Aγροτικό: Λύσεις υπάρχουν, αλλά…

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ (*)

 

 

O αγροτικός κόσμος (και της Αχαϊας), βρίσκεται σε  αναβρασμό, παρακολουθώντας ανήμπορος το ξέφρενο ράλι των αυξήσεων στην ενέργεια, αλλά και στα εφόδια.

Η κυβέρνηση παραμένει απαθής και συνεχίζει την επικοινωνιακή της πολιτική, εξαγγέλλει ελάχιστα και ξαναζεσταμένα μέτρα.

Καθημερινά οι αγρότες της περιοχής μας, στις συζητήσεις τους, αλλά και σε συναντήσεις, παρουσιάζουν τη ζοφερή εικόνα που αντιμετωπίζουν, κυρίως από την αύξηση της τιμής της ενέργειας, που έχει δημιουργήσει ένα τσουνάμι, το οποίο επηρεάζει σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Μάταια περιμένουν τις «παρεμβάσεις» της κυβέρνησης, για να περιοριστούν οι ζημιές που υφίστανται, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να ανοίγει μια νέα προοπτική λόγω και της εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π.

Όπως επισημαίνουν και οι αγροτικοί σύλλογοι της Αχαϊας, που δικαιολογημένα βρίσκονται σε αναβρασμό και έχουν προχωρήσει ή προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις σε δυο επίπεδα:

1ον: Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για όσους παράγουν και πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής το οποίο θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα επιβάλλεται να γίνει και κάλυψη του κόστους λιπασμάτων, που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργειας.

2ον: Συνδυαστικά μπορεί να γίνει εκμετάλλευση του Ταμείου Ανάκαμψης, με ενεργειακές κοινότητες που θα αφορούν τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας σε όλη την Ελλάδα.

Λύσεις υπάρχουν και πρέπει, άμεσα να γίνει αντιληπτό, ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλο το πολιτικό σύστημα, γιατί μπορεί τα επόμενα χρόνια να γίνει μια ναυαρχίδα, η οποία αν διασυνδεθεί και με τον τομέα του τουρισμού, να δημιουργήσει συνθήκες ανοίγματος πολλών θέσεων εργασίας και αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Η ελληνική κοινωνία και οικονομία δυστυχώς ταλαιπωρείται από τις επιλογές της Κυβέρνησης.

Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, μείωση του ειδικού κόστους κατανάλωσης στα καύσιμα και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Επιπρόσθετα θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί της αγοράς για εντατικούς ελέγχους ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας, όπου υπάρχουν.

Ας αφυπνισθεί, επιτέλους η Κυβέρνηση ώστε να στηρίξει ουσιαστικά την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες, οι οποίοι επιβιώνουν εξαιρετικά δύσκολα σε συνθήκες υγειονομικής, οικονομικής, κλιματικής και ενεργειακής κρίσης ταυτόχρονα.

Οι επιδοτήσεις που διαρκώς εξαγγέλλονται δεν αποτελούν λύση και δεν αρκούν για να πληρωθούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

 

 (*)Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης