Παέγια με κοτόπουλο και θαλασσινά

Δοκιμάστε το!

 

Παέγια το εθνικό Ισπανικό έδεσμα το οποίο έγινε γνωστό και σερβίρετε σε όλο το κόσμο σε πολλές παραλλαγές.

 

Πρόκειται για ένα πιάτο βασικά με πιλάφι από ρύζι αρμπόριο και σαφράν μέσα στο οποίο συνδυάζετε θαλασσινά και κοτόπουλο ή λαχανικά. Εδώ σας δίνουμε μια παραδοσιακή Ισπανική παέγια με κοτόπουλο, γαρίδες μύδια ή / και καλαμαράκια, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, ή για να γευτείτε εύκολα και γρήγορα ένα πεντανόστιμο πιάτο. Δοκιμάστε το!

 

Υλικά 
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε 12 κομμάτια
1 κύβο κότας
400 γρ. μύδια (ή 300 γρ. καλαμαράκια αν τα οστρακοειδή δεν είναι στις προτιμήσεις σας ή ανα προτιμάτε ανάμεικτα και τα δύο)
8-10 μέτριες γαρίδες ή 6-7 μεγάλες
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
400 γρ. ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους τους ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 φλ. τσαγιού αρακά κατεψυγμένο
1½ φλ. τσαγιού ρύζι αρμπόριο
1/2 κοφτό κ.γ. Κρόκο Κοζάνης (Σαφράν)
1 κ.γ. πάπρικα
1 φύλλο δάφνης
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αν προτιμήσετε τα μύδια ή άλλα οστρακοειδή τα πλένετε πολύ καλά κάτω από μπόλικο τρεχούμενο νερό, αν χρειαστεί τα τρίβετε και με βουρτσάκι εξωτερικά, μεταφέρετε τα κλειστά σε πιατέλα και πετάτε όσα είναι ανοιχτά. Αν προτιμήσετε τα καλαμαράκια τα πλένετε και τα κόβετε σε λωρίδες. Τα αφήνετε στην άκρη και σε μια κατσαρόλα βάζετε 3½ φλ. νερό, αλάτι και το ζωμό κότας να βράσει.
Μέχρι να βράσει το νερό, ζεσταίνετε καλά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σε ειδικό σκεύος για παέγια ή σε ένα γουόκ, ή μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο για 6 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά απ” όλες τις πλευρές. Το αλατοπιπερώνετε και το μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ.
Στο ίδιο σκεύος στο λάδι που σοτάρατε το κοτόπουλο ρίχνετε το κρεμμύδι μαζί με τη πιπεριά και το σκόρδο και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τις ντομάτες, τον αρακά και το κοτόπουλο και τα αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 5-6 λ.

Εν τω μεταξύ στο νερό με το ζωμό κότας που κοχλάζει ρίχνετε βράζετε τα μύδια σας μέχρι να ανοίξουν. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα από το βραστό νερό, πετάτε όσα δεν άνοιξαν και τα υπόλοιπα τα μεταφέρετε σε μπολ.
Στο ίδιο κοχλαστό νερό με το ζωμό τους ρίχνετε τις γαρίδες (και τα καλαμαράκια αν τα προτιμήσετε) και τα βράζετε για λίγα λεπτά (3 λ περίπου) μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα καλαμαράκια και να κοκκινίσουν οι γαρίδες.
Αν δεν προτιμήσετε τα οστρακοειδή βράζετε στο ίδιο νερό εξ αρχής για λίγα λεπτά μόνο τα καλαμαράκια και τις γαρίδες. Τα βγάζετε και αυτά με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε μπολ. Στραγγίζετε 3 φλ. τσαγιού από το ζωμό της κατσαρόλας και τα ρίχνετε στο γουόκ με το κοτόπουλο και τη ντομάτα.
Ανακατεύετε και μόλις πάρουν βράση προσθέτετε το ρύζι, το σαφράν, τη πάπρικα, το φύλλο δάφνης λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και και σιγοβράζετε για 20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και απορροφήσει το περισσότερο ζωμό. Ρίχνετε και όλα τα βρασμένα θαλασσινά και ανακατεύετε απαλά.
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο το γουόκ και το βάζετε σε προθερμασμένο στους 200 φούρνο και το ψήνετε για 15 λ.

Το σερβίρετε ζεστό και καλή σας όρεξη!

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ