Ευερέθιστο Έντερο: Τρεις κινήσεις SOS που ηρεμούν το έντερο και ανακουφίζουν

23/12/2021 | 09:26

 

 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου είναι εξατομικευμένη. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κινήσεις που  μπορείτε να κάνετε ή έστω να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε. Δείτε τις τρεις πιο ωφέλιμες

Το φούσκωμα, το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, αλλά και οι κράμπες στην κοιλιά σε συνδυαμό με διαταραχές των κενώσεων (εμφάνιση διάρροιας ή δυσκοιλιότητας ή εναλλαγή των δύο) είναι τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου είναι εξατομικευμένη. Εάν ταλαιπωρείστε, θα πρέπει να καταγράψετε λεπτομερώς τι τρώτε, καθώς και ποια συμπτώματα εμφανίζονται ούτως ώστε να εντοπίσετε τον ένοχο. Η καταγραφή αυτή θα δείξει τα τρόφιμα που σας προκαλούν πάντα πρόβλημα, αλλά και εκείνα που επιδεινώνουν την κατάσταση όταν είστε σε φάση έξαρσης.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κινήσεις που  μπορείτε να κάνετε ή έστω να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε. Ακολουθούν οι τρεις πιο σημαντικές.

Πιείτε αφεψήματα
Τα αφεψήματα χαμομηλιού και μέντας ενδεχομένως να απαλύνουν τους σπασμούς του εντέρου και να σας ανακουφίσουν στη φάση της διάρροιας. Στην ίδια λογική ίσως σας ανακουφίσει η χρήση μιας θερμοφόρας.

Δοκιμάστε την άσκηση
Θα εκπλαγείτε! Η άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, περπάτημα) μπορεί να βοηθήσει θεαματικά. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι πάσχοντες ασκούνται σπανίως καταφεύγουν σε φαρμακευτικές λύσεις. Δοκιμάστε λοιπόν το έντονο καθημερινό περπάτημα – π.χ. για 20-30’ – ή κάποια άλλη αερόβια άσκηση και είναι πιθανό ότι θα ωφεληθείτε.

Ελέγξτε το άγχος
Το στρες θεωρείται σημαντικός ενοχοποιητικός παράγοντας για το ευερέθιστο έντερο.  Προσπαθήστε λοιπόν να ελέγξετε το στρες και σε περιόδους έντονης πίεσης προσέξτε ακόμη περισσότερο τη διατροφή σας.

Τέλος προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας επιδεινώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου.

https://ygeiamou.gr/

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Του επιτέθηκαν με μαχαίρι, ρόπαλο και μπετόβεργα – Τι συνέβη στο σοβαρό επεισόδιο στην οδό Σωσιπάτρου

Κακοκαιρία στην Πάτρα: Απόκοσμες εικόνες στην παραλιακή του Ρίου – Η θάλασσα “μπήκε” στα σπίτια – Πλημμύρα στην Πλαζ ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Θλίψη για την απώλεια της εκπαιδευτικού Ειρήνης Καραβίτη

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Άγιο είχαν οι νεαροί που τούμπαρε το ΙΧ τους τα ξημερώματα στην Ακτή Δυμαίων -ΦΩΤΟ

Πάτρα: Ένας στη φυλακή, τρεις ελεύθεροι με όρους για τον θάνατο του 30χρονου Κώστα Μπασιλάρη

Πάτρα: Παραδόθηκε 5ος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό  του 30χρονου στο “Αβαντάζ”