Δήμος Καλαβρύτων: Ενημερωτική συνάντηση για την στήριξη στον λαό της Αϊτής

 

Στις 15 Ιανουαρίου 2022 συμπληρώνονται 200 χρόνια απ’ την αναγνώριση της Ελληνικής Επανάστασης απ’ την Δημοκρατία της Αϊτής. Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που έσπευσε έμπρακτα ν’ αναγνωρίσει την Επανάσταση του 1821, σε μια περίοδο που ακόμα και οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής τηρούσαν στάση ουδέτερη έως εχθρική στάση έναντι της Εθνικής Παλιγγενεσίας.  

Την ημέρα αυτή, το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, στις 18:00 μ.μ. στην αίθουσα του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου στα Καλάβρυτα, ο Δήμος Καλαβρύτων οργανώνει ενημερωτική συνάντηση, με δυνατότητα συμμετοχής και μέσω Τηλεδιάσκεψης, με σκοπό τον συντονισμό δράσεων Κυβέρνησης, φορέων Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων και οργανώσεων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναληφθεί ώστε, σ’ ένδειξη ανταπόδοσής προς τον λαό της Αϊτής, η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει την κατασκευή εκεί μια δομής κοινωφελούς χαρακτήρα. 

Στην πρόσκληση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων απ’ την κήρυξη της Επανάστασης και την ύψωση του Λαβάρου στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, πέρυσι, ο Δήμος Καλαβρύτων αφιέρωσε την εκδήλωση της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, στις 21 Μαρτίου 1821, στο λαό της Αϊτής. Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα απ’ τον διεθνή περίγυρο της εποχής που αναγνώρισε την Εθνική Παλιγγενεσία και έμπρακτα στήριξε τον Αγώνα της Απελευθέρωσης». 

Όπως καταγράφει ο Φιλικός και Αγωνιστής Ιωάννης Φιλήμων, Γραμματέας του Δημητρίου Υψηλάντη, στο «Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως», ο τότε Πρόεδρος της Αϊτής Ζαν Πιέρ Μπουαγιέ, στέλνοντας επιστολή στους Α. Κοραή, Κ. Πολυχρονιάδη, Α. Βογορίδη και Κ. Κλωνάρη, γνωστοποιούσε την απόφαση του να συνδράμει στην Ελληνική Επανάσταση, με την αποστολή Σώματος 100 εθελοντών και με ποσότητα 45 τόνων καφέ που, απ’ την πώληση της, θα μπορούσαν ν’ αγοραστούν καρυοφύλλια και άλλα πολεμοφόδια, αναγκαία για τον Αγώνα.

«Μετά μεγάλου ενθουσιασμού εμάθομεν ότι η Ελλάς αναγκασθείσα τέλος πάντων εδράξατο των όπλων, ίνα κτήσηται της ελευθερίαν αυτής και την θέσιν, ήν μεταξύ των εθνών του κόσμου κατείχε», έγραφε στην απαντητική του επιστολή ο Πρόεδρος της χώρας Ζαν Πιέρ Μπουαγιέ. 

Ωστόσο, αυτή η γενναιόδωρη προσφορά δεν έφτασε στην Ελλάδα. Το πλοίο που μετέφερε τους 100 εθελοντές ναυάγησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. 

Εν τούτοις, η Αϊτή, παραμένει στις ιστορικές καταγραφές ως η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και το ιερό δικαίωμα των Ελλήνων στην ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση.

«Σήμερα που ο λαός της Αϊτής δοκιμάζεται σκληρά από διάφορες συνθήκες, από αντιξοότητες που επιτάσσουν και επιβάλλουν την διεθνή αλληλεγγύη και στήριξη, είναι η ώρα της Ελλάδας να σπεύσει σε έμπρακτη βοήθεια», επισημαίνει στην πρόσκληση του ο κ. Παπαδόπουλος. Και προσθέτει: «Σ’ αυτό το πνεύμα και με γνώμονα αυτό το χρέος μας, το χρέος της ανταπόδοσης, ο Δήμος Καλαβρύτων έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία ώστε απ’ την Ελλάδα να συγκεντρωθούν πόροι για την ανέγερση μιας δομής δημόσιου χαρακτήρα και κοινής ωφέλειας στην Αϊτή, σε συνεννόηση με τις εκεί αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς που θα εποπτεύουν το όλο εγχείρημα».

Να σημειωθεί ότι όλους τους προηγούμενους μήνες, ο άμισθος συνεργάτης του Δήμου Καλαβρύτων Νίκος Κοσμάς, με θητεία ως στέλεχος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και με συμμετοχή σε προγράμματα ανθρωπιστικών δράσεων στην Αϊτή, ήρθε σε γραπτή και διερευνητική συνεννόηση μ’ εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και με μέλη αποστολών τους στην Αϊτή, καταγράφοντας τις εκεί ανάγκες και διαμορφώνοντας μια πρώτη πρόταση για τον χαρακτήρα της πρωτοβουλίας.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ