ΗΠΑ: Επτά χρόνια κάθειρξη σε αμερικανό νεοναζί για εκστρατεία απειλών

 

Ο πρώην επικεφαλής μικρής αμερικανικής νεοναζιστικής οργάνωσης, της αυτοαποκαλούμενης «Atomwaffen Division», καταδικάστηκε να εκτίσει επτά χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε εκστρατεία εκφοβισμού δημοσιογράφων και αγωνιστών κατά του ρατσισμού.

Ο Κάλεμπ Κόουλ, 25 ετών, έφτιαξε μαζί με ακόμη τρία μέλη της οργάνωσης αφίσες που απεικόνιζαν ναζιστικά σύμβολα και κοκτέιλ μολότοφ, οι οποίες κατόπιν εστάλησαν τον Ιανουάριο του 2020 στα σπίτια αρκετών ρεπόρτερ, συχνά εβραϊκής καταγωγής ή μελών μειονοτήτων, καθώς και αντιρατσιστών ακτιβιστών, εξηγείται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ το φθινόπωρο, θύματα περιέγραψαν τις συνέπειες της εκστρατείας εκφοβισμού αυτής: ορισμένοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν προσωρινά, άλλοι εγκατέστησαν συναγερμούς, ένας αγόρασε όπλο, κάποιοι επέλεξαν να αλλάξουν δουλειά – να εγκαταλείψουν τη δημοσιογραφία –, απαρίθμησε το υπουργείο.

Οι τρεις συνεργοί του Κάλεμπ Κόουλ προτίμησαν να κλείσουν συμφωνίες με τους εισαγγελείς, ομολογώντας την ενοχή τους ώστε να εξασφαλίσουν επιεικέστερες ποινές.

Ο ένας καταδικάστηκε να εκτίσει 3 χρόνια φυλάκιση, άλλος 16 μήνες φυλάκιση. Ακόμη ένα μέλος της ομάδας, διεμφυλικό, που έκρυβε την ταυτότητά του από τους πρώην συνοδοιπόρους του, αποφασίστηκε να μη φυλακιστεί, καθώς κρίθηκε ότι είχε αρκετά δύσκολη ζωή.

Ένα πέμπτο μέλος της Atomwaffen Division, ο Τζον Ντέντον, καταδικάστηκε τον Μάιο να εκτίσει τρία χρόνια και πέντε μήνες φυλάκιση, αφού ομολόγησε την ενοχή του στις κατηγορίες για «απειλές» και «εξύβριση».

Είχε συμμετάσχει ιδίως σε εκστρατεία «swatting», δηλαδή κακόβουλες τηλεφωνικές κλήσεις με σκοπό να σταλούν να επέμβουν μονάδες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (SWAT) στις διευθύνσεις στόχων.

Η εκστρατεία εκφοβισμού αυτή, που διεξήχθη μεταξύ του Οκτωβρίου του 2018 και του Φεβρουαρίου του 2019, είχε 134 στόχους: αφροαμερικανική εκκλησία, ισλαμικό κέντρο, δημοσιογράφους.

https://www.zougla.gr/

Διαβάστε επίσης