Η Νιούκαστλ δεν είναι αρκετή για τους Σαουδάραβες

Το PIF, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας και ιδιοκτήτης της Νιούκαστλ, θέλει να διευρύνει τους ορίζοντές του στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Το fund, που κατέχει το 80% του αγγλικού συλλόγου, σκοπεύει να ακολουθήσει το μοντέλο που υιοθέτησαν οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτι. Το City Football Group κατέχει 14 ομάδες σε δέκα χώρες - τέσσερις από τις οποίες είναι γυναικείες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών της Μάντσεστερ Σίτι-  αξίας περίπου 4 δισ. λιρών.

Οι διευθυντές του γκρουπ εκτιμούν η τεχνογνωσία των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ, η τεχνολογία, το scouting και άλλες υπηρεσίες μπορούν να μοιραστούν σε όλους τους συλλόγους.

Πρόεδρος του PIF είναι ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ορισμένες πηγές λένε ότι θέλει να έχει πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια παρουσία στον αθλητισμό από την επένδυσή του, αξίας 244 εκατομμυρίων λιρών, στη Νιούκαστλ.

Το ταμείο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 355 δισεκατομμυρίων αυτήν τη στιγμή κι έχει περιγράψει σχέδια για να τα αυξήσει κατά άλλα 200 δισεκατομμύρια έως το 2025. Οι Σαουδάραβες ιδιοκτήτες της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ έχουν τη φιλοδοξία να κάνουν τον σύλλογο επίκεντρο ενός παγκόσμιου αθλητικού και ποδοσφαιρικού χαρτοφυλακίου.

Ωστόσο, η σαουδική PIF θα μπορούσε να κοιτάξει πέρα ​​από το ποδόσφαιρο, ως μέρος των αθλητικών επενδυτικών σχεδίων της  και θα δει οποιαδήποτε ευκαιρία θεωρεί ότι αξίζει τον κόπο.

Η κίνηση των ιδιοκτητών της Νιούκαστλ ήταν να διορίσουν τον Ματζίντ Αλ Σορούρ, διευθύνοντα σύμβουλο της Σαουδαραβικής Ομοσπονδίας Γκολφ, ως νέο διευθυντή του συλλόγου.

Ο Αλ Σορούρ είναι στενός συνεργάτης του Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν, επικεφαλής του PIF και προέδρου στις «Καρακάξες» ενώ είναι επίσης  πρόεδρος της Σαουδαραβικής Ομοσπονδίας Γκολφ.

Πράγματι, η PIF θα χορηγήσει την αμφιλεγόμενη εκδήλωση Golf Saudi International τον επόμενο μήνα, στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότερα από 30 μέλη της DP World Tour - η μετονομαζόμενη European Tour - μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

Η εκδήλωση, που θα λάβει χώρα κοντά στην Τζέντα, αναμένεται να περιλαμβάνει παίκτες κορυφαίου επιπέδου, όπως οι Πολ Κέισι, Τόμι Φλίτγουντ, Σέρχιο Γκαρσία, Σέιν Λόρι, Χένρικ Στένσον, Ίαν Πόουλτερ και Λι Γουέστγουντ.