Οι 10 λόγοι της μεγάλης ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου βρίσκεται σε εξέλιξη στο ελληνικό Χρηματιστήριο στην αυγή του 2022, με τις 6 από τις 7 πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρονιάς να έχουν κλείσει θετικά και να έχουν οδηγήσει τον γενικό δείκτη 85 μήνες πίσω, στον Δεκέμβριο του 2014. Ο Γ.Δ. παράλληλα έσβησε τις απώλειες που κατέγραψε στη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα η κεφαλαιοποίηση εκτοξεύθηκε πάνω από τα 70 δισ. ευρώ, με κεφάλαια 4,05 δισ. ευρώ να έχουν προστεθεί στη χρηματιστηριακή αξία της αγοράς στις 7 πρώτες συνεδριάσεις.

Υπάρχουν 10 λόγοι για τους οποίους το Χρηματιστήριο καταγράφει άνοδο 7% μέσα σε 7 συνεδριάσεις και φιγουράρει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

Ο πρώτος λόγος είναι το περίφημο φαινόμενο Ιανουαρίου January effect που έχει πάρει σάρκα και οστά και ο Γ.Δ. σημείωσε χθες υψηλό 7ετίας(!) υπερβαίνοντας τις 950 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αναθερμανθεί, φρέσκο χρήμα εισρέει στην αγορά, ο πήχης των προσδοκιών ανεβαίνει.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το Χρηματιστήριο για πρώτη φορά στα δύο χρόνια της πανδημίας κινείται κόντρα στην αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς. Εν μέσω πανδημίας, πληθωριστικής απειλής και αναμενόμενης ανόδου των επιτοκίων δείχνει ότι τα καλύτερα έρχονται σε επίπεδο εξαγορών επιχειρήσεων αλλά και μεταρρυθμίσεων, αφού την κυβέρνηση της απομένουν μόλις 18 μήνες πριν από την ολοκλήρωση της 4ετίας και τη διενέργεια εκλογών τον Ιούλιο του 2023.
Ο τρίτος λόγος αυτής της ραγδαίας ανόδου είναι ότι ενεργοποιήθηκαν πολλά εγχώρια χαρτοφυλάκια, γεγονός που αποτυπώνει τη δυναμική και τις βραχυχρόνιες προοπτικές της αγοράς μέσα από την έντονη συναλλακτική κίνηση και ο αυξανόμενος ημερήσιος τζίρος, που ανήλθε χθες στα 128,47 εκατ., που αποτελεί νέο ρεκόρ για το 2022.
 Τέταρτος λόγος το νέο «ποιοτικό» στοιχείο στην αγορά που είναι η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγάλη γκάμα χαρτιών και ο μεγάλος όγκος συναλλαγών σε μετοχές μικρών και μικρομεσαίων εταιρειών, που αναδύονται ξαφνικά στο προσκήνιο, προσελκύοντας επενδυτές και επίδοξους κερδοσκόπους.
 Πέμπτος λόγος η άνοδος των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες ήρθαν στο προσκήνιο έπειτα από πολλούς μήνες σχετικής απραξίας. Υπολογίζεται ότι περίπου 120 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε νέα κεφάλαια από ξένους επενδυτές τις τελευταίες ημέρες κατά βάση στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Η βασική αιτία της ανόδου είναι ότι ενώ οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη σημείωσαν μια αξιοσημείωτη άνοδο από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ελληνικές τραπεζικές δεν ακολούθησαν.
Έκτος λόγος η ώθηση που δίνουν στο Χ.Α. οι εκθέσεις-αναλύσεις διεθνών οίκων, που βλέπουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές στην ελληνική αγορά, εστιάζοντας στις προοπτικές των τραπεζών και στα μεγάλα περιθώρια ανόδου των μετοχών τους. Ταυτόχρονα βλέπουν πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες που θα ολοκληρωθούν μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2022.
Ο έβδομος λόγος είναι ότι αρκετές εισηγμένες προετοιμάζονται να επωφεληθούν από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και σε συνεργασία με τις τράπεζες θα προετοιμασθούν υποβάλλοντας σχέδια ανάπτυξης των ομίλων και νέων επενδύσεων.
Ο όγδοος λόγος της ισχυρής ανόδου στο Χρηματιστήριο είναι η αφύπνιση πολλών κλάδων που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο τα προηγούμενα χρόνια, όπως ο είναι ο κλάδος της πληροφορικής και ο κατασκευαστικός κλάδος. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτή η δεκαετία που ξεκίνησε φέρνει έργα δισεκατομμυρίων ευρώ για οδικά έργα και έργα πληροφορικής.
Ο ένατος λόγος είναι ότι οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch αύριο Παρασκευή, που θα επηρεάσει αναπόφευκτα την αγορά ομολόγων και το χρηματιστήριο. Εκφράζονται ελπίδες ότι ίσως υπάρχει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προκειμένου η Ελλάδα να πλησιάσει επενδυτική βαθμίδα.
Ο δέκατος λόγος είναι ότι και το 2022 θα υπάρξει μεγάλος αριθμός εισηγμένων που θα εκδώσει εταιρικά ομόλογα, καθώς πολλές εισηγμένες θα είναι κερδοφόρες αφήνοντας πίσω τις ζημιές της τελευταίας πενταετίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διανεμηθούν και μερίσματα που θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά