Σία Αναγνωστοπούλου: Η υπουργός Πολιτισμού συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της συστηματικής υποβάθμισης των πολιτιστικών φορέων

 Δήλωση της  της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου σχετικά με τον διορισμό του νέου Προέδρου στο Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης:

 

Τον περασμένο Οκτώβριο παραιτήθηκε σύσσωμο το ΔΣ του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Στην επιστολή παραίτησής τους άφηναν σαφείς αιχμές για την πλήρη υπονόμευση του έργου τους, ενώ έκαναν λόγο και για σοβαρές παρεμβάσεις από άτομα στο χώρο του μουσείου, που λειτουργούσαν ως «αυτόκλητοι θεματοφύλακες πατριωτισμού» με «κομματικές και ιδεολογικές διασυνδέσεις» από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δύο μήνες μετά, οι καταγγελίες στην επιστολή παραίτησής του ΔΣ του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για ακροδεξιές πρακτικές, επιβεβαιώνονται στην επιλογή του νέου Προέδρου του Μουσείου από την Υπουργό Πολιτισμού. Για πολλοστή φορά η ιδιοκτησιακή αντίληψή της κ. Μενδώνη για τους θεσμικούς φορείς του πολιτισμού, αλλά και η εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών συμφερόντων της κυβέρνησης με όρους πελατειακών σχέσεων, θριαμβεύουν.

Η επιλογή ενός θεολόγου αντί για εθνολόγο στη θέση του νέου Προέδρου του Δ.Σ. του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου και μάλιστα με γνωστές εθνικιστικές θέσεις, όπως δείχνει το έργο του, αποδεικνύει ότι η υπουργός στηρίζεται σε κομματικά κριτήρια και στο όνομα μιας εθνικοφροσύνης άλλων εποχών, σίγουρα δεν εξυπηρετεί ούτε το έργο, ούτε την λειτουργία ενός φορέα που χρειάζεται εξωστρέφεια και ανάπτυξη για την ενίσχυση της λαογραφικής και εθνολογικής παράδοσης. 

Η υπουργός Πολιτισμού συνεχίζει ακάθεκτη  το έργο της  συστηματικής υποβάθμισης και απαξίωσης των πολιτιστικών φορέων.  Αδιαφορεί και παρακάμπτει  θεσμικές διαδικασίες  - λειτουργίες, αλλά κυρίως την ίδια την κοινωνία και τον πολιτισμό. Οι πρακτικές αυτές θυμίζουν άλλες εποχές, τις οποίες δυστυχώς αναβιώνει συνολικά η κυβέρνηση που την διόρισε υπουργό πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης