ΜεΡΑ25 - Ο δρόμος προς την ειρήνη: Ουδέτερη Ουκρανία

 

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

Για το ΜέΡΑ25 το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι ένα και μόνο: να σταματήσει ο πόλεμος. Να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα. Να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία μετά από χρόνια πολέμου, αρχικά εμφυλίου και σήμερα διακρατικού.

Ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη είναι η δεσμευτική συμφωνία Ουάσιγκτον και Μόσχας, δηλαδή των κέντρων λήψης αποφάσεων, για δεσμευτική ουδετερότητα της Ουκρανίας και ταυτόχρονη παύση της ρωσικής εισβολής. Αυτό είναι το συμφέρον των πολιτών της Ουκρανίας, όχι τα παιχνίδια και οι διεκδικήσεις μεγάλων δυνάμεων. Η Ουκρανία είχε δεσμευτεί σε ουδετερότητα μέχρι και την πολιτειακή ανωμαλία του 2014, οπότε και η πρόθεση εισόδου στο ΝΑΤΟ ενσωματώθηκε στο Σύνταγμά της από τη διάδοχη κατάσταση, δείχνοντας την έμμεση ηθική συναυτουργία ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και ΕΕ στα σημερινά εγκλήματα του Πούτιν. Οι αρχές της συλλογικής ασφάλειας και της αμοιβαιότητας της ασφάλειας (ΟΑΣΕ Κωνσταντινούπολη 1999, ΟΑΣΕ Αστάνα 2010) πρέπει να γίνουν σεβαστές για να αποτελεί η ειρήνη ρεαλιστικό ενδεχόμενο.

«Η ΕΕ, έχοντας επιλέξει να μετατραπεί σε ουρά του ΝΑΤΟ, απέτυχε για δεύτερη φορά να εκπληρώσει τη γενέθλια υπόσχεσή της στους λαούς της Ευρώπης: την ειρήνη, τον Μη Πόλεμο στην ήπειρό μας. Όσο για τις κυρώσεις, μόνο αφελείς πιστεύουν πως θα δράσουν αποτρεπτικά, χωρίς παράλληλο εξαιρετικά δυσβάστακτο κόστος και στους λαούς των κρατών που τις επιβάλλουν.»

Η παράνομη και απάνθρωπη στρατιωτική εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία δεν προξενεί αμνησία στους προοδευτικούς πολίτες, ώστε να ξεχνούν την πάντοτε εργαλειακή επίκληση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το δοκούν από τον ισχυρό της ημέρας. Οι φονικές βόμβες της Ουκρανίας δεν μας κάνουν να ξεχνάμε το Βελιγράδι, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κύπρο, κ.ο.κ.

Τέλος, ενώ όλος ο πλανήτης αγωνιά για την ειρήνη, περιθωριακές φωνές αρρωστημένης πολεμοκαπηλείας φωνάζουν για γενίκευση του πολέμου. Δυστυχώς σε αυτές συμπεριλαμβάνεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας «αντίδραση ΕΕ και ΝΑΤΟ αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας»,  εμφανιζόμενος έτσι ΝΑΤΟϊκότερος του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, όλοι πλέον κατανοούν ότι η μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη αμερικανική βάση (πέρα από τη Σούδα: Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο, Νεώριο Σύρου), με σχεδιασμό ΣΥΡΙΖΑ και υλοποίηση ΝΔ, αποτελεί μια πραγματικά επικίνδυνη εξέλιξη για τη χώρα μας. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 καταψήφισε, καταψηφίζει και θα συνεχίσει να καταψηφίζει την επέκταση των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών.

Η μόνη περίπτωση να αποδεχθεί η Ρωσία την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των στρατευμάτων, θα ήταν να εγγυηθούν ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/Δύση την ουδετερότητα της Ουκρανίας – όπως επί Ψυχρού Πολέμου έκαναν με την Φινλανδία. Αυτή θα ήταν μια λύση στην οποία μπορούν να συμφωνήσουν όλοι όσοι βάζουν το συμφέρον των πολιτών της Ουκρανίας πάνω από το συμφέρον του ΝΑΤΟ και των ολιγαρχών Δύσης και Ανατολής που κερδίζουν από τον πόλεμο. Δεν δικαιούμαστε να ξεχνάμε ότι την ώρα που άνθρωποι σκοτώνονται στην Ουκρανία και οι φτωχότεροι πολίτες της Ευρώπης δεινοπαθούν για να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια που τους πλήττει, οι έμποροι όπλων, τα καρτέλ της ενέργειας, οι τραπεζίτες και, βέβαια, το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα Αμερικής και Ρωσίας κάνουν χρυσές δουλειές. Να γιατί το αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα στήριξης εργαζομένων και μικρομεσαίων είναι, εν τέλει, ένα και το αυτό.

Παύση του πολέμου τώρα: ουδέτερη Ουκρανία, αποχώρηση του στρατού του Πούτιν, καμία πολεμική εμπλοκή ΝΑΤΟ, Ελλάδας και ΕΕ. Ειρήνη στην ήπειρό μας!

Διαβάστε επίσης