Μίνα Γκάγκα: Τα νέα αντιικά φάρμακα ανακόπτουν την πορεία προς τη ΜΕΘ

Τα νέα αντιικά φάρμακα που χορηγούνται από σήμερα στην Ελλάδα, μπορούν να ανακόψουν την πορεία ενός ασθενή προς τη ΜΕΘ αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. 

Η Μίνα Γκάγκα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ανέφερε πως: «Η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για τον κορονοϊό θα γίνεται με παρόμοιους όρους που γινόταν η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων».

 Η βασική διαφορά σε σχέση με τα μονοκλωνικά, διευκρίνισε, είναι ότι δεν χορηγούνται σε εγκύους. Επισήμανε πως θα χρειάζεται η συγκατάθεση του ασθενούς, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν έχουν λάβει ακόμα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη να δίνονται προληπτικά σε όλους τους ασθενείς και σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα. 

Η κ. Γκάγκα κλήθηκε να απαντήσει και για τον υψηλό αριθμό θανάτων στην Ελλάδα λέγοντας πως, αν και πέφτουν τα κρούσματα, στη χώρα υπάρχει μεγαλύτερος ηλικιακά πληθυσμός, και παρουσιάζουμε μεγάλη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. 

Τόνισε, δε, πως «αν δούμε συνολικά τα στοιχεία της ΕΕ, η Ελλάδα δεν είναι σε τόσο υψηλή θέση».