Δ. Κουτσούμπας: Ανησυχία για τις συνέπειες στα Βαλκάνια, της απόπειρας περικύκλωσης της Ρωσίας απ' τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Στην εκπομπή «Διπλωματικό Αποτύπωμα»

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συζήτηση του με τον Νίκο Κανέλλο, πρέσβη επί τιμή (ε.τ), στην εκπομπή «Διπλωματικό Αποτύπωμα», μιλώντας για την πανδημία, επισήμανε καταρχήν ότι η διαχείριση της πανδημίας και του ζητήματος της υγείας του λαού είναι «βασικά θέμα πολιτικής επιλογής», σημειώνοντας ότι «οι πολιτικές επιλογές και η στήριξη ουσιαστικά του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και την περίοδο της πανδημίας είναι αυτό που οδηγεί τις κυβερνητικές αποφάσεις και επιλογές και γι αυτό βρισκόμαστε σ' αυτό το σημείο. Μιλάμε για ουσιαστική απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας».  
 

Ως προς την εξωτερική πολιτική είπε ότι «παίρνει πολύ κακό βαθμό, η εξωτερική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων», σημειώνοντας ότι οι πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων, «δεν υπηρετούν πραγματικά λαϊκά συμφέροντα αλλά υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, υπηρετούν τα συμφέροντα αυτού που ονομάζουμε γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας προκειμένου να πάρει μέρος στη μοιρασιά της λείας με άλλες δυνάμεις εδώ και να έχει πρόσβαση σε αυτά τα ζητήματα». Απόρροια αυτών των πολιτικών είναι και η επιλογή «αντίστοιχων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, είτε ονομάζονται ΝΑΤΟ είτε ονομάζονται ΗΠΑ, είτε ΕΕ. Με αποτέλεσμα όλα αυτά να θέτουν σε κίνδυνο τον λαό μας, τα κυριαρχικά του δικαιώματα και να δημιουργούνται προβλήματα συγκρούσεων που φτάνουν ενίοτε και σε πολεμικές συγκρούσεις με αποτέλεσμα πάλι το ίδιο: Ο λαός και η νεολαία να χύνουν το αίμα τους».

   «Επειδή τα Βαλκάνια και η γενικότερη περιοχή είναι η περιοχή που το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περικύκλωση της Ρωσίας, μας απασχολεί πάρα πολύ αυτό το ζήτημα, μέχρι πού μπορούν να φτάσουν αυτοί οι ανταγωνισμοί, πού μπορεί να φτάσει αυτή η σύγκρουση. Και βέβαια θα την πληρώσουν οι λαοί» πρόσθεσε.

   Μιλώντας για το Κυπριακό είπε ότι «η Τουρκία ακολουθεί τη γραμμή κατά την άποψή μας της de facto διχοτόμησης της Κύπρου [...] Ακόμα και μία συμβιβαστική λύση, αν βρεθεί, λέμε, μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις, πιέσεις κλπ, στην ουσία θα είναι διχοτόμηση έτσι όπως έχει φτάσει η κατάσταση και εκεί που πάει».

   «Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει το πρόβλημα να λυθεί με μια Κύπρο, μια χώρα, μια πατρίδα κοινή Ελληνοκύπριων - Τουρκοκύπριων, που θα έχει μια ιθαγένεια, μια προσωπικότητα, χωρίς στρατούς, χωρίς βάσεις, χωρίς προστάτες, χωρίς ξένα στρατεύματα και βεβαίως ο λαός θα είναι κυρίαρχος. Αυτά είναι ορισμένα στοιχεία που πρέπει να εμπεριέχει μια λύση για να πούμε ότι αποκαθίσταται η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως πρέπει» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας. 
 
Ως προς τις συμφωνίες της κυβέρνησης με ΗΠΑ και Γαλλία είπε «δεν είναι αμυντικές αυτές οι συμφωνίες, πρόκειται για επιθετικές συμφωνίες. Τόσο η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, με την παραχώρηση βάσεων, στρατοπέδων στην Ελλάδα, εκτός από τη μεγάλη βάση της Σούδας και άλλων δραστηριοτήτων κι ανταλλαγμάτων που έχει ζητήσει η αμερικανική πολιτική, όσο και η συμφωνία με τη Γαλλία δεν είναι αμυντική συμφωνία. 'Αλλωστε ήδη το είδαμε, τα ανταλλάγματα που ζήτησε είναι η συμμετοχή σε επεμβάσεις της Γαλλίας, σε παρεμβάσεις στην περιοχή της Αφρικής, στην Υποσαχάρια Αφρική, στην περιοχή του Σαχέλ, ήδη στέλνουμε στρατεύματα και βεβαίως σε αυτή την κατεύθυνση κινείται όλη αυτή η λογική».

   Επισήμανε και το «τεράστιο κόστος που πληρώνει ο ελληνικός λαός», προσθέτοντας «δεν πρόκειται να μας υπερασπίσουν από την τούρκικη για παράδειγμα απειλή, δεν πρόκειται να υπερασπίσουν τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να υπερασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα [...] Άλλωστε είδαμε το ρόλο των ΗΠΑ: στην ουσία ακολούθησαν την τούρκικη πολιτική όσον αφορά τον East Med, για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα», ενώ είπαν ότι «δεν θα συμμετέχουν, ούτε χρειάζεται να γίνουν έρευνες νότια της Κρήτης».

   Όπως εξήγησε, καθαρός στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ, είναι η απόσπαση του στρατηγικού τους εταίρου, της Τουρκίας, από την όποια «μετατόπιση» της προς την Ρωσία.

   «Κι εμείς βρισκόμαστε σε έναν ανταγωνισμό ανάμεσα στην άρχουσα τάξη της Ελλάδας με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, για να βάλουμε τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ ως επιδιαιτητές αυτού του ζητήματος, την ώρα που μας σπρώχνουν σε ενέργειες με στρατιωτικές ασκήσεις επιθετικού χαρακτήρα για την περικύκλωση της Ρωσίας ή για την επιβολή των απόψεών τους και των συμφερόντων τους εναντίον άλλων λαών της περιοχής, στην Αφρική, στην Ασία, στα Ανατολικά της Ευρώπης» πρόσθεσε.

 

ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης