Σία Αναγνωστοπούλου: Η κυβέρνηση να κάνει την αυτοκριτική της για την πανδημία ΒΙΝΤΕΟ

 

Η Σία Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν του υπουργείου Υγείας: « Ρυθμίσεις  για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

 

Αναλυτικά η ομιλία: 

Είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ότι η ΝΔ θέλει εθνική συνεννόηση και αυτό είναι στην κουλτούρα της. Μόνο που για τη ΝΔ –θα μου επιτρέψετε να πω πως είναι και αυτό στην κουλτούρα της- η εθνική συνεννόηση είναι: «ακολουθήστε ότι κάνω εγώ, γιατί αν δεν το ακολουθήσετε δεν θέλετε εθνική συνεννόηση και διχάζετε». 

Πάρα πολλές φορές από την αρχή της πανδημίας, κατατέθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, συγκεκριμένες προτάσεις. Να πω ενδεικτικά για την συστηματική ιχνηλάτηση, για τα δωρεάν τεστ, τους εμβολιασμούς. Ο κ. Τσίπρας πρώτος από αυτό εδώ το βήμα μίλησε για την άρση των πατεντών, θέλοντας να δείξει και την τεράστια σημασία του εμβολιασμού. Ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού; Καγχασμός. Ακόμα και πριν από λίγες μέρες ο κ. Τσίπρας πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη να βγουν μαζί τα κόμματα να πείσουν τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Καγχασμός και πάλι. Και φτάνουμε στο μεγάλο επεισόδιο της 1ης Δεκεμβρίου: ο πρωθυπουργός εδώ στη Βουλή έχοντας επίγνωση μίας σοβαρής μελέτης – της οποίας ο ένας εκ των δύο  εκπονητών, είναι και στενός συνεργάτης του- όχι μόνο αποποιήθηκε την γνώση της αλλά κάγχασε στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχετε εσείς μελέτη να μας τη δείξετε;». Και έρχεται στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και δεν ζητάει ένα συγνώμη. Ένα συγνώμη όχι από την αντιπολίτευση αλλά από τον ελληνικό λαό. Και τι μας είπε;  «Δεν μου χρειαζόταν καμία επιστημονική μελέτη για να ενισχύσω το ΕΣΥ».  

Υπάρχει ένα πρόβλημα αλαζονεία και κυνισμού. Το είδα και σήμερα από τους βουλευτές της ΝΔ και τον υπουργό Υγείας. Ένα ολόκληρο κατεβατό εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και δεν υπάρχει στοιχειώδης αυτοκριτική, ότι κάτι δεν πήγε καλά. Όταν μία χώρα μετρά 20.055 νεκρούς αυτή τη στιγμή, κάτι δεν έχει πάει καθόλου καλά. Αν θέλουμε η κυβέρνηση αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα να έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας πρέπει να εξηγήσει τι δεν έχει πάει καλά. Τα λένε οι γιατροί, οι επιστήμονες, δεν ακούτε; Και μιλάτε εδώ με περισσό κυνισμό και αλαζονεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Γεραπετρίτης.  Βγαίνει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό –που θεωρώ μείζον πολιτικό θράσος- για να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ένα ύφος που δεν συνάδει σε υπουργό, δεν συνάδει στην κρισιμότητα των στιγμών και κυρίως το να ταυτίζει την αξιωματική αντιπολίτευση με τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος». Συμφωνείτε εσείς; Το θεωρώ ύψιστη ύβρη αυτό που έκανε και θα έπρεπε να κληθεί να ανακαλέσει. 

Αυτό που βλέπουμε και σε αυτό το νομοσχέδιο και έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι αυτή η ιδεοληπτική προσήλωση της κυβέρνησης σε ορισμένα πράγματα, σε ορισμένες γραμμές από τις οποίες –ότι και να γίνεται- δεν μετακινείται ούτε εκατοστό. Γι αυτό δεν μπορεί να ακούσει τη φωνή της αντιπολίτευσης. Και τι εννοώ με αυτό; Θέλετε συνεννόηση; Αποδεχτείτε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους ανασφάλιστους. Είναι δυνατόν, εν μέσω πανδημίας, να αλλάζετε το πλαίσιο αυτού του εμβληματικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους και τώρα να την ξαναλλάζετε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ο υπουργός, για το ποια φάρμακα και ποιες εξετάσεις θα καλύπτονται; 

Συνέχεια ιδεοληψίας: η άρνησή σας να ενισχύσετε το ΕΣΥ. Τρίμηνες συμβάσεις στα πάντα. Σαν η πανδημία να τελειώνει αύριο. Δεν λαμβάνετε υπόψη σας τι λέει ο ΠΟΥ. Να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το πλέον καταπιεσμένο και λιγότερο αμειβόμενο σώμα: σε αυτά τα νοσοκομεία, εκτός από τους γιατρούς και νοσηλευτές, υπάρχει και το προσωπικό καθαριότητας. Δεν καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες; Γιατί πάλι τρίμηνη σύμβαση; Μήπως γιατί ο κ. υπουργός έχει δώσει κρυφή εντολή στους διοικητές νοσοκομείων πως αμέσως μετά θα έρθουν εργολαβίες; Γιατί περί αυτού πρόκειται και εδώ έγκειται η ιδεοληψία. Τώρα που τους έχουμε ανάγκη δεν μπορούμε να τους διώξουμε και κάθονται οι άνθρωποι σε ομηρία. 

Επειδή ο κ. Βρούτσης με προκάλεσε για τον Πολιτισμό, έχουμε μία υπουργό Πολιτισμού που μισεί τον Πολιτισμό. Έχουμε άπειρες πια αποδείξεις. Εν προκειμένω φέρνει διάταξη και συγκεκριμένα στο δεύτερο μέρος του άρθρου 133 πετάει εν μέσω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και μεγάλης κρίσης ακρίβειας, πετάει 14 ανθρώπους στο δρόμο. Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ δουλεύουν 18 χρόνια στον οργανισμό του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Θέλετε συνεννόηση; Έχει καταθέσει το ΜΕΡΑ25 τροπολογία για αυτό το θέμα. Εμείς την στηρίζουμε, αποδεχτείτε την και εσείς. Έτσι γίνεται έμπρακτα η συνεννόηση. Δεν είναι θεωρητική και στον αέρα η εθνική συνεννόηση: «ότι πει ο εθνικός ηγέτης και ακολουθεί από πίσω όλος ο κόσμος».

Θα κλείσω με μία κουβέντα, επειδή αναφέρθηκε βουλευτής της ΝΔ επιχαίροντας, για το δρόμο Πατρών-Πύργου. Ένας δρόμος που έχει στοιχίσει εκατοντάδες νεκρούς. Ένας δρόμος που από το 2019 σταμάτησε και τώρα θα αρχίσει με απευθείας ανάθεση και πάλι. Που πόσο στοιχίζει στο δημόσιο αυτή η ανάθεση; 114 εκατομμύρια ευρώ. Που δίνει 8 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις εργολάβων αυξάνοντας υπέρογκα το κέρδος και  παραχωρώντας τα διόδια από Κόρινθο μέχρι Πύργο στον ίδιο. 

Μπορούμε να συναινέσουμε σε τέτοια πράγματα; Τα όρια ανάμεσα σε προοδευτικό και συντηρητικό μέτωπο έχουν ήδη μπει και αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη σας. 

 

Διαβάστε επίσης