“Η Δάφνη του Κλάους” στα Παλαιά Σφαγεία

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου

Το “Μαύρο Θέατρο της Πάτρας” παρουσιάζει την πρωτότυπη παράσταση θεάτρου σκιών “Η Δάφνη του Κλάους” στο πλαίσιο του Πατρινού Καρναβαλιού 2022 την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου και ώρα 21.30 στα Παλαιά Σφαγεία (αίθουσα Καραγκιόζη). 

Είναι μία παραγωγή μας που βασίζεται στις τεχνικές του Ελληνικού Παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών και πραγματεύεται ένα σημαντικό στοιχείο της τοπικής ιστορίας της Πάτρας.

Το έργο αναβιώνει το κλίμα, τον παλμό και τις πολιτικoοικονομικές συνθήκες της πατραϊκής κοινωνίας στα τέλη της δεκαετίας 1860 .

Πρόκειται για μια παράσταση εμπνευσμένη από το θρύλο της Δάφνης, όπου η Μαυροδάφνη και το καρναβάλι, δύο στοιχεία της τότε πατραϊκής κοινωνίας, αλλά και της σημερινής, συναντιούνται και συνδέονται με τον Πατρινὀ Καραγκιόζη.

Το έργο σκιαγραφώντας τις ιστορίες των ηρώων, σε συνδυασμό με την προβολή εμβληματικών τοπίων, εμβαθύνει στην πολιτισμική ταυτότητα της Πάτρας μέχρι και σήμερα. Ο σουρεαλισμός του θεάτρου σκιών, το περιπαιχτικό ύφος των τύπων του μπερντέ, η αφηγηματική πρωτοτυπία των διαλόγων αναδεικνύουν με αμεσότητα και ζωντάνια το φαινόμενο συνύπαρξης εμβληματικών τόσο πολιτιστικών στοιχείων της πόλης μας όσο και σημείων αστικού χώρου.

Για την παραγωγή αυτή συνεργάζονται: Μαρία Φραγκή (επιμέλεια σκηνοθεσίας), Βίλλυ Τζούφα και Μαίρη Χρονοπούλου στη μουσική μαζί με τον Κώστα Στεφανόπουλο και την Πένυ Γεωργοπούλου επί σκηνής. Βίντεο: Μάνος Μπουσές. Στον μπερντέ ο Κώστας και ο Μπάμπης Μακρής. Κείμενο: Άρης Μηλιώνης και Γεωργία Καρατζά, στίχοι τραγουδιού: Κωνσταντίνος Μάγνης.

Η παράσταση αυτή αναδεικνύει την Τέχνη του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, που γεννήθηκε στην Πάτρα αλλά και του μοναδικού πολιτιστικού ζωντανού μνημείου που είναι η Αχαΐα Κλάους και η οινική της παράδοση.

Η παράσταση θα επαναληφθεί την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 στο Καστρίτσι, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 στα Σελλά και το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 στα Παλαιά Σφαγεία (αίθουσα Καραγκιόζη).

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ