Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία δημοπράτησης του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στη θέση Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, καθώς εκκρεμούν μόνο οι τελικές παρατηρήσεις της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με ορίζοντα έναρξης των εργασιών κατασκευής μέσα στο 2022.
Όπως ενημέρωσε σήμερα τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Νομού Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων και η συνοδός ΜΕΒ θα έχουν δυνατότητα επεξεργασίας 53.000 τόνων και 8.000 τόνων αντίστοιχα σ’ ετήσια βάση έτσι ώστε να μειώνονται δραστικά οι ποσότητες των προς ταφή στερεών αποβλήτων.
Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 36,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ήδη εξασφαλιστεί στο σύνολό της -απ’ τον Φεβρουάριο του 2021- από πόρους του ΕΣΠΑ (Τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας), άρα χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση των δημοτών, όπως σημείωσε ο κ. Αλεξόπουλος. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2023.
Παράλληλα, ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε και στο επιπλέον έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Μ.Ε.Β.) στην Πάτρα, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ και δυναμικότητας επεξεργασίας 9.500 τόνων/έτος -και πάλι από πόρους του ΕΣΠΑ- το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση ένταξης της. Οι Μ.Ε.Β. θα πρέπει να συνδυαστούν με δράσεις ανακύκλωσης στην πηγή απ’ τους κατά τόπους Δήμους (Καφέ κάδοι κ.α.), ώστε να συλλέγονται τα οργανικά απορρίμματα, να υπόκεινται σε επεξεργασία και να περιορίζονται έτσι οι ποσότητες που θα κατευθύνονται προς ταφή. Και αυτά τα έργα βρίσκονται σήμερα στην τελική φάση προς δημοπράτηση.
Στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Αλεξόπουλος έκανε αναφορά και στο μείζον ζήτημα του τέλους ταφής απορριμμάτων, ενημερώνοντας για την πρωτοβουλία που πρόσφατα ανέλαβε ο ΣΥΔΙΣΑ Νομού Αχαΐας. Υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη η πολιτική διεκδίκηση της ανατροπής μιας απόφασης που αν εφαρμοστεί, υπό τη σημερινή μορφή της, θα επιβαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και κατ’ επέκταση τους δημότες, σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή.
«Εμείς έχουμε ζητήσει απ’ τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Αχαΐας και απ’ την Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Δυτικής Ελλάδας να πάρουν αποφάσεις που θα ενισχύουν το αίτημα κατάργησης της εφαρμογής του τέλους ταφής, τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Και για μετά το 2023, την ανάληψη εκ μέρους του κεντρικού κράτους των οικονομικών ευθυνών που διαχρονικά τού αναλογούν, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην δρομολόγηση υποδομών που θα μειώνουν δραστικά την ταφή των στερεών αποβλήτων. Δεν είναι η Αυτοδιοίκηση εκείνη που πρέπει να επωμιστεί το όποιο κόστος. Είναι το κεντρικό κράτος που έχει την πλήρη ευθύνη και υποχρέωση», σημείωσε ο κ. Αλεξόπουλος.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ Ρώρος Γεώργιος, Τζανάκος Νικόλαος, Χρυσανθακόπουλος Αλέξανδρος και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων κ.κ Ξυλιάς Θεόδωρος (ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ) , Δούρος Αθανάσιος (ΣΠΙΡΑΛ), , Χάτζιος Κώστας (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ), Κυπραίος Βασίλης (ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ).