Xωρίς στρατηγική αντιμετώπισης της ακρίβειας

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ*

 

Τα φώτα σιγά-σιγά σβήνουν, καθώς μια ακόμη γιορτινή περίοδος σημαδεύτηκε, σε όλα τα επίπεδα από τις επιπτώσεις και τις απαγορεύσεις λόγω πανδημίας.

Στο προσκήνιο επανέρχονται τα θέματα που απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, δηλαδή η προστασία από την πανδημία, αλλά και η αγωνία για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας, ιδιαίτερα στην ενέργεια. Όλοι, πλέον, έχουν αντιληφθεί ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, με το «ηλεκτροσόκ» που περιμένει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς αναμένεται να εμφανιστούν στους λογαριασμούς Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, οι μεγάλες αυξήσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί, καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος της πραγματικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών, αφήνοντας εντελώς αβοήθητες τις επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα αυτών των πρωτόγνωρων συνθηκών και της απουσίας στήριξης των επιχειρήσεων είναι η μετακύλιση των εξωφρενικών αυξήσεων στα νοικοκυριά, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πάγιες καθημερινές ανάγκες επιβίωσής τους.

Οι μικρές αυξήσεις στην επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, καταφανώς δεν αρκούν, ενώ, παρά τις προειδοποιήσεις όλων των ειδικών, η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει προχωρήσει σε καμία συγκεκριμένη ενέργεια για να ρυθμίσει την αγορά προς όφελος των καταναλωτών και τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί, επιχειρούσαν συστηματικά να υποτιμήσουν την πραγματικότητα, καθησυχάζοντας τους πολίτες με παραπλανητικές δηλώσεις για την παροδικότητα του φαινομένου και τη δήθεν λήξη του μέχρι το τέλος της χρονιάς που απήλθε.

Οι αυξήσεις είναι ορατές και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκτινάχθηκαν οι τιμές σε προϊόντα όπως οι μάσκες υψηλής προστασίας, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σούπερ-μάρκετ. H κυβέρνηση παρά το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, αρνήθηκε να επιβάλλει ανώτατη τιμή στα προϊόντα αυτά, όπως έκανε με τα test, αφήνοντας ανυπεράσπιστους τους πολίτες στις άμεσες και αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών, αρκούμενη σε επικοινωνιακή καταδίκη των φαινομένων κερδοσκοπίας.

Η απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης ακρίβειας που τείνει πλέον να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις είναι ορατή, ενώ είναι… αόρατοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να εντοπισθούν και να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα.

*Καθηγήτρια Ιατρικής, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ