Ώρα Πατρών: Τίτλοι τέλους για το ΑΕΛΛΩ

Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης σημειώνεται:

Η «ελπίς» έγινε εφιάλτης για τη μισή χώρα, η ελπίς να σωθεί ένας πολιτιστικός χώρος σημαντικής αξίας για την πόλη το ΑΕΛΛΩ  έλαβε τέλος. Είναι γνωστό ότι η πόλη μας έχει μεγάλο πρόβλημα σε ελεύθερους χώρους. Η δημοτική αρχή της Πάτρας έχει δείξει αδιαφορία στη χάραξη ενός καταρτισμένου σχεδίου για την διαφύλαξη και διάσωσή τους. Θυμίζουμε την πλατεία Καλλιπάτειρας που σώθηκε από το κίνημα των κατοίκων της περιοχής και τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τον χώρο στην Αγία Σοφία που ανεγέργηθηκε super market κ.α. 'Εγινε φανερό με την πανδημία ότι ελεύθεροι χώροι είναι δυσεύρετοι εντός των πυκνοκατοικημένων περιοχών.

Τον Νοέμβριο του 2019 το ΑΕΛΛΩ (μεταξύ των οδών Υψηλάντου, Παπαφλέσσα και Καραϊσκάκη, που φιλοξένησε το σινεμά μέχρι το 2010), πέρασε σε διαδικασία πλειστηριασμού. Η Ώρα Πατρών έθεσε το θέμα στη δημοτική αρχή που με προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για τα μάτια του κόσμου, δεν εξασφάλισε όπως ήταν αναμενόμενο τον χώρο. Είχαμε τονίσει και τότε ότι οι κινήσεις για την απόκτηση του ΑΕΛΛΩ μπορούσαν να έχουν γίνει πριν χρόνια, με επίκληση της αρωγής του κράτους και της ιδιοκτήτριας εταιρείας. Η προσχηματική από την πλευρά της δημοτικής αρχής διεκδίκηση του χώρου 20 μόλις μέρες πριν τον πλειστηριασμό μάλλον αδυνάτιζε το αίτημα του δημοτικού κινηματογράφου παρά το τεκμηρίωνε.

Μετά την εκποίηση του ακινήτου προχώρησαν όλες οι διαδικασίες για να γκρεμιστεί ο χώρος. Σήμερα 25/1/2022 ένας από τους τελευταίους θερινόυς κινηματογράφους της πόλης γκρεμίζεται. Η δημοτική αρχή δεν πρόλαβε τις διαδικασίες και δεν θέλησε να δημιουργήσει ένα κίνημα διάσωσης ώστε αυτός ο χώρος να αποδοθεί στους πολίτες της Πάτρας. Τότε σε δελτίο τύπου ο Πολιτιστικός Οργανισμός, ανέφερε ότι: «παρά την απώλεια του συγκεκριμένου χώρου, θα συνεχίσει την προσπάθεια, προκειμένου το όνειρο της λειτουργίας Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου να πάρει σάρκα και οστά». Τα οράματα μπορούν να γίνουν πράξη αρκεί να έχεις, δυστυχώς η δημοτική αρχή στερείται οραμάτων.

Παρόλο αυτά η δημοτική αρχή διατείνεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Θυμίζουμε:

-1.700.000 ευρώ για την αγορά του ακινήτου της Αχαϊκής Τράπεζας.

-200.000 ευρώ για το Καρναβάλι του 2021 που δεν έγινε.

-160.000 ευρώ για παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ το 2022 που αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας.

-40.000 ευρώ για την έναρξη του καρναβαλιού.

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Λεφτά υπάρχουν αλλά φροντίζει δημοτική αρχή να τα διαθέτει σε ημετέρους.

Μάλλον για τη δημοτική αρχή δεν έχει προτεραιότητα ο πολιτισμός και οι ανάγκες της πόλης.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ