Δυτική Ελλάδα: Τα στοιχεία που απογοητεύουν

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ *

Τα στοιχεία της διετίας 2019-2020  για τη Δυτική Ελλάδα  σε έκθεση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, είναι απογοητευτικά σε όλα τα επίπεδα.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας «βούλιαξαν» το τουριστικό προϊόν, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις τοπικές οικονομίες.

Στην πολυσέλιδη έκθεση (210 σελίδες) του Ινστιτούτου, απεικονίζεται το εύρος της μείωσης των τουριστικών μεγεθών στην Περιφέρεια μας, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει κυρίως σε τομείς, που σε άλλες περιοχές είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί.

Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία είναι και η πορεία της κρουαζιέρα στην περιοχή. Το Κατάκολο εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα, ενώ η Πάτρα είναι ουραγός με απογοητευτικά στοιχεία, καθώς το 2019 έριξαν άγκυρα δυο κρουαζιερόπλοια, ενώ το 2020 η κίνηση στο λιμάνι της Πάτρας ήταν μηδενική.

Η οικονομική δραστηριότητα της κρουαζιέρας, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ως μια από τις δραστηριότητες που μπορεί να αποτελέσει πηγή εισρέοντος συναλλάγματος για την περιοχή, έστω και αν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν έχουν μεγάλη χρονική καθυστέρηση.

Για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην  Πάτρα αλλά πολύ περισσότερο για την μεγιστοποίηση των ωφελειών (οικονομικών και άλλων) και τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων απαιτούνται αλλαγές σε πολλά επίπεδα.

Θα πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στις λιμενικές υποδομές που θα κινούνται στην λογική της πολλαπλής εκμετάλλευσης τους, τόσο για την ακτοπλοΐα, την κρουαζιέρα, την μεταφορά φορτίων όσο και για την φιλοξενία μεγάλων σκαφών αναψυχής (mega yachts).

Η ενασχόληση με την κρουαζιέρα και το πλαίσιο ανάπτυξης που θα θέτει, θα βγάλει την Αχαΐα και το λιμάνι της Πάτρας, από την δυσχερή θέση  απλού παρατηρητή των εξελίξεων.

Διαφορετικά θα «μεμψιμοιρούμε» ως «φτωχοί συγγενείς» και θα αναζητούμε τους υπαίτιους και τα αίτια, αλλά το «πλοίο θα έχει σαλπάρει»…

 

* Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

Διαβάστε επίσης