Στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας νεοσσοί … της Ιατρικής! Το συγκινητικό τους σημείωμα για τη φιλοξενία – ΦΩΤΟ


Για τους Φοιτητές της Ιατρικής του ΑΠΘ που επισκέφθηκαν στο Κ. Υ. Κ. Αχαΐας, ,μας ενημέρωσε ο επιστημονικά υπεύθυνος του κέντρου Τάσος Γιακουμής:
Με μεγάλη χαρά -παρ’ ότι σε αντίξοες συνθήκες- φιλοξενήσαμε για πρώτη φορά …νεοσσούς της ιατρικής.
Στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους στις κλινικές δεξιότητες, φοιτήτριες 1ου έτους του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας μας για πέντε ημέρες (7-12/1/2022).
Το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής & Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του ΑΠΘ και ο Αν. Καθηγητής του κος Ε. Σμυρνάκης, μας εμπιστεύθηκε την πρώτη επαφή των φοιτητριών με την τέχνη της ιατρικής. Και τους ευχαριστούμε γι αυτό.
Δεν είναι η πρώτη φορά. Έχουν προηγηθεί επισκέψεις φοιτητών του 6ου έτους στα πλαίσια της κλινικής τους άσκησης.
Για μας, αποτελεί ένδειξη καλής λειτουργίας και εκπαιδευτικής δυνατότητας χρήσιμης στους νέους συναδέλφους.
Χρήσιμη όμως και για το προσωπικό του Κ. Υ. που νοιώθει μέρος μιας προσπάθειας ανάδειξης της αξίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της εκπαίδευσης σε αυτή, από τα πρώτα βήματα…
Κλείνουμε με την αναφορά που έκαναν οι φοιτήτριες στο Εργαστήριό τους μετά την επίσκεψή τους σε μας.
“Το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, πραγματικά μου άφησε μια πολύ καλή εντύπωση. Αμέσως μόλις μπήκαμε εγώ και οι άλλες 2 συμφοιτήτριές μου, ο διευθυντής μας σύστησε σε όλο το προσωπικό της συγκεκριμένης πρωτοβάθμιας μονάδας υγείας. Έπειτα, μας χώρισαν για αρχή, όμως λόγω έλλειψης προσωπικού- αρκετοί είχαν νοσήσει από την covid-19- μας μετέφεραν στα επείγοντα περιστατικά, για να δούμε περισσότερα. Πραγματικά η εμπειρία ήταν μοναδική… Δεν κάναμε κάτι το ιδιαίτερο εμείς, αλλά για αρχή ήταν πολύ ωραία. Λάβαμε ιστορικό, μετρήσαμε πίεση ασθενών τόσο με ηλεκτρονικό όσο και με κανονικό πιεσόμετρο και χρησιμοποιήσαμε και οξύμετρο. Εννοείται πως δεν μας επέτρεψαν να εκτεθούμε στον ιό κάνοντας rapid tests ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με αυτόν. Εξάλλου, έχει διαμορφωθεί ένα ειδικό container στο εξωτερικό του κέντρου υγείας, προκειμένου να πηγαίνουν εκεί άτομα με συμπτώματα για την διενέργεια των εν λόγω tests. Η πρόληψη λοιμώξεων γινόταν κανονικά, όλο το προσωπικό ήταν ευγενικό τόσο μαζί μας όσο και με τους ασθενείς και όλα κυλούσαν ομαλά, πάρα τον μεγάλο φόρτο εργασίας.
Μείναμε εκεί τέσσερις ολόκληρες ώρες και πραγματικά δεν καταλάβαμε ποτέ πέρασε ο χρόνος.”
Ευχόμαστε στη Γεωργία, την Αλεξάνδρα και τη Μάγια να έχουν καλό δρόμο στο ταξίδι τους στην Ιατρική που μόλις άρχισε, να αξιολογήσουν θετικά την πρώτη επαφή τους με την ΠΦΥ και να τις ξαναδούμε ξανά στο 6ο έτος…