Μάρκου - Αναγνωστοπούλου: Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων λόγω αναιτιολόγητης άρσης της προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγών

Οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου αναφέρουν σε ανακοίνωση τους:

Στις 19/01/2022 με απόφαση του ΕΟΦ άρθηκε η προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων, χωρίς ειδική αιτιολογία, προκαλώντας σωρεία ελλείψεων στα φαρμακεία της χώρας ακόμα και για απλά παυσίπονα, όσο και για σοβαρές παθήσεις.  Η εξέλιξη αυτή πρόλαβε την συζήτηση στις 25 Ιανουαρίου αιτήσεων ακυρώσεως των αποφάσεων του ΕΟΦ ενώπιον του Δ’ Τμήματος του  Συμβούλιου της Επικρατείας, από μεγάλο αριθμό ιδιωτικών φαρμακαποθηκών που πραγματοποιούν εξαγωγές, τέμνοντας έτσι την εκδίκαση της διαφοράς και προδικάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου με θετικό για τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες τρόπο.

Με ανακοίνωση του, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) χαρακτηρίζει "εκτός λογικής" την άρση των απαγορεύσεων από την πλευρά του ΕΟΦ, σε μια περίοδο που η έλλειψη φαρμάκων σοβεί στην ελληνική αγορά. Ο δε Υπουργός Υγείας απέδωσε το υπαρκτό κατά ομολογία του πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Δυστυχώς, με ιατρικούς όρους μιλώντας, προέβη σε λάθος διάγνωση, η οποία οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια σε λάθος θεραπεία. Το αποτέλεσμα είναι σε ολόκληρη την Αχαΐα, καθώς και στη λοιπή Ελλάδα, να παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία. Ιδιαίτερα στην Πάτρα οι πολίτες ταλαιπωρούνται διανύοντας μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να προμηθευθούν τα φάρμακα που έχουν ανάγκη.

Αναρωτιόμαστε, τι άραγε μεσολάβησε μετά τις προσωρινές αποφάσεις απαγόρευσης εξαγωγών του ΕΟΦ, ενώ το πρόβλημα κατ’ ομολογία του ίδιου του Υπουργού εξακολουθεί να υφίσταται; Τι συνέβη και μετά από τρεις περίπου μήνες απαγόρευσης διαπίστωσε ο Υπουργός ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στον μεγάλο αριθμό εξαγωγών, αλλά στην εφοδιαστική αλυσίδα; 

Διαβάστε επίσης