Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Για την μηχανοκίνητη πορεία που οργανώνει η δημοτική αρχή


Σε ανακοίνωση αναφέρεται:

Με μία κίνηση απεγκλωβισμού η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει μηχανοκίνητη πορεία στην Αθήνα. Ο κ. Πελετίδης προσπαθεί να αλλάξει και να ορίσει νέα πολιτική ατζέντα. Συμφωνούμε στο ότι η κυβέρνηση αγνοεί και στραγγαλίζει οικονομικά και πολιτικά την τοπική αυτοδιοίκηση και φυσικά χρειάζονται δυναμικές αντιδράσεις.
 Ο κ. Πελετίδης ωστόσο και το κόμμα του, αποφάσισε μόνος του το πλαίσιο χωρίς να θέσει το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο ή στην Επιτροπή διαβούλευσης που συνεδρίασε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.
Γιατί επέλεξε την χρονική στιγμή για την κινητοποίηση; Μα για να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τη δική του αποτυχία.
Η Δημοτική αρχή του κ. Πελετίδη έχει αποτύχει:
1. Τα μεγάλα έργα δεν προχωρούν (ανάπλαση ιστορικού κέντρου, ποδηλατόδρομος, καρναβαλικό πάρκο, παραλιακό μέτωπο)
2. Έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα της συνετής και σωστής διαχείρισης των χρημάτων των πατρινών με σειρά σκανδάλων (απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους, αγορές από πολυκαταστήματα πολυεθνικών συμφερόντων, αγορές και απευθείας αναθέσεις από επιχειρήσεις εκτός Πατρών ή κομματικών οργάνων κ.α.).
Σαφώς και πρέπει να διεκδικήσουμε. Η παράταξή μας Ώρα Πατρών πιστεύει ότι ένας αγώνας έχει πολλές μορφές. Τα μέλη μας, καθημερινά παλεύουν, διεκδικούν και είναι παρόντα στους αγώνες του λαού μας. Πιστεύουμε ότι το πλαίσιο διεκδίκησης της πόλης καθώς και η στρατηγική της, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου με την κοινωνία και να εκφράζει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, συλλογικών οργάνων, Επιτροπής διαβούλευσης κ.α.
Προτείνουμε το πλαίσιο αιτημάτων και η στρατηγική των κινητοποιήσεων να συζητηθεί ΑΜΕΣΑ σε Δημοτικό συμβούλιο με φορείς και η κινητοποίηση που θα αποφασιστεί και διοργανωθεί να είναι αντάξια και ισάξια των διεκδικήσεων της πόλης.
Σαφώς και οι συνθήκες σήμερα διαφέρουν από το παρελθόν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  σας παραχώρησε θαλάσσιο μέτωπο, κτίριο Μανιακίου (ΤΑΙΠΕΔ), Πλατανόδασος, χρήματα για χρέη στο Καρναβάλι, υλοποίησε μεγάλα έργα όπως την Πατρών-Αθηνών, την Ιόνια οδό, ίδρυσε Νομική Σχολή. Σήμερα όμως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται απέναντι στην πόλη καταργώντας από την πρώτη μέρα τη Νομική, σταμάτησε και καθυστερεί την Πατρών-Πύργου, αρνείται την πλήρη υπογειοποίηση του τρένου, ανέθεσε το φράγμα σε ιδιώτη.
Προτείνουμε η κινητοποίηση να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, που θα το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, ούτως ώστε να επιτρέπεται διευρυμένη συμμετοχή. Διαπιστώνουμε την αντίφαση του κ. Πελετίδη σε σχέση με τα επιδημιολογικά φαινόμενα, στη συνέντευξη τύπου για την κινητοποίηση, αναφέρει ότι για την έναρξη του καρναβαλιού «έχουμε επαφές με την επιτροπή των επιστημόνων και δεν μπορούμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο και να δημιουργήσουμε εστίες διασποράς του ιού». Την ίδια ώρα και για την ίδια δικαιολογία, δεν πραγματοποιούνται δια ζώσης οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, ακόμα και των οργανισμών του Δήμου, ενώ αναβλήθηκαν ακόμα και οι παραστάσεις του Καρυοθραύστη και το πρόγραμμα έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού.
Πλέον των παραπάνω προτείνουμε η μέρα των κινητοποιήσεων να είναι καθημερινή-εργάσιμη, έτσι ώστε να διαμαρτυρηθούμε και να επιδώσουμε ψηφίσματα στα αρμόδια Υπουργεία, Σάββατο θα είναι όλα κλειστά.
Το πλαίσιο διεκδικήσεων προτείνουμε να συμπληρωθεί και με:
1.Κατάργηση των διατάξεων Θεοδωρικάκου που καταστρατήγησε την απλή αναλογική και την βούληση του ελληνικού λαού (έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί από το ΣτΕ.)
2. Δημιουργία εμπορικού τμήματος του λιμανιού με διαμετακομιστικό κέντρο και υλοποίηση μαρίνας με δυνατότητα φιλοξενίας mega-yacht
3. Η διαχείριση του Φράγματος Αστερίου (Πείρου-Παραπείρου) να ανατεθεί σε διαδημοτικό φορέα και όχι σε ιδιώτη (σύμφωνα με την απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου).
4. Αναβάθμιση και αξιοποίηση του βιοτεχνικού πάρκου και βιομηχανικής ζώνης, σύνδεση με τρένο και προαστιακός μέχρι το αεροδρόμιο, που πρέπει και να αναβαθμιστεί.
5. Έλευση φυσικού αερίου στην περιοχή με αγωγό, ολοκλήρωση της Ε.Ο. Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα και την υπογειοποίηση του τρένου από Ρίο έως Νέο Λιμάνι.
6. Λειτουργία της Νομικής Σχολής.
7. Στήριξη επιχειρήσεων της πόλης, η οποία έχει πληγεί πρώτη από όλες με την συνεχόμενη κρίση και την ακύρωση τριών Καρναβαλιών.
Σε μία τέτοια κινητοποίηση κ. Πελετίδη που θα πηγάζει, από το λαό για το λαό, μπορούμε να συμπορευτούμε. 
 

Διαβάστε επίσης