Από 1η Φεβρουαρίου η λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στο 7μηνο, χωρίς τρίτη δόση

Η λήξη της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους 7 μήνες, για όσους δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης το πρωί της Κυριακής. 

Συνεπώς, από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα, όσοι εμβολιασμένοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση επτά μήνες μετά τη δεύτερη, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πλεύρης εξήγησε πως η ισχύς του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ταξίδια στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο του επταμήνου για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, για όσους δεν έχουν κάνει τρίτη δόση, έχει ήδη θεσπιστεί για του άνω των 60 και πλέον διευρύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Για το πρόβλημα που προέκυψε με τις ελλείψεις self test στα φαρμακεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως όσοι δεν πρόλαβαν να βρουν στα φαρμακεία θα βρουν στις σχολικές μονάδες. «Οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες, το 90% μαθητών και εκπαιδευτικών έχουν προμηθευτεί self test, άρα δεν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην επανέναρξη των σχολείων».

Ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε επίσης ότι από Δευτέρα θα διατεθούν 300 κλίνες Covid σε ιδιωτικές κλινικές.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό «παράθυρο» για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με ηλικιακά κριτήρια, με διεύρυνση και στους 50άρηδες, εκτός των άνω των 60 που ήδη έχει θεσπιστεί με προθεσμία την 16η Ιανουαρίου. Μετά το πέρας της εν λόγω ημερομηνίας, οι μη εμβολιασμένοι θα καταβάλουν πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.

https://www.kathimerini.gr/