Μάρκου-Αναγνωστοπούλου: Παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» από τις μαζικές παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας

Ερώτηση για τις σοβαρές ευθύνες του Υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ, αλλά και για την πρωτοφανή διοικητική ανεπάρκεια της διοίκησης του ΓΝ Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», υπέβαλλαν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, μαζί με 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Θέμα: «Σοβαρά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» από τις μαζικές παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού».

Τον τελευταίο καιρό γίνονται μαζικές παραιτήσεις ιατρών από το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «O Άγιος Ανδρέας», γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τη λειτουργικότητα του άνω νοσοκομείου, αφού οι αποχωρήσαντες ιατροί είχαν ειδικότητες καίριες και απαραίτητες, ειδικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι πιο πρόσφατες αποχωρήσεις αφορούν τέσσερις ακτινολόγους, έναν παθολόγο, έναν καρδιολόγο και μια αναισθησιολόγο, η οποία μάλιστα ανήκε στο δυναμικό της ΜΕΘ covid από την αρχή της πανδημίας. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, κάποιοι από τους ανωτέρω αποχώρησαν, ώστε να εργαστούν ιδιωτικά ενώ κάποια άλλοι για να εργαστούν στο εξωτερικό, παρά τις συνεχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις ιδανικές συνθήκες που υποτίθεται ότι δημιούργησε η Κυβέρνησή του για το “brain gain”.

Οι λόγοι που οδηγούν στην αποχώρηση δεκάδων ιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι πολλοί.

Οι δυο βασικοί λόγοι είναι: α) η υπερεργασία, η οποία τους επιβάλλεται ειδικά τα τελευταία χρόνια της πανδημίας, αφού δεν λήφθηκε απολύτως καμία μέριμνα για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και το λιγοστό προσωπικό πρέπει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία και β) οι πολύ χαμηλές αμοιβές τους, που είναι αναντίστοιχες των ωρών και των εν γένει συνθηκών εργασίας τους.

Επειδή τα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν τον κορμό του συστήματος υγείας και τα τελευταία χρόνια της πανδημίας έχει αποδειχτεί η αναγκαιότητά τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)    Ποια πρόβλεψη έχει γίνει για την αντικατάσταση των αποχωρούντων ιατρών, ειδικά των καίριων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ειδικοτήτων;

2)    Τι έχει προβλεφθεί για την ενίσχυση των νοσοκομείων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υπερεργασίας, το οποίο όχι μόνο τους  εξαντλεί, αλλά υποβαθμίζει και την περίθαλψη που λαμβάνουν οι ασθενείς.

 

Διαβάστε επίσης