Θάνατοι τριών κοριτσιών: Άλλο ερμηνεία, άλλο εικασία και άλλο αλήθεια

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝ. ΣΥΦΑΝΤΟΥ

Μοναδικό σχεδόν αντικείμενο συζήτησης αποτελεί στην Πάτρα αλλά και σε ολόκληρη την Επικράτεια το θέμα του θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη.

Η υπόθεση ως γνωστόν ερευνάται ήδη από έμπειρους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε από χθες Πέμπτη αναζωπύρωση σχολίων και σεναρίων σε σχέση με τα αίτια των θανάτων των τριών κοριτσιών, κάνοντας πολλούς να προχωρούν σε συνειρμούς που στην παρούσα φάση είναι πολύ πιθανό να είναι υπερβολικοί και αυθαίρετοι.

Κανείς δεν είναι σε θέση να προδικάσει το αποτέλεσμα μίας έρευνας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μία τόσο ευαίσθητη και τραγική υπόθεση.

Θα πρέπει να συνυπολογίσει το κόστος που προκαλούν οι διαρροές και οι εκτιμήσεις και να σεβαστεί πρωτίστως την οικογένεια και το συγγενικό περιβάλλον των κοριτσιών.

Ας προσεγγίσουμε λοιπόν την ιστορία ψύχραιμα και χωρίς καμία διάθεση εντυπωσιασμού και δημοσιογραφικού βερμπαλισμού.

Τρεις θάνατοι παιδιών μέσα σε διάστημα 2,5 ετών, με διαφορετική ηλικία και χωρίς επιστημονικά να διακρίνεται σαφές αίτιο θανάτου αδιαμφισβήτητα δεν αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Θα πρέπει να συνωμοτήσει το σύμπαν, για να χρησιμοποιήσουμε μία φράση του συρμού, για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Επειδή λοιπόν οι επιστήμονες κατά πρώτον και οι Αρχές στη συνέχεια δεν συνηθίζουν να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας του σύμπαντος, θεωρήθηκε επιτακτική η ανάγκη να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία έχουν προκύψει.

Οι Εισαγγελικές Αρχές λοιπόν διατάζουν έρευνα και η Αστυνομία την διενεργεί, έχοντας ως γνώμονα πρώτον την ευαισθησία της υπόθεσης και τα επιστημονικά δεδομένα να οποία δημιουργούν ένα πλέγμα ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν.

Ξεκαθαρίζουμε κατά πρώτον πως βασική επιδίωξη της Πολιτείας είναι αυτή. Ένα υπεύθυνο Κράτος δεν δικαιούται να αφήνει σκιές σε υποθέσεις σαν και αυτή και γι αυτό επιστρατεύει έμπειρα στελέχη του προκειμένου το αποτέλεσμα της έρευνας να είναι ακριβές και εμπεριστατωμένο.

Έτσι λοιπόν ο φάκελος αποφασίστηκε να δοθεί στην Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων κατά της Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, όπου ήδη και με ιδιαίτερη προσοχή αναλύονται όλα τα δεδομένα και σύντομα να κληθούν να καταθέσουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν επιστημονική γνώση και πληροφόρηση για ακριβή περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να συνδεθούν με τις συνθήκες θανάτου των κοριτσιών.

Αυστηρή προϋπόθεση σκέψης, προς αποφυγή κάθε αυθαίρετης κρίσης: Το γεγονός πως η έρευνα διενεργείται από την συγκεκριμένη Υπηρεσία της Αστυνομίας, δεν συνεπάγεται αυτόματα πως εξετάζονται ανθρωποκτονίες.

Στην ουσία αξιοποιούνται στοιχεία και ευρήματα τα οποία θα οδηγήσουν σε διακρίβωση των συνθηκών θανάτου των παιδιών. Αν στην πορεία προκύψουν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν λάθη, παραλείψεις, ή ακόμη και ευθύνη για θάνατο ή θανάτους, δεν μπορεί να προεξοφληθεί, αλλά και δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ωστόσο στην παρούσα φάση η όποια απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και όποιος την επιχειρεί, υπονομεύει το καθολικό ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την αναζήτηση της αλήθειας.

Οι παραπάνω σκέψεις δεν αποτελούν υπεκφυγή στο να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα της κοινωνίας η οποία εκδηλώνει εύλογο ενδιαφέρον για ένα θέμα και με επιστημονικές απορίες και με ευρύτερη κοινωνική διάσταση.

Όμως οι πολίτες θέλουν ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι πρόωρες και αυθαίρετες ερμηνείες. Και αυτό το ζητούμενο οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Γιατί όλοι θέλουμε να αναδυθεί η αλήθεια.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ