Θραύσμα Fagan – Στο Μουσείο Ακρόπολης το τμήμα της Ανατολικής Ζωοφόρου

Με δηλώσεις τους στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Yπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρονται στη σημασία της επιστροφής του θραύσματος Fagan από το Μουσείο Antonino Salinas της Σικελίας, στο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και στον συνεχιζόμενο διάλογο με σκοπό την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. 

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η επίσκεψή του στο Λονδίνο και η δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα, βοήθησε να δημιουργηθεί «ένα μεγάλο κύμα διεθνούς υποστήριξης» για αυτό το σκοπό, με δεδομένο ότι και η κοινή γνώμη στη Βρετανία υποστηρίζει το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών (σύμφωνα και με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, μετά την επίσκεψη του Νοεμβρίου).

palermo1-600x450.jpg

Σημαντικό θραύσμα

«Πρόκειται για ένα σημαντικό θραύσμα, ένα τμήμα της ζωφόρου στο οποίο απεικονίζονται οι  θεοί και το οποίο βρισκόταν στη Σικελία για περίπου δύο αιώνες», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογραμμίζει ότι η επιστροφή του θραύσματος από την Ιταλία αποτελεί «σημαντικό βήμα» και τονίζει «δεν επιστρέφεται ως δάνειο αλλά ως κατάθεση για οκτώ χρόνια με την προοπτική να παραμείνει στη χώρα επ’ αόριστον».

H υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «Το ίδιο το θραύσμα Fagan είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Προέρχεται από την Ανατολική ζωφόρο, στην οποία αναπαρίστανται οι Θεοί του Ολύμπου.

Για οκτώ χρόνια

Το θραύσμα επιστρέφει από το Μουσείο Antonino Salinas στην Αθήνα ως κατάθεση, προκειμένου να εκτεθεί για 8 χρόνια στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το σημαντικότερο είναι ότι η Κυβέρνηση της Σικελίας ζητά από την Ιταλική Δημοκρατία να τροποποιήσει τον «Κώδικα περί της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», προκειμένου το θραύσμα να μείνει για πάντα, επανενωμένο με τη ζωφόρο του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Κοινή κληρονομιά

Η συνεργασία ανάμεσα στην σικελική κυβέρνηση και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιβεβαιώνει πόσο σημαντική είναι η κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Η κυβέρνηση της Σικελίας υποδεικνύει το τι μπορεί να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε τα Γλυπτά, από το Βρετανικό Μουσείο να βρουν τη θέση τους στο αττικό φως.

Ήδη η βρετανική και η παγκόσμια κοινή γνώμη έχουν εκφραστεί θετικά υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και της επιστροφής τους στην Αθήνα».

Αύριο, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, στη μία το μεσημέρι, πραγματοποιείται η εκδήλωση για την απόδοση και τοποθέτηση του παρθενώνειου θραύσματος Fagan, στο Μουσείο της Ακρόπολης.