Γλυπτά Παρθενώνα: Άλλαξαν στάση μέχρι και οι Times!

Οι Times του Λονδίνου μπορεί να αποκαλούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως Ελγίνεια αλλά στο κύριο άρθρο τους παίρνουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της επιστροφής στους στην Ελλάδα. Και σημειώνουν ότι ενώ πάντα στήριζαν την Βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο, τώρα οι συνθήκες άλλαξαν. 

«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι υπέροχα στην απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής και της κίνησης. Εκατομμύρια έχουν θαυμάσει αυτά τα γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα και τους τελευταίους δύο αιώνες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ένα από τα ομορφότερα εκθέματά του», γράφουν μεταξύ άλλων οι Times.

Και συνεχίζουν: «Για πάνω από 50 χρόνια καλλιτέχνες και πολιτικοί επιχειρηματολογούσαν λέγοντας ότι έργα τέχνης τόσο σημαντικά για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το Μουσείο αλλά και η Βρετανική κυβέρνηση υποστηριζόμενα από τους Times, αντιστάθηκαν στην πίεση αυτή. Αλλά τώρα οι συνθήκες άλλαξαν. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Πρέπει τώρα να επιστραφούν».

Το άρθρο εξηγεί ότι το άμεσο προηγούμενο είναι η συμφωνία της Ιταλίας να δανείσει στην Ελλάδα ένα μαρμάρινο θραύσμα της θεάς Άρτεμης το οποίο είχε κλαπεί όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ