400 εκατ. την περίοδο 2021-2025 για την ψηφιακή διακυβέρνηση

Προτεραιότητες όπως είναι, μεταξύ άλλων, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, οι ψηφιακές δεξιότητες, η ψηφιακή ένταξη, καθώς και οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, περιλαμβάνει το πενταετές Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΥΨηΔ), συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ.

Οι Άξονες Προτεραιότητας (ΑΠ) που συγκεντρώνουν για το ΥΨηΔ τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την περίοδο 2021-2025 είναι οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, όπου μέχρι τέλος του 2025 εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν 72,8 εκατ. (18,22%) και η δημόσια διοίκηση και ψηφιοποίηση με 144 εκατ. ευρώ (36,25%). Όπως επισημαίνεται, περί τα 300 εκατ. αφορούν συνεχιζόμενα έργα.

Το κύριο βάρος της χρηματοδότησης των έργων (70,60%) του ΥΨηΔ με πόρους του ΕΠΑ εντάσσεται στον Αναπτυξιακό Στόχο «Έξυπνη ανάπτυξη», το 8,95% του προϋπολογισμού εξυπηρετεί τον Αναπτυξιακό Στόχο «Ανάπτυξη υποδομών» και τέλος σε ποσοστό 18,22% τον Αναπτυξιακό Στόχο «Εξωστρέφεια».

Η έξυπνη ανάπτυξη αποτελεί τον σημαντικότερο αναπτυξιακό στόχο δραστηριοποίησης του ΤΠΑ του ΥΨηΔ, δεδομένου ότι ο κυριότερος τομέας ευθύνης του εν λόγω υπουργείου είναι η έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η υιοθέτηση και εξάπλωση των νέων τεχνολογιών είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τις ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις και το συγκεκριμένο αντικείμενο αποτελεί βασική αρμοδιότητα του ΥΨηΔ. 

Η περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αφορά τόσο την ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών προς τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, όσο και τη βελτιστοποίηση της εσωτερικής του λειτουργίας. Επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προϋποθέτει την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών για την ψηφιακή διασύνδεση μεταξύ των οργανικών οντοτήτων της δημόσιας διοίκησης.

Η ανάπτυξη υποδομών, με τη συμβολή του ΤΠΑ του ΥΨηΔ στον συγκεκριμένο αναπτυξιακό στόχο αφορά τους ειδικούς στόχους «Δίκτυα» και «Μεταφορές», εντοπίζεται στους ΑΠ «Υποδομές ΤΠΕ» και «Ψηφιοποίηση μεταφορών». Ειδικά ο εκσυγχρονισμός των υποδομών Τεχνολογίας Πληροφορικής Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι κύριος παράγοντας επιτυχίας του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, καθώς οι υποδομές ΤΠΕ αποτελούν εργαλείο και μοχλό ανάπτυξης για το σύνολο των τομέων της κοινωνικοοικονομικής δραστηριοποίησης της χώρας, στο πλαίσιο διαμόρφωσης της «ψηφιακής Ελλάδας».

Η Εξωστρέφεια, με το ΤΠΑ του ΥΨηΔ καλύπτει τον ειδικό στόχο «Πολιτισμός» και ειδικότερα τον ΑΠ «Πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες», δεδομένου ότι η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (που έχει ως αποστολή την υποστήριξη και ανάδειξη δημόσιων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, εγχώριων και ξένων στον κλάδο των οπτικοακουστικών μέσων και της επικοινωνίας στην Ελλάδα) εποπτεύεται από το ΥΨηΔ.

Σημειώνεται ότι το ΤΠΑ του ΥΨηΔ καταρτίστηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) της προγραμματικής περιόδου 2021-2025. Το ΕΠΑ δημιουργήθηκε για τον σχεδιασμό, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).