Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αλλάζει πίστα – Τι είπε για την πανδημία, τα μέτρα στήριξης και την Τουρκία

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο “Ενώπιος Ενωπίω” και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Άνοιξε τα χαρτιά του για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και για τα πρόστιμα που θα αρχίσουν από την Δευτέρα να βεβαιώνονται στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

 

“Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Όμικρον” είπε αρχικά. Και συνέχισε: “Είδαμε μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων στο τέλος του προηγούμενου μήνα, αλλά βλέπουμε ήδη μία αποκλιμάκωση και όλα τα στοιχεία από χώρες που προηγήθηκαν στο πέμπτο κύμα, δείχνουν ότι είναι σαν ένα καλοκαιρινό μπουρίνι, δηλαδή μεγάλη ένταση, ανεβαίνει γρήγορα, αλλά φεύγει και γρήγορα. Δεν είναι απλή γρίπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν και από την Όμικρον.

“Πιστεύω ότι τα μέτρα τα πήραμε την κατάλληλη χρονική συγκυρία γι’ αυτό και βλέπουμε αυτή την εκτόνωση των κρουσμάτων» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει στις αρχές του 2021 ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι, ανέφερε: «Την κουβέντα για το τελευταίο μίλι την είπα τον Φεβρουάριο του 2021 όταν είχαν έρθει τα εμβόλια, η αλήθεια όμως ότι ο ιός μας επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις, αυτό ειπώθηκε πριν από την εμφάνιση της Δέλτα».

«Θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς και αυτό έχει να κάνει δυστυχώς ότι τους κρίσιμους μήνες υπολοιπόμασταν στα ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι εμβολιασμένοι έχουν 20 φορές μικρότερες πιθανότητες να διασωληνωθούν ή να καταλήξουν».

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι “μπορώ να καταλάβω την δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ την αντιπολιτευτική υστερία. Στο ζήτημα του ΕΣΥ έχουμε υπερδιπλασιάσει τις ΜΕΘ. Προσλάβαμε όποιον ήταν διαθέσιμος. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν”. “Το ΕΣΥ δεν κατέρρευσε και δεν θα καταρρεύσει, είμαι βέβαιος” τόνισε.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα ανέφερε ότι “το κάναμε και με το καλό και με το ζόρι”.

Μητσοτάκης: Δεν έχουμε πρόθεση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

“Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει. Την Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα. Το πρόστιμο δεν είναι υποχρεωτικό, έχουν την επιλογή να κάνουν το σωστό. Αυτό που έκαναν 9 στους 10 πολίτες. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις. Μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου, θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που το έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία, αλλά το έκαναν και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατεύτηκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που ναι δεν είναι αμελητέο. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση” υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Κάποιες συνήθειες της πανδημίας θα μας συνοδεύουν για πάντα

Αναφορικά με το εάν χρειαστεί να κάνουν οι πολίτες και τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι κάποια στιγμή η πανδημία θα γίνει ενδημία. Να γίνει δηλαδή κάτι σαν την γρίπη και θα μάθουμε να ζούμε με αυτήν. Είναι πολύ πιθανόν όπως εμβολιαζόμαστε για την γρίπη έτσι θα εμβολιαζόμαστε ετήσια και για τον COVID».

“Πιστεύω ότι κάποιες συνήθειες της πανδημίας θα μας συνοδεύουν για πάντα. Μου φαίνεται αδιανόητο ότι κάποια θα ξαναπάει στο νοσοκομείο χωρίς να φοράει μάσκα. Πιστεύω ότι τον επόμενο χειμώνα στα ΜΜΜ πολλοί συμπολίτες μας θα επιλέξουν να φοράνε μάσκα. Η μάσκα μπήκε στη ζωή μας. Αυτή θα είναι μία από της θετικές παρακαταθήκες ως προς τη δημόσια υγεία για τον μέλλον” πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Λάθος η διατύπωση της δήλωσής μου για τις ΜΕΘ – Τι είπε για τη μελέτη Τσιόδρα

Ερωτηθείς για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ απάντησε ότι “δεν μας είπε η μελέτη αυτή τίποτα που δεν γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία. Είχαμε κάθε χειμώνα διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ. Προφανώς και κάποιος είναι καλύτερα να νοσηλεύεται εντός ΜΕΘ”.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δήλωση του στη Βουλή για τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, που προκάλεσε την έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι “η δήλωση, όπως ερμηνεύθηκε, θα έπρεπε να είναι καλύτερα διατυπωμένη”.

“Το αναγνώρισα και στη Βουλή. Δεν έχω καμία δυσκολία όταν διαπράττω κάποιο φραστικό λάθος να το αναγνωρίσω. Έστω και εκτός ΜΕΘ όμως υπάρχει μια βασική φροντίδα στον άρρωστο, ο οποίος θα μπει αργά ή γρήγορα σε μια ΜΕΘ.” πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Ο Τσιόδρας έκανε πίσω μετά το μπαράζ χυδαίων επιθέσεων

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σχέση του με τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων και πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.

“Η σχέση μας με τον Σωτήρη είναι εξαιρετική. Τον συμβουλεύομαι και προσωπικά και για πιο ειδικά θέματα. Έκανε πίσω γιατί δέχθηκε ένα μπαράζ χυδαίων επιθέσεων και στοχοποιήθηκε και πολιτικά από την αντιπολίτευση και έκρινε ότι πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω για να προστατέψει την επιστημονική του υπόσταση και την ψυχική του ηρεμία. Ήταν μια δολοφονία χαρακτήρα. Και σίγουρα έλειπε η φωνή του από την ενημέρωση” ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου

Nέα εμπροσθοβαρή αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαϊου και όχι από τον Ιούλιο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

“Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου 2022 και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είδαν την 1η Ιανουαρίου” αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

“Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από τα τελευταία μέτρα από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και στον κλάδο της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά. Θα έχουν τη δυνατότητα για 2 εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο-να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής, άρα να πληρώνονται από το κράτος” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί

Αρνητικός εμφανίστηκε στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε κάποια είδη πρώτης ανάγκης ο Πρωθυπουργός.

“Η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να μην έχουμε από τον Ιανουάριο φαινόμενα εκτροχιασμού της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Έχουμε να κάνουμε μια σημαντική προσαρμογή το 2022, δεν θα υπήρχαν πάντα οι εποχές όπου θα μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά ελλείμματα. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε παρέμβαση θέτει σε αμφισβήτηση τους στόχους των εσόδων θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε.

Επίσης, θέλω να σας πω ότι μια τέτοια παρέμβαση, εάν την επέλεγε η κυβέρνηση τελικά, θα έπρεπε να ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι η μείωση του ΦΠΑ θα έφτανε τελικά στον καταναλωτή και δεν θα χανόταν μέσα στην αξιακή αλυσίδα” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μας να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μέτρο διότι ακόμα είμαστε Ιανουάριο, καλά-καλά δεν έχει κλείσει ο Ιανουάριος, πρέπει να έχουμε μια εικόνα για την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού” είπε ο Πρωθυπουργός.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Ερωτηθείς εάν θα δούμε νέες φοροελαφρύνσεις και τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: “Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών.  Εκτιμούμε ότι για τους πιο πολλούς συμπολίτες μας θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Για κάποιους, επειδή υπάρχει μια σύνδεση πια -δίκαιη και σωστή- με τις αντικειμενικές αξίες, θα υπάρχει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ. Ειδικά για κάποιες πολύ ακριβές περιοχές ή σε κάποια πολύ τουριστικά νησιά.

Από εκεί και πέρα, έχουμε ακόμα εκκρεμότητες ως προς τη μείωση της φορολογίας. Θα διαπιστώσετε ότι το 80% των μειώσεων φόρων για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί έχουν ήδη υλοποιηθεί.  Αλλά μένει ακόμα ένα κομμάτι το οποίο θα έχει και αυτό, εκτιμώ, υλοποιηθεί πριν τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στο τέλος της τετραετίας”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακρίβεια

“Αν είχαμε σήμερα περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση από εκεί που βρισκόμαστε σήμερα. Όμως επειδή ξέρετε η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση και καθορίζεται πάντα από αυτό το οποίο οι ειδικοί αποκαλούν οριακή τιμή του συστήματος. Από τη στιγμή που ακόμα χρειαζόμαστε φυσικό αέριο -και θα το χρειαζόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα- αν το φυσικό αέριο είναι πολύ υψηλό θα συμπαρασύρει όλες τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ανάποδο, θα σας έλεγα: το γεγονός ότι ήμασταν πρωταγωνιστές στην απανθρακοποίηση μας έδωσε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σημαντικότατους πόρους τους οποίους θα επενδύσουμε για να δημιουργήσουμε νέες καλύτερες δουλειές για τους πολίτες που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές.

Είχα βρεθεί στην Κοζάνη, πέρασα μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα 5ωρη διαδικασία διαβούλευσης συνομιλώντας με τους φορείς, εξηγώντας το σχέδιό μας. Και υπάρχει πιστεύω, μετά το αρχικό σοκ, μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα σε αυτές τις περιοχές τελικά θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν όσο ήμασταν εξαρτημένοι από το λιγνίτη” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, αναφερόμενος επίσης στην ακρίβεια, είπε ότι είναι εισαγόμενη και οφείλεται πρωτίστως στις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρέσυραν και τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

“Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα στηρίξουμε νοικοκυριά, και τώρα και επιχειρήσεις, επιδοτώντας ένα μέρος της αύξησης. Μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση; Όχι, δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση. Μπορούμε να καλύψουμε όμως ένα σημαντικό μέρος. Το κάναμε για τα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες του ’21, θα το κάνουμε για όσο καιρό διαρκεί αυτή η μεγάλη αναταραχή στην αγορά ενέργειας.

Επεκτείναμε το μέτρο και για τις επιχειρήσεις, όχι μόνο γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται αλλά γιατί οι επιχειρήσεις εάν δεν στηριχθούν στον τομέα του ενεργειακού κόστους πολύ απλά θα μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους τελικούς καταναλωτές. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θέλουμε να το κάνουμε.

Άρα, για πρώτη φορά θα δουν οι επιχειρήσεις, μέσα στο μήνα Ιανουάριο, να επιδοτείται από το κράτος το 50% της αύξησης. Το τονίζω, δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση. Αλλά η αύξηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, διπλάσια στην περίπτωση των επιχειρήσεων εάν δεν είχαμε κάνει αυτή την παρέμβαση” υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Εκτιμούμε ότι η αναταραχή αυτή θα είναι πιο έντονη τους τρεις πρώτους μήνες του 2022 και μετά θα αποκλιμακωθεί το πρόβλημα καθώς μειώνεται και η ζήτηση για φυσικό αέριο. Και, ναι, έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε αυτή την πολιτική επειδή για την στήριξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιούμε έσοδα τα οποία προέρχονται από τους ρύπους τους οποίους δημοπρατούμε. Άρα, δεν χρησιμοποιούμε έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Υπάρχει λοιπόν ένα ταμείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, το οποίο το αξιοποιούμε πλήρως για να μπορέσουμε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και θέλω να επισημάνω ότι αυτή η έκπτωση θα φαίνεται και στους λογαριασμούς. Βλέπει ο άλλος μια σημαντική αύξηση, θέλω να καταλαβαίνει με το που βλέπει το λογαριασμό…”

Μητσοτάκης: Στόχος μας το ποσοστό της ανεργίας να γίνει τουλάχιστον μονοψήφιο

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν και έχουν μειωθεί τα ποσοστά ανεργίας, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον επιθυμητό στόχο.

“Η ανεργία μειώθηκε από το 17% στο 13% και αυτό έγινε εν μέσω πανδημίας” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Νίκο Χατζηνικολάου να επισημαίνει πως η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο ανεργίας της Ευρώπης, ο οποίος είναι 7%.

“Δεν πρόκειται να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι με την επίδοσή μας στην αγορά εργασίας, παρά μόνο όταν η ανεργία γίνει τουλάχιστον μονοψήφια. Αυτός είναι ο στόχος μας” απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, με προγράμματα επιδότησης εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ.

“Εάν φύγει η ομίχλη της πανδημίας και το προσωρινό πρόβλημα της ακρίβειας, όλοι πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία έχει μεσομακροπρόθεσμες εξαιρετικές προοπτικές. Γίνονται επενδύσεις. Γυρίζουν νέα παιδιά από το εξαιρετικό. Ταυτόχρονα έχουμε για πρώτη φορά ουσιαστικές ενεργητικές πολιτικές εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΑΕΔ αντί για την ανεργία επιδοτεί την εργασία. Θα πάει σε μία επιχείρηση και θα πει «για τους 12 με 18 μήνες θα επιδοτήσω εγώ πλήρως ή μερικώς το μισθολογικό κόστος και τις εργοδοτικές εισφορές». Δημιουργήσαμε πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας μέσα στην πανδημία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 νέες θέσεις το 2022” τόνισε Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Απεύχομαι να χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία – Το 50%+1 μας το υπέδειξε η επιτροπή

«Η απόφασή μας ανοίξουμε τα σχολεία δικαιώθηκε» είπε ο Πρωθυπουργός ενώ ερωτηθείς εάν θα κλείσουν τα σχολεία, στην περίπτωση που αυξηθούν πολύ τα κρούσματα είπε:

«Απεύχομαι να χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί. Εξάλλου τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν. Άνοιξαν οργανωμένα, τα παιδιά και οι γονείς πάρα πολύ πειθαρχημένοι, οι εκπαιδευτικοί εξαιρετικά συνεργάσιμοι και βέβαια σπεύσαμε και εμείς να κάνουμε έκτακτες προσλήψεις για να καλύψουμε αυτές τις εβδομάδες τα κενά που αναπόφευκτα δημιουργούνται όταν αρρωσταίνει κάποιος εκπαιδευτικός».

Τόνισε ότι ήταν «υπεύθυνος και σοβαρός» ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα των σχολείων και ήταν η «καλύτερη απάντηση στις υστερίες της αντιπολίτευσης και σε διάφορα εξοργιστικά πρωτοσέλιδα περί ρωσικής ρουλέτας, ανοσίας της αγέλης, και διάφορες άλλες σαχλαμάρες, που δυστυχώς αναπαράγονται από τα πιο επίσημα χείλη».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το πρωτόκολλο του 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος, «μας το υπέδειξε η επιτροπή. Αν μας έλεγε 25%, θα λέγαμε 25%. Η επιτροπή έκρινε ότι όταν έχουμε ένα πρωτόκολλο αυστηρών τεστ για όλο το τμήμα, δεν χρειάζεται το τμήμα να κλείνει με λιγότερα περιστατικά».

Εμφανίστηκε πάντως θετικός αν οι ειδικοί προκρίνουν ότι αυτό το μέτρο χρειάζεται να αλλάξει, να εξεταστεί.

«Αν κάποια στιγμή μας πει κάτι διαφορετικό, δεν έχουμε ποτέ αμφισβητήσει την επιτροπή ως προς τα μέτρα που έχει προτείνει ούτε ως προς την εξειδίκευσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Θέλω να εξαντλήσω την τετραετία – Η απάντηση για ανασχηματισμό και δημοσκοπήσεις

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο “Ενώπιος Ενωπίω” και στον Νίκο Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στα σενάρια για πρόωρες εκλογές αλλά και το ενδεχόμενο ενός νέου ανασχηματισμού.

“Θα μπορούσα να είχα προκηρύξει εκλογές αλλά δεν το έκανα. Αν έψαχνα πολιτικό παράθυρο να κάνω εκλογές, σας διαβεβαιώνω, ότι ουδέποτε η δημοτικότητά μας δεν ήταν υψηλότερη από τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν τα πράγματα είχαν ηρεμήσει. Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι το ηθικά σωστό και επιβεβλημένο”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου. Πιστεύω δε ότι το 2023 η κατάσταση στη χώρα θα είναι καλύτερη, θα έχει ανακάμψει η οικονομία και Θεού θέλοντος θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με την πανδημία. Δεν έχω κανένα ενδοιασμό να σας πως ότι θέλω να εξαντλήσουμε την τετραετία” πρόσθεσε.

Απέκλεισε και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, τονίζοντας ότι δεν του ταιριάζει αυτό που λέμε “εκλογικός ανασχηματισμός”. “Οι αλλαγές που έκανα στο κυβερνητικό σχήμα ήταν λίγες και το μόνο κριτήριο ήταν η αποτελεσματικότητα των υπουργών και η δυνατότητά τους να υπηρετήσουν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο το οποίο τους ανέθεσα” σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις συνεργασίες και την απλή αναλογική

Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε “μας χωρίζει μια άβυσσος πολιτική και αξιακή”.

“Ήμουν πάντα υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων που εξασφαλίζει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Οι 30 μήνες της διακυβέρνησής μας, απέδειξαν ότι αυτή η κυβέρνηση, που μπορεί να είναι μονοκομματική αλλά έχει ενσωματώσει και πολλά στελέχη που δεν προέρχονται από τη ΝΔ, είναι μια κυβέρνηση που προτάσσει την αποτελεσματικότητα” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Η ΝΔ εκφράζει το προοδευτικό μετριοπαθές κέντρο και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά. Η ΝΔ σήμερα είναι η μεγάλη πατριωτική, προοδευτική παράταξη του τόπου” πρόσθεσε.

“Πρόθεσή μου είναι να μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση” είπε, ενώ ανέφερε ότι γνωρίζει ότι ο στόχος του 47% είναι δύσκολος και υπενθύμισε ότι δεν ψήφισε υπέρ της απλής αναλογικής.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη σημείωσε ότι “δεν έχω να σας πω πολλά, γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες, πολύ γενικές τοποθετήσεις ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα εκ των πραγμάτων τοποθετείται στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία”.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αλλάζει πίστα

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις είπε: “Δεν τις αμφισβητώ ούτε όταν είναι αρνητικές και όταν είναι θετικές για εμάς. Και είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί κάποια φθορά, είναι απολύτως λογικό. Από την άλλη, είναι μια κυβέρνηση που έχει αλλάξει τους κανόνες για το τι σημαίνει μια σοβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση σε σχέση με αυτά που είχαμε συνηθίσει.

“Η Ελλάδα αλλάζει πίστα και αυτό είναι κάτι για το οποίο οι πολίτες, παρά τις δυσκολίες και τις αστοχίες, μας πιστώνουν τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι εξακολουθούμε να προηγούμαστε με μεγαλύτερη διαφορά από αυτή που είχαμε στις εκλογές του 2019” κατέληξε.

Μητσοτάκης: Η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τον γιο του

Ερωτηθείς για τον ΣΥΡΙΖΑ και την συναίνεση σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη συνεννόηση με την συγκυβέρνηση.

“Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και η κυβέρνηση πάντα επιδίωξε τη συνεννόηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πάντα το αντίθετο από ό,τι έκανε η κυβέρνηση. Συστηματικά. Επέλεξε να σπεκουλάρει πολιτικά πάνω στην πανδημία” είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: “Το θεωρώ μεγάλο λάθος και δεν φαίνεται να αποδίδει και πολιτικά. Και να απέδιδε, πάλι λάθος θα ήταν. Ήταν ανήθικο αυτό που έγινε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αυτή είναι η τακτική που έχει επιλέξει ο αρχηγός της. Θα κριθεί στις επερχόμενες εκλογές”.

Ενώ αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με την νόσηση του γιου του με κορονοϊό σχολίασε ότι “χάθηκε το όριο”. “Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Πέραν του πόσο προσβλητικού μπορεί να είναι για ένα παιδί 21 χρονών, νομίζω ότι όταν χάνεται το όριο και το μέτρο στην πολιτική αντιπαράθεση, αυτό δεν μπορεί να κάνει καλό στην ποιότητα της δημοκρατίας μας».

“Ο κόσμος δεν θέλει τοξικότητα. Εγώ πάντα επιλέγω να είμαι μετριοπαθής στις δηλώσεις μου” υπογράμμισε.

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για θερμό επεισόδιο – Το πρόβλημα είναι η “Γαλάζια Πατρίδα”

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν τον ανησυχεί ιδιαίτερα το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, όμως “έχω μία υποχρέωση να πρέπει διαρκώς να ενισχύω -στο πλαίσιαο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων- την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας”.

“Την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν στη χώρα μας τα πρώτα Rafale. Σημαντικότατη προσθήκη η οποία μας δίνει μία, θα έλεγα, υπεροχή τουλάχιστον ως προς τον τύπο του αεροπλάνου αυτού σε σχέση με την γείτονα χώρα.

Έχει προχωρήσει το σημαντικότερο πρόγραμμα εξοπλισμού του Πολεμικού μας Ναυτικού και αναμένουμε και άλλες ανακοινώσεις να γίνουν σύντομα. Έχουμε λοιπόν μία υποχρέωση, 10 χρόνια παρατημένες οι Ένοπλες Δυνάμεις ως απότοκο και της κρίσης, να τις θωρακίσουμε για τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτές οι επενδύσεις δεν είναι επενδύσεις οι οποίες γίνονται με ορίζοντα μόνο την επόμενη τετραετία ή την επόμενη 8ετία”, τόνισε.

“Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Η πόρτα του διαλόγου και η δική μου προσωπική δυνατότητα να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο Ερντογάν υπάρχει πάντα. Υπάρχουν σημεία και πεδία στα οποία και σήμερα συζητάμε, παραδείγματος χάρη η τουριστική συνεργασία. Υπάρχουν πεδία, δηλαδή, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε.

Αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας” επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

“Το casus belli είναι μία πραγματικότητα που μας συνοδεύει από το 1995 και καλά κάνουμε και σε κάθε ευκαιρία το επισημαίνουμε. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο το casus belli, το πρόβλημα είναι η «Γαλάζια Πατρίδα» ως ένα αφήγημα προβολής κυριαρχίας το οποίο αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία και τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα” είπε ακόμη, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει υψώσει γραμμές άμυνας διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές και έχει χτίσει συμμαχίες με πολύ μεγάλη ισχύ.

“Φυσικό είναι αυτό να προκαλεί μία νευρικότητα στην Τουρκία αλλά οι δικές μας συμμαχίες δεν στρέφονται κατά οποιουδήποτε. Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, θα είμαστε γείτονες για πάντα, είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί και είναι στη χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή το δρόμο της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα, το έχουμε αποδείξει εξάλλου έμπρακτα” τόνισε.

Όσο για το γεγονός πως οι Τούρκοι ζητούν αποστρατικοποίηση νησιών ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι “πιέζει μία χώρα η οποία έχει μία μεγάλη αποβατική στρατιά και πως στις ακτές της και η οποία έχει εισβάλει στην Κύπρο. Νομίζω ότι αυτή είναι η μόνη απάντηση που χρειάζεται να δώσω στο ζήτημα αυτό”.

Τι λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη λίστα Πέτσα και την κλήση Βαξεβάνη από τη Δικαιοσύνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο “Ενώπιος Ενωπίω” αναφέρθηκε στη λίστα Πέτσα, αλλά και στην κλήση του Κώστα Βαξεβάνη από τον Άρειο Πάγο για την υπόθεση Novartis.

“Κάναμε και σωστά κάναμε μια πολύ εκτεταμένη εκστρατεία για τον κορονοϊό. Και δώσαμε κρατικό χρήμα σε περισσότερα από 1.000 Μέσα σε ολόκληρη τη χώρα. Υπήρξε μια εξεταστική επιτροπή που ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν βγει τα συμπεράσματα και θεωρώ ότι αυτό το ζήτημα έχει ουσιαστικά κλείσει” είπε σημειώνοντας ότι στη χώρα έχουμε μεγάλο πλουραλισμό στα ΜΜΕ.

“Δόθηκαν όλες οι απαντήσεις. Δεν κάναμε εμείς την κατανομή, η κατανομή έγινε με επαγγελματικά κριτήρια. Εμείς βγάλαμε το κονδύλι, είπαμε ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή την καμπάνια, άλλος μοίρασε τα χρήματα. Μάλιστα εμφανίστηκε στην επιτροπή και έδωσε τις σχετικές εξηγήσεις” συμπλήρωσε.

Για τον Κώστα Βαξεβάνη και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για εκδικητικότητα είπε: “Δεν έχω τίποτα να πω γιατί δεν παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη, θεσμικά μου απαγορεύεται. Το ερώτημα είναι γιατί παρεμβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί δηλαδή ότι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί χειραγωγούνται από την κυβέρνηση; Αν το θεωρεί να βγει να το πει”.

“Στο ζήτημα του κ. Παπαγγελόπουλου παρεμπιπτόντως συμπεριλήφθηκε ο κ. Βαξεβάνης στο σχετικό πόρισμα. Η Δικαιοσύνη ερεύνησε την υπόθεση και έκρινε ότι πρέπει να προσέλθει ως κατηγορούμενος. Το ερώτημα είναι αν αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης γιατί σήμερα υπάρχουν κορυφαίοι δικαστικοί λειτουργοί που κάνουν τη δουλειά τους. Να βγει να το πει λοιπόν ότι αμφισβητούμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και θεωρούμε ότι οι διώξεις αυτές είναι κατευθυνόμενες. Αλλά θα πρέπει να μπορεί να το υποστηρίξει και με στοιχεία” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για Πανεπιστήμια: Αν χρειαστεί η αστυνομία να μπαίνει πιο συχνά για να εκκενώνει καταλήψεις θα το κάνει

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τέλος της συνέντευξης αναφέρθηκε στις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια.

“Ο λόγος για τον οποίο προκαλούν τώρα το ενδιαφέρον όλα αυτά τα συμβάντα είναι επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει έμπρακτα το ζήτημα της βίας στα πανεπιστήμια. Συνέχεια συνέβαιναν αυτά, απλά κανείς δεν ενδιαφερόταν γιατί θεωρούσαν ότι ήταν κανονική η κατάσταση αυτή” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: “Η κυβέρνηση έχει ήδη αλλάξει το νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία, σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, να παρεμβαίνει. Και έχουν γίνει ουκ ολίγες παρεμβάσεις με τελευταία -μάλλον με προτελευταία, διότι έγινε και μία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο- την παρέμβαση που έγινε στο ΑΠΘ. Μετά από 30 και τόσα χρόνια απελευθερώθηκε ένα στέκι το οποίο ήταν υπό κατάληψη”.

“Αυτά τελειώνουν πια στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και πιστεύω ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί πια τα πανεπιστήμια να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Η πανεπιστημιακή αστυνομία πράγματι απεδείχθη στην υλοποίησή της, μια πιο σύνθετη άσκηση. Γιατί το λέω αυτό; Ξεκινά η εκπαίδευση των πρώτων πανεπιστημιακών αστυνομικών στην Κομοτηνή τη Δευτέρα. Καταλήξαμε ότι πρέπει να περάσουν από μία πολύ ειδική εκπαίδευση διότι μπαίνουν σε ένα ευαίσθητο χώρο. Και με το που θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους οι πρώτοι θα πάνε στα πανεπιστήμια τα οποία είναι και τα πιο προβληματικά, διότι δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια στην ίδια κατάσταση” πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός..

Και συμπλήρωσε: “Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των Πρυτάνεων. Οι Πρυτάνεις έχουν υποχρέωση, βάσει του νόμου, να εκπονήσουν σχέδια ασφάλειας για τα πανεπιστήμια και πρέπει να καταλάβουν και αυτοί ότι έχουν μία υποχρέωση απέναντι στα ιδρύματα τα οποία υπηρετούν, να συνεργαστούν με την πολιτεία έτσι ώστε να τελειώνουμε πια μια και καλή με τα φαινόμενα αυτά”.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι δυνατόν κάποιος που μονίμως μπαίνει και τα σπάει να παραμένει φοιτητής;

“Είναι δυνατόν κάποιος, ο οποίος μονίμως μπαίνει και τα σπάει να παραμένει φοιτητής; Γιατί δεν διαγράφεται; Δηλαδή, πείτε μου σε ποιο πανεπιστήμιο του κόσμου θα τα έκανες αυτά και δεν θα σε είχαν πετάξει έξω με τις κλωτσιές. Αυτά είναι θέματα τα οποία αφορούν τα πανεπιστήμια. Έχουν τα όπλα στη διάθεσή τους για να το κάνουν” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Αν χρειαστεί η αστυνομία να μπαίνει πιο συχνά στα πανεπιστήμια για να εκκενώνει καταλήψεις θα το κάνει” κατέληξε ο Πρωθυπουργός