Η Πάτρα στις τρεις πιο πράσινες πόλεις της Ελλάδας!

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος

Η Πάτρα, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με θέμα: «Ποιος ωφελείται από το πράσινο στις πόλεις; Οι κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση σε αστικό πράσινο στην Ευρώπη», κατατάσσεται στις τρεις πιο πράσινες πόλεις (άνω των 50.000 κατοίκων) της χώρας μας, με ποσοστό 36% (20,8 από τα 57,7 τ. χλμ.). 

 

Στη δεύτερη χαμηλότερη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκεται η Αθήνα ως προς τις πράσινες υποδομές της. Βρίσκεται όμως στην τρίτη υψηλότερη θέση όσον αφορά τους ανοιχτούς για όλους χώρους πρασίνου. Πιο πράσινη ελληνική πόλη (άνω των 50.000 κατοίκων) είναι η Καλαμάτα, ενώ ακολουθούν η Καβάλα και η Πάτρα. Στη χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη βρίσκεται το Ηράκλειο ως προς την εγγύτητα των κατοίκων του με έναν ανοιχτό χώρο πρασίνου.

Τα στοιχεία για το πράσινο στις ευρωπαϊκές πόλεις 38 ευρωπαϊκών κρατών προέρχονται από έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με θέμα «Ποιος ωφελείται από το πράσινο στις πόλεις; Οι κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση σε αστικό πράσινο στην Ευρώπη». Η έκθεση εξετάζει όλες τις πόλεις που βρίσκονται στην Urban Audit List της Eurostat, χρησιμοποιώντας εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο «Κοπέρνικο». Αυτό που μετρήθηκε είναι το ποσοστό της έκτασης των πόλεων που φαίνεται από ψηλά πράσινο λόγω των δέντρων

Η πιο πράσινη ελληνική πόλη είναι η Καλαμάτα, καθώς το 54,4% των αστικών περιοχών της καλύπτεται από δέντρα (23,2 από τα 42,6 τ. χλμ.). Ακολουθούν η Καβάλα με 44,6% (16,7 από τα 37,5 τ. χλμ.) και η Πάτρα με 36% (20,8 από τα 57,7 τ. χλμ.). Αρκετά χαμηλότερα βρίσκονται το Ηράκλειο με 17,2% (8,9 από τα 52 τ. χλμ.), τα Ιωάννινα με 14,9% (2,3 από τα 15,5 τ. χλμ.), η Αθήνα με 10,8% (4,2 από τα 39 τ. χλμ.), η Θεσσαλονίκη με 9,6% (1,8 από τα 19,2 τ. χλμ.), η Λάρισα με 5,5% (4,9 από τα 88,3 τ. χλμ.) και στην τελευταία θέση ο Βόλος με μόλις 4,9% (1,3 από 27 τ. χλμ.).

 

doc-2022020100_0.jpg

 

Ο Δήμος Πατρέων αναφέρει σε ανακοίνωση του:

Η Δημοτική Αρχή, από την πρώτη θητεία της, διεκδίκησε από τις κυβερνήσεις ελεύθερους χώρους για την ικανοποίηση των αναγκών του Πατραϊκού λαού.

Το Νότιο Πάρκο, το Πλατανόδασος, το Πάρκο του Κόκκινου Μύλου, οι δενδροφυτεύσεις, η προστασία και η αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, αποτελούν προτεραιότητα, γιατί καλυτερεύουν τη ζωή του λαού μας. 

Στην ίδια κατεύθυνση, συνεχίζουμε και διαμορφώνουμε το νέο μεγάλο πάρκο, στην βόρεια πλευρά της πόλης μας, από την Τερψιθέα, μέχρι την Πλαζ της Αγυιάς. 

Διεκδικούμε με συνέπεια, με λαϊκές κινητοποιήσεις -όπως η τελευταία μεγάλη πορεία μέχρι το Σύνταγμα- μαζί με Συλλόγους και κατοίκους, των ανατολικών συνοικιών της Πάτρας, την παραχώρηση από την κυβέρνηση, της έκτασης του πρώην σκουπιδότοπου στον Ριγανόκαμπο, που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντί ν’ αποδώσει στον Πατραϊκό λαό, το έβαλε στο Υπερταμείο «προίκα» για τους δανειστές.

Αυτός ο χώρος των 140 στρεμμάτων, προορίζεται για τον λαό και τις ανάγκες του και όχι για την κερδοσκοπία των «επενδυτών».

Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη μελέτη της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου μας, προκειμένου να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από την κατολίσθηση στο Δασύλλιο, καθώς και εμπλουτισμού του, με νέα δέντρα, ανθεκτικά στις πυρκαγιές. 

Η Δημοτική Αρχή και οι εργαζόμενοι του Δήμου, παρά τις μεγάλες περικοπές στην χρηματοδότηση και τις ελλείψεις προσωπικού, διαμορφώνουν μικρούς και μεγάλους ελεύθερους χώρους, πλατείες και άλλες πράσινες οάσεις, σε όλες τις περιοχές, σε κάθε γειτονιά.

Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται αδιάκοπα γιατί οι ανάγκες της πόλης μας και του λαού της είναι μεγαλύτερες. Και για να ικανοποιηθούν, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι αγώνες και ο δίκαιες διεκδικήσεις, για να έχουμε αυτά που δικαιούμαστε. 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ