Goldman Sachs: Από Μάρτιο κάθε συνεδρίαση και αύξηση των επιτοκίων για την Fed

Μετά από ακόμη ένα «θερμό» μήνα έντονων πληθωριστικών πιέσεων, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στη διήμερη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να «συσφίξει» τη νομισματική της πολτική ώστε να ανακόψει τις πιέσεις στις τιμές και να θέσει το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Από τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, επενδυτές και αναλυτές αναμένουν πιο επιθετικές ενέργειες από την κεντρική τράπεζα. Αυτά τα πρακτικά έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ζύγιζαν τις προοπτικές αύξησης των επιτοκίων «νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό» από ό,τι αρχικά περίμεναν.

Οι οικονομολόγοι μάλιστα με της Goldman Sachs Group δήλωσαν ότι βλέπουν τον κίνδυνο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να «συσφίγγει» τη νομισματική πολιτική σε κάθε συνεδρίαση από τον Μάρτιο και έπειτα, ακολουθώντας μια πιο επιθετική προσέγγιση. 

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, αναμένονται επί του παρόντος αυξήσεις των επιτοκίων τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, αναμένει ότι η FED θα ανακοινώσει την έναρξη της μείωσης του ισολογισμού της τον Ιούλιο.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της τράπεζαν σημείωσαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σημαίνουν ότι «οι κίνδυνοι κλίνουν κάπως προς τα πάνω από τη βασική μας γραμμή» και υπάρχει πιθανότητα οι αξιωματούχοι να ενεργούν «σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να αλλάξει η εικόνα του πληθωρισμού».

«Αυτό εγείρει την πιθανότητα μιας πρόσθετης αύξησης ή μιας πρόωρης ανακοίνωσης του ισολογισμού τον Μάιο και περισσότερες από τέσσερις αυξήσεις φέτος», ανέφεραν οι οικονομολόγοι. «Θα μπορούσαμε να φανταστούμε έναν αριθμό πιθανών ερεθισμάτων για στροφή προς τις αυξήσεις επιτοκίων σε διαδοχικές συνεδριάσεις», πρόσθεσαν. 

naftemporiki.gr