής Ρίον-Νέο Λιμένα Πατρών, παρόλο του ότι έχουν σχεδιαστεί από παλιότερα, τώρα δημοπρατούνται προς εκτέλεση.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Ο Αυτοκινητόδρομος 8 (Α8) Αθήνα-Πάτρα, με σύμβαση παραχώρησης τελείωσε στην Πάτρα το 2017. Είναι οδός ταχείας κυκλοφορίας και εναπομένει το τμήμα Πάτρα-Πύργος που λόγω Καλογρίτσα, δημοπρατείται τώρα, ενταγμένο στην Ολυμπία Οδό με σύμβαση παραχώρησης.

Από το Βήμα της Βουλής, για την εκτέλεση αυτού του έργου, το ανακοίνωσε και ο κ. Μητσοτάκης Πρωθυπουργός Ελλάδας, την ημέρα της πρότασης μομφής 30/01/2022 που υπέβαλλε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν απέφυγε και σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης να επιρρίψει τις ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για τις καθυστερήσεις εκτέλεσης του έργου, που οφείλονται στο ότι έσπασε σε οκτώ εργολαβίες το δρόμο με 4 (2+2) λωρίδες, των 75 χιλιομέτρων από την Πάτρα στον Πύργο Ηλείας.

Παρέλειψε να πει ο κ. Μητσοτάκης ότι οι καθυστερήσεις οφείλοντο στην Κοινοπραξία Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών, συμφερόντων Καλογρίτσα, που κηρύχθηκε έκπτωτη από τις εργολαβίες 1η (Πύργος-Δουναίικα) και 4η (Κυλλήνη-Βάρδα) του τμήματος Πάτρα-Πύργος λόγω αδυναμίας της, να προσκομίσει εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης έργων.

Βέβαια και ο κ. Κώστας Καραμανλής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεν παραλείπει να κατηγορήσει τον κ. Σπίρτζη Υπουργό Υποδομών επί ΣΥΡΙΖΑ για τους ίδιους λόγους και δικαίως μεν αλλά αδίκως δε, επειδή ο δρόμος θα μπορούσε να είχε ήδη τελειώσει αν ενεκρίνετο ο επιλαχών εργολάβος GD Intrastrullure, που ήρθε δεύτερος μετά την Κοινοπραξία συμφερόντων Καλογρίτσα, που κηρύχθηκε έκπτωτη.

Ο δρόμος Πάτρα-Πύργος είναι καρμανιόλα. Σημειώθηκαν 372 τροχαία, με 155 νεκρούς και 647 τραυματίες σε 11 χρόνια, 2009-2020.

Για το έργο αυτό, ο πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας μας δήλωσε, πως θα έπρεπε να είχε τελειώσει και θα εκτελείτο με Δημόσιους και Ευρωπαϊκούς πόρους, όπως είχε προγραμματιστεί. Αφορμή λοιπόν ο κ. Καλογρίτσας της Κοινοπραξίας Τοξότης, που κηρύχθηκε επίσημα πλέον έκπτωτη, τον Ιούνιο του 2019, και έως το φθινόπωρο του ίδιου έτους, δεν ήταν ξεκάθαρο πως θα συνεχίσει η κατασκευή αυτού του αυτοκινητόδρομου.

ΕΝΤΑΞΗ ΟΔΟΥ ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ  

Έγινε πρόταση προς την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, για επανέναρξη του τμήματος Πάτρα-Πύργος στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, το 2020, με ολοκλήρωσή της να είναι το 2024. Τελικά, η έγκριση πάρθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η σύμβαση υπογράφτηκε το Δεκέμβρη του 2021.       

Τον Μάρτιο του 2020 από το Υπουργείο Υποδομών ή GD Intrastrullure κηρύχθηκε έκπτωτη και αυτή από την 8η εργολαβία (τμήμα ΒΙΠΕ Πάτρας 7,2 χλμ.) και τον ίδιο μήνα διαλύθηκαν και οι υπόλοιπες εργολαβίες (2η, 5η, 6η, 7η).

Έτσι και ο Δήμος Πατρέων με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Κώστα Πελετίδη, σε ομόφωνη απόφασή του στις 16/10/2019 για την διαδρομή του τρένου Ρίον-Νέο Λιμάνι Πατρών πρόσθεσε και το δρόμο Πατρών-Πύργου, ότι «δεν προκρίθηκε η λύση της Νότιας Χάραξης Πάτρα-Κάτω Αχαγιά, επειδή οι κατασκευαστικές εταιρείες, μέσω των πολιτικών τους επιρροών, οδήγησαν την χάραξη και την κατασκευή εκεί που ήθελαν» και επαναλαμβάνει την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου για την υπογειοποίηση του τρένου από Ρίον έως τον Νέο Λιμένα Πατρών.

Ο λόγος τώρα για το τρένο σε διπλή γραμμή από Ρίον-Νέο Λιμάνι Πάτρας.

Ο Σιδηρόδρομος που σχεδιάστηκε επί Πρωθυπουργίας κ. Κώστα Σημίτη, όπως και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, άρχισε να λειτουργεί λίγο πριν των Ολυμπιακών Αγώνων, τον Αύγουστο του 2004. Ο Σιδηρόδρομος είναι 33 χλμ. και ενώνει το Αεροδρόμιο με το ΣΚΑ (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών). Το τμήμα ΣΚΑ-Κιάτο ξεκίνησε το 1998 με το τμήμα Αθήνα-Κόρινθος και αποτελεί τμήμα της γραμμής 2 του Προαστιακού της Αθήνας, επεκτεινόμενο να φτάσει  μέχρι την Πάτρα και Νέο Λιμάνι αυτής, σε διπλή γραμμή ηλεκτροδοτούμενο με τηλεδιοίκηση.

Το τρένο αυτό, εντασσόμενο στα διευρωπαϊκά δίκτυα, κατευθυνόμενο προς Πειραιά και Θεσσαλονίκη, θα φτάσει στα κράτη μέλη της Ευρώπης και χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου για την εκτέλεσή του, από Ευρωπαϊκούς πόρους (Κοινοτικά κονδύλια).

Εναπομένει ο σχεδιασμός και η εκτέλεση, του τμήματος Ρίον-Νέο Λιμάνι της Πάτρας 9 χλμ., για το οποίο όλοι κόπτονται χωρίς να είναι αρμόδιοι για τον τρόπο και μέθοδο εκτέλεσής του.

ΤΡΕΝΟ ΔΙΠΛΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΡΙΟΝ – ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΤΡΩΝ  

Είναι γεγονός πλέον ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ότι έδωσε την τελική λύση, βάσει της οποίας, το τρένο σε διπλή γραμμή, από Ρίον μέχρι Κανελλοπούλου, θα είναι διπλής επίγειας σύγχρονης γραμμής και από Κανελλοπούλου μέχρι το Νέο Λιμάνι 5,16 χλμ. υπόγειας γραμμής, επί συνόλου 9 χλμ. από το Ρίον, με οκτώ (8) στάσεις και τερματικό Σταθμό στο Νέο Λιμάνι.

Ο προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου, τελειωμένου, φτάνει τα 477 εκατομμύρια Ευρώ, δίχως ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός θα γίνει με την μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, μαζί με άλλους 6 διαγωνισμούς δικτύων ελληνικών σιδηροδρόμων ύψους 4 δις ευρώ.

Πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί ο τρόπος διέλευσης του τρένου από Ρίον έως Νέο Λιμένα Πατρών, άρχισαν οι θεωρίες εμποδίων, προ παντός από τον κ. Κώστα Πελετίδη Δήμαρχο Πατρών και όπως έκανε και παλιότερα, κάνει και τώρα.

Με την ευκαιρία των θεωριών περί αρνητικής εκτίμησης γεωλόγων, που έκαναν για το υπέδαφος της υπόγειας διέλευσης του τρένου που αναπτύσσεται παράπλευρα του παλιού λιμένα, είναι επικίνδυνη, μέχρι και άκρως «απαγορευτική» διατυπώνουν.

Ο κ. Κ. Πελετίδης σχολίασε αυτές τις διαπιστώσεις των γεωλόγων, ως πρόσχημα των κατασκευαστικών εταιρειών να αυξήσουν το ύψος των κατασκευαστικών εκτιμήσεων του  Υπουργείου.             

ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΠΑΡΑΚΜΗΣ Η ΠΑΤΡΑ 

Για πεντέμισι και πλέον έτη, αφότου Δήμαρχος Πατρέων είναι ο κ. Πελετίδης, η πόλη της Πάτρας περιέπεσε σε διαρκή καραντίνα παρακμής, σε τέτοιο βαθμό ώστε, να μην υπάρχει διέξοδος, αν η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης δεν πάρει τις ευθύνες της, όπως για ορισμένες αποφάσεις της, που πάρθηκαν στο παρελθόν, για την συνολική υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίον στο Νέο Λιμάνι της Πάτρας, την νότια χάραξη του νέου δρόμου Πάτρα-Κάτω Αχαΐα-Πύργο.

Θα αναφερθούμε στην ανακοίνωση του κ. Γιώργου Ρώρου της δημοτικής παράταξης Ώρα Πατρών, που δημοσιεύθηκε στο Tempo24, στις 21/1/2022, σχετικά με την «μηχανοκίνητη πορεία» 23/1/22, που οργάνωσε ο κ. Πελετίδης, εναντίον της Κυβέρνησης, για να διαπιστώσουμε όλοι το πόσο είμαστε συνυπεύθυνοι που εκλέξαμε τον κ. Κώστα Πελετίδη, δήμαρχο Πατρέων. 

Έγκειται πλέον, στον κ. Κώστα Καραμανλή, να αρχίσει τα δυο έργα για την Πάτρα, το τρένο Ρίον-Νέο Λιμάνι Πάτρας και το δρόμο Πατρών-Πύργου, από το τέλος τους προς την αρχή τους. Το τρένο από το Νέο Λιμάνι προς το Ρίον και τον δρόμο από τον Πύργο προς την Πάτρα.

Ο χρόνος που χρειάζεται έτσι για να τελειώσουν αυτά τα έργα είναι τόσος και περισσότερος, όσος χρειάζεται για την εκλογή άλλου Δημάρχου, στις επόμενες δημοτικές εκλογές, για να μην δημιουργηθούν κι’ άλλα προβλήματα στη Πάτρα.     

 

Διαβάστε επίσης