Νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας: Απάντηση του Διοικητή σε δημοσίευμα για τη μείωση των χειρουργείων

"Η μείωση των χειρουργείων πραγματοποιήθηκε για να εξασφαλισθούν κλίνες Covid"

Σε ανακοίνωση της διοίκησης του  νοσοκομείου Αγιος Ανδρέας αναφέρονται τα εξής:

 

Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας Πελοπόννησος όπου φιλοξενούνται ανακριβείς δηλώσεις του Διευθυντή της Χειρουργικής κλινικής κ. Αλιβιζάτου γνωστοποιούμε τα ακόλουθα προς αποκατάσταση της αλήθειας και υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών.

Στο Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» λειτουργούσαν προ Covid 6 χειρουργικές αίθουσες (5 χειρουργικής και 1 τοκετών), και όχι 7 όπως αναφέρεται, και σήμερα λειτουργούν καθημερινά 3 (2 χειρουργικής και 1 τοκετών) και κάθε Πέμπτη 4 αίθουσες. Επιπλέον, όταν παρατηρείται αυξημένη πίεση διατίθεται πρόσθετη χειρουργική αίθουσα σε συνεργασία με τα θεσμοθετημένα όργανα. Συνεπώς, η μείωση των χειρουργικών αιθουσών είναι 47% και όχι 70% όπως αναφέρει ο κ. Αλιβιζάτος. 

Επιπρόσθετα, ο συνολικός αριθμός χειρουργείων (πλην Αιμοδυναμικού και Τοκετών) που διενεργήθηκαν το 2019 ήταν 7.200, το 2020 5.926 και το 2021 5.715. Στη Χειρουργική κλινική διενεργήθηκαν 1.805 χειρουργεία το 2019, 1.520 το 2020 και 1.385 το 2021.

Εξάγεται προφανώς το συμπέρασμα πως η πραγματική μείωση των συνολικά διενεργηθέντων χειρουργείων μεταξύ του 2019 και του 2021 και την κορύφωση της πανδημίας ανέρχεται σε 20,62%. Στη Χειρουργική κλινική η μείωση κατά το ίδιο διάστημα ανέρχεται σε 23,26%.

Η μείωση των χειρουργικών αιθουσών και των κλινών του Χειρουργικού Τομέα, όπως γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία, πραγματοποιήθηκε για να εξασφαλισθούν κλίνες Covid στις οποίες νοσηλεύονται συμπολίτες μας αλλά και πολίτες από την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά. Είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε πως το σύνολο του προσωπικού του νοσοκομείου δίνει καθημερινό αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, τόσο για ασθενείς Covid όσο και για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά, και άστοχες δηλώσεις, κυρίως εκ των έσω, αδικούν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι υγειονομικοί μας υπάλληλοι.

 

Ο Διοικητής 

Ηλίας Θεοδωρόπουλος 

 

Διαβάστε επίσης