Ένας πρωταθλητής και η μωρία των ανοήτων

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

 

Η αθλητική αξία του Νόβακ Τζόκοβιτς δεν τίθεται σε καμμιά απολύτως αμφισβήτηση, αν και τα "παγωμένα δωμάτια" που κουβαλάει στους μεγάλους αγώνες του δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά. Διότι οι πανάκριβες αυτές κατασκευές, επιτρέπουν σ' έναν αθλητή μέσα σε λίγα λεπτά να αναζωογονηθεί, στη διάρκεια ενός δύσκολου αγώνα, κάτι που δεν είναι δεδομένο για τους αντιπάλους του. Έως τώρα πάντως, οι αρμόδιες αρχές, αυτά τα "ειδικά δωμάτια" δεν θα θεωρούν  μορφή ντοπαρίσματος, συνεπώς  ο Σέρβος πρωταθλητής καλά κάνει και τα χρησιμοποιεί.

Κατά τα άλλα, ο διάσημος πρωταθλητής, που τελικά αποκλείστηκε από το Open της Αυστραλίας, με την άκριτη και προκλητική συμπεριφορά του, άνοιξε  πολλούς λογαριασμούς, γεγονός που προκαλεί ζωηρές ανησυχίες, στους τρεις χρηματοοικονομικούς συμβούλους του, οι οποίοι διαχειρίζονται τα δεκάδες εκατομμύρια περιουσίας του. Μια περιουσία, η οποία κατά επίσης αλαζονική δήλωση του ίδιου του ιδιοκτήτη της, "είναι αρκετή για να ταΐσει όλο το σερβικό λαό".

Καταγράφοντας ετσι τα γεγονότα της υπόθεσης  Νόβακ Τζοκοβιτς,πιστεύουμε οτι μάλλον θα επιβεβαιώσει το ογκώδες βιβλίο του Robert Trivers "Η Μωρία των ανοήτων" (Εκδόσεις Κάτοπτρο, έξοχη απόδοση Π.Δεληβοριά), το οποίο πραγματεύεται τη λογική της εξαπάτησης και της αυτοεξαπάτησης.

Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι αυτοί που με βάση ανακοινώσεις της ομάδας επικοινωνίας του Σέρβου πρωταθλητή, εξαίρουν το φιλανθρωπικό του έργο. Όντως, το τελευταίο είναι υπαρκτό, πλην όμως σχολαστικά επιλεγμένο. Ο Ν.Τζόκοβιτς είναι φιλάνθρωπος υπό συγκεκριμένους όρους και αυτό έχει σημασία. Για τον πολύ απλό λόγο ότι πρέπει να δει κανείς ποιά είναι η σχέση της φιλανθρωπίας του με τις αντιλήψεις του.

Για παράδειγμα σημειώνουμε ότι μετά από  ήττα στον τελικό του US Open τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφού είχε προηγηθεί μια εξαντλητική αγωνιστική σαιζόν, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, είχε επιστρέψει στη Σερβία για να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των διακοπών του, μια δημόσια εμφάνιση, συνοδευόμενη από μια θειώδη προσωπικότητα, πρώην παραστρατιωτικό ηγέτη, είχε δημοσιοποιήσει  τους στενούς δεσμούς του με τους πιο ριζοσπαστικούς Σέρβους εξτρεμιστές και τις "περίεργες" θέσεις τους σε ιστορικά ζητήματα που μόνον συγκρούσεις έχουν προκαλέσει στα Βαλκάνια.

Ο φίλος και εμπνευστής του Σέρβου πρωταθλητή, φέρει το όνομα Μίλαν Τζόλοβιτς. Ο τελευταίος στη διάρκεια της δεκαετίας της δεκαετίας του 1990, ήταν διοικητής των "λύκων της Ντρίνα" μιας μονάδας κρούσεως Σερβοβοσνίων, η οποία το 1995 είχε σημαντική συμμετοχή στις σφαγές που διεπράχθησαν στη Σρεμπρένιτσα εναντίον Βόσνιων μουσουλμάνων. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Τζολοβιτς, για πολλούς Σέρβους εθνικιστές είναι πατριώτης ήρωας, γνωστός για την εγγύτητα του με τον Ράτκο Μλάντιτς. Όταν το τελευταίος καταδικάστηκε το 2017 σε ισόβια κάθειρξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για "γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", ο Γιόλοβιτς αποφάνθηκε ότι η ποινή αποσκοπούσε στη "δαιμονοποίηση του Σερβικού λαού".

Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης, όπως μας πληροφορεί το γαλλικό περιοδικό "Λε Πουέν", ότι ο Τζόκοβιτς, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Βοσνία το Σεπτέμβριο, έγινε θερμά δεκτός από τον Μίλοραντ Ντόντικ, αρχηγό της Δημοκρατίας Σέρπσκα, και το γιο του Ιγκόρ Ντόντικ με τον οποίο είναι καλοί φίλοι. Η σχέση τους δεν είναι καινούργια. Κατά τη διάρκεια γαμήλιου δείπνου στο οποίο είχαν προσκληθεί ο Τζόκοβιτς, ο πατέρας και ο γιος  Ντόντικ, οι τρεις άνδρες έδειξαν το δεσμό τους και τη  φιλία τους, τραγουδώντας Σερβικά εθνικιστικά τραγούδια. Ο δε Τζόκοβιτς,λίγο αργότερα παρασημοφορήθηκε από τον εθνικιστή ηγέτη για τις πατρογονικές και φιλανθρωπικές του ενέργειες στη Σερβική περιοχή.

Έκτοτε, η Δημοκρατία Σέρπσκα επιβεβαίωσε δυνατά και καθαρά, στις αρχές Ιανουαρίου, τις αποσχιστικές της τάσεις. Ο εθνικιστής ηγέτης της γιόρτασε με μεγάλη πομπή, στις 9 Ιανουαρίου 2022, τα τριάντα χρόνια ίδρυσης της Δημοκρατίας Σερπσκα από τον Ράντοβαν Κάραζιτς, παρουσία πολλών ακτιβιστών της Ευρώπης, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και ... Γαλλίας με την παρουσία του ευρωβουλευτή του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Τιερί Μαριάννι. Την ίδια στιγμή, ο Νόβακ Τζόκοβιτς κρατούνταν στη Μελβούρνη από την Αυστραλιανή Συνοριακή Αστυνομία.

Στις 10 Δεκεμβρίου, ο Ντόντικ είχε ξεκινήσει επίσημα διαδικασία απόσχισης από τη μικρή Σερβοβόσνια οντότητα, αναβιώνοντας το φάσμα της διχοτόμησης της χώρας και το τραύμα του πολέμου που διέλυσε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πριν από 30 χρόνια.

Οι επιδόσεις του μεγάλου τεννίστα όμως δεν σταματούν στις παραπάνω φιλικές του σχέσεις και τις σχετικές πολιτικές εκδηλώσεις. Από το 2008, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, αντιτάσσεται σθεναρά στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ενώ το 2020 απέτισε επίσης φόρο τιμής στον Ντράζα Μιχαΐλοβιτς, ηγέτη των "Τσέτνικ" που συμμάχησαν με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Υπενθυμίζουμε ότι τους Τσέτνικ τους  είχε περί πολλού και η δική μας "Χρυσή Αυγή".

Πέρα όμως από τις αθλητικές του και λοιπές πολιτικές του επιδόσεις, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ως φαίνεται, προφανώς δια της "θείας δωρεάς", εχει και ιδιαίτερο επιστημονικό ταλέντο. Έτσι, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του, εχουν άποψη επί επιστημονικών θεμάτων, την οποίαν και στηρίζουν με αφθονο χρήμα επίσης.

Οπαδός του ρεβιζιονιστή ιστορικού Γιοβάν Ίλιτς Ντερέτιτς, ο οποίος απεβίωσε στο Βελιγράδι τον περασμένο Ιούνιο, ο Τζόκοβιτς ανέλαβε στα κοινωνικά δίκτυα τη διάδοση της θεωρίας ότι οι Σέρβοι είναι "ουράνιος λαός". Θεωρία που δεν απέχει πολύ από γνωστά χιτλερικά πρότυπα, τα οποία ως άμεσο αποτέλεσμα είχαν το Ολοκαύτωμα. Πιθανότατα δε ο Σέρβος πρωταθλητής να πίστευε ότι οι "ουράνιοι λαοί" δεν προσβάλλονται από ασθένειες και άρα δεν μπορούν να μολυνθούν από ιούς τύπου Covid-19. Συνεπώς, ο Τζόκοβιτς ανέλαβε τον αγώνα κατά των εμβολιαστών, θέλοντας να γίνει επίσης και διεθνής "πάπας" του αντιεμβολιασμού. Με εγκληματική ανευθυνότητα έτσι, ο μέγας φιλάνθρωπος, αν και μολυσμένος από τον ιό Covid-19, μετά από ένα  τουρνουά που διοργάνωσε και  στη διάρκεια του οποίου δεν τηρήθηκαν τα υγειονομικά μέτρα που συνέστησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χωρίς  καμιά προφύλαξη άρχισε να μοιράζει βραβεία σε παιδιά και να "παίζει" μαζί τους, αδιαφορώντας πλήρως για το πού οδηγούσε η συμπεριφορά του.

Και το "κλου" της όλης ιστορίας, πριν τις γελοιότητες που έλαβαν χώρα στην Αυστραλία, υπήρξε η πριν από λίγους μήνες "επιστημονική" του επίσκεψη στη Βοσνία.

Στη διάρκεια της, ο διεθνής τεννίστας, προώθησε το συγκρότημα "Βοσνιακές Πυραμίδες του Ήλιου", φυσική περιέργεια, που μετατράπηκε σε τουριστικό αξιοθέατο από τον βόσνιο-Αμερικανό επιχειρηματία Σεμίρ Οσμανάγκιτς. Ο τελευταίος, ένας ψευδο-αρχαιολόγος, ισχυρίζεται ότι οι πυραμίδες είναι οι παλαιότερες στον κόσμο και ότι έχουν θεραπευτικές και αναγεννητικές αρετές και ότι οι διάδρομοι που έχουν σκάψει από κάτω εξαλείφουν και βακτήρια".

Πιο συγκλονιστική απόδειξη της "Μωρίας των ανοήτων" του Τραϊβερς δεν θα μπορούσε να υπάρξει  , ενώ μπήκαμε για καλά στο δεύτερο πέμπτο του 21ου αιώνα.

Διαβάστε επίσης