Ανεπαρκής η κυβερνητική σύσκεψη για την οπαδική βία

του Μαρίνου Σκανδάμη*

 

Η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τα θέματα της οπαδικής βίας, με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργών, δημιούργησε προσδοκίες, αλλά δεν παρήγαγε αισιοδοξία για τη ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Και αυτό γιατί το μήνυμα που εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά το πέρας της σύσκεψης, είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη έχει δημιουργήσει το αναγκαίο πλαίσιο για τον περιορισμό των φαινομένων βίας με τους νόμους 4639/2019 και 4809/2021 και την απαγόρευση της αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών.

Το μήνυμα αυτό όμως είναι θολό. 

Αφού ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι με αθλητικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή σε σύντομο διάστημα, θα τροποποιήσει τις διατάξεις για την λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και κάποιες του ποινικού κώδικα, ακυρώνοντας το αφήγημά της για την επάρκεια του νομοθετικού πλαισίου που η ίδια έχει δημιουργήσει.

Το σημαντικότερο όμως που συμπεραίνεται από την άνω κυβερνητική σύσκεψη είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, ηθελημένα ή μη, εντοπίζει το οπαδικό έγκλημα στο πλαίσιο της αθλητικής βίας και μόνον.

Αδυνατεί να κατανοήσει ότι οι παλαιότερες μορφές της λεγόμενης «βίας στα γήπεδα» ή του χουλιγκανισμού που δεν είχαν πάντοτε προσχεδιασμένα χαρακτηριστικά, έχουν δώσει τη θέση τους σε μια νέα μορφή του οργανωμένου εγκλήματος με σταθερή δομή, ιεραρχία, ένταξη νέων μελών-οπαδών, κοινή υποκουλτούρα, χρονική διάρκεια και καταληκτικό στόχο την τέλεση διάφορων κακουργημάτων -συμπεριλαμβανομένων των ανθρωποκτονιών- που διαχέονται σε πολλά κοινωνικά πεδία.

Αυτές οι οπαδικές  εγκληματικές ομάδες εμφορούνται συχνά από ακροδεξιές και νεοναζιστικές ιδέες. 

Και (ανα)παράγουν με άμεσο ή διαδικτυακό τρόπο πρότυπα βίας, επιθετικής συμπεριφοράς, φαλλοκρατικής κουλτούρας και μίσους για τον οποιοδήποτε Άλλο. 

Αδυνατεί δηλαδή η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με κάποιους «βίαιους χούλιγκαν» αλλά με ένα σύστημα σκληρών ποινικών κακοποιών που στρατολογούν νεαρά μέλη, κατευθύνουν και δολοφονούν.

Έτσι, ο κάθε πολίτης, φίλαθλος ή μη, κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του ή να πέσει θύμα της δράσης των εγκληματικών αυτών κυκλωμάτων.

Μάλιστα, παρότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέστειλε την Παρασκευή εγκύκλιο προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, ζητώντας την διερεύνηση για το αν υπάρχει συγκρότηση εγκληματικών οργανώσεων σε παρόμοια περιστατικά,  γεγονός που απαιτεί μια διαφορετική στάση της ΕΛΑΣ, η Νέα Δημοκρατία δεν έλαβε το μήνυμα.

Δηλαδή, η κυβέρνηση εμμένει στο παλαιό μοντέλο διαχείρισης της οπαδικής βίας, όπου  μετά από τραγικά περιστατικά διατυπώνονταν απλές ευχές για την ανάγκη συμβολής υπουργείων, αθλητικών ομοσπονδιών, παραγόντων, ΜΜΕ και άλλων θεσμικών εκπροσώπων, για την περιστολή του φαινομένου.

Και όπου όλα είχαν ξεχαστεί μετά από λίγους μήνες.

Δεν αρκεί πια αυτό. Καθότι η οπαδική βία που έχει μετεξελιχθεί σε μορφή οργανωμένου εγκλήματος, έχει καταστεί ένα μείζον ζήτημα δημόσιας τάξης και ασφάλειας των πολιτών.

Ο οπαδικός μανδύας που καλύπτει τις εγκληματικές οργανώσεις πρέπει να βγει. 

Ας σοβαρευτούν γρήγορα στην κυβέρνηση.

*Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Διδάκτωρ Εγκληματολογίας, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ

 

Διαβάστε επίσης