Φωκίων Ζαΐμης: Τηλεδιάσκεψη για την Αϊτή

 

Σε ανάρτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Φωκίων Ζαΐμης ανάφερε:

Τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Δήμου Καλαβρύτων για την Αϊτή την πρώτη χώρα που που αναγνώρισε την Εθνική Παλιγγενεσία στις 15 Ιανουαρίου 1822.

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα απ’ τον διεθνή περίγυρο της εποχής που αναγνώρισε την Εθνική Παλιγγενεσία και έμπρακτα στήριξε τον Αγώνα της Απελευθέρωσης. Όπως καταγράφει ο Φιλικός και Αγωνιστής Ιωάννης Φιλήμων, Γραμματέας του Δημητρίου Υψηλάντη, στο «Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως», ο τότε Πρόεδρος της Αϊτής Ζαν Πιέρ Μπουαγιέ, στέλνοντας επιστολή στις 15 Ιανουαρίου 1822, στους Α. Κοραή, Κ. Πολυχρονιάδη, Α. Βογορίδη και Κ. Κλωνάρη, γνωστοποιούσε την απόφαση του να συνδράμει στην Ελληνική Επανάσταση, με την αποστολή Σώματος 100 εθελοντών και με ποσότητα 45 τόνων καφέ που, απ’ την πώληση της, θα μπορούσαν ν’ αγοραστούν καρυοφύλλια και άλλα πολεμοφόδια, αναγκαία για τον Αγώνα.

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα της τότε διεθνούς κοινότητας που εξέφρασε με έργα το βαθύ φιλελληνικό αίσθημα του λαού της, δρόμο και παράδειγμα που στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλα, μεγαλύτερα και ισχυρότερα έθνη, ενισχύοντας τον Αγώνα της Απελευθέρωσης. Σήμερα που ο λαός της Αϊτής δοκιμάζεται σκληρά από διάφορες συνθήκες, από αντιξοότητες που
επιτάσσουν και επιβάλλουν την διεθνή αλληλεγγύη και στήριξη, είναι η ώρα της Ελλάδας να σπεύσει σε έμπρακτη βοήθεια.

 

Διαβάστε επίσης