Μάρκου - Αναγνωστοπούλου: Αναστάτωση στην σχολική κοινότητα από τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας σε σχολεία της Πάτρας

Ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας

Ερώτηση για τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας σε σχολεία της Πάτρας, υπέβαλλαν οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, μαζί με 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.

 

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

"Τις τελευταίες μέρες επικρατεί μεγάλη αναστάτωση από τα συνεχιζόμενα και κλιμακούμενα περιστατικά βίας σε σχολεία της Πάτρας. Επίκεντρο των περιστατικών αυτών είναι το  σχολικό συγκρότημα που στεγάζονται το 2ο και το 6ο ΕΠΑΛ, στην Αγία Σοφία, με συνεχή περιστατικά συρράξεων μεταξύ των μαθητών των δυο σχολείων. Ωστόσο περιστατικά άσκησης βίας είχαμε και σε άλλα σχολεία της πόλης, όπως αυτό που συνέβη στο 12ο Γενικό Λύκειο Πάτρας όταν ομάδα αγνώστων – εξωσχολικών πέταξε πέτρες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός μαθητή.

Δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί αμήχανο και άπραγο τα περιστατικά αυτά να εκτυλίσσονται σε πολλά σχολεία της χώρας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εκπονήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της μάστιγας αυτής και χωρίς να δείχνει την παραμικρή διάθεση να λάβει κάποια προληπτικά μέτρα."

 

To πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

ΘΕΜΑ: «Αναστάτωση στην σχολική κοινότητα από τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας σε σχολεία της Πάτρας»

Τις τελευταίες μέρες επικρατεί μεγάλη αναστάτωση από τα συνεχιζόμενα και κλιμακούμενα περιστατικά βίας σε σχολεία της Πάτρας. Στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζονται το 2ο και το 6ο ΕΠΑΛ, στην περιοχή Αγία Σοφία, τα περιστατικά είναι αλλεπάλληλα και έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Τα προβλήματα στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα έχουν ξεκινήσει από την αρχή σχεδόν της σχολικής χρονιάς, με αναφορές σε ξυλοδαρμούς μεταξύ των μαθητών, όπως την 1η Οκτωβρίου 2021, που χρειάστηκε η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση.

Σύμφωνα δε με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί τα εξής περιστατικά:

Στις 6/12/2021 υπήρξε σύρραξη μεταξύ των μαθητών των δύο σχολείων και άναψαν καπνογόνα. Μάλιστα ένας 15χρονος μαθητής διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

Στις 7/12/2021 μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ πέταξαν μέσα σε αίθουσα του 6ου ΕΠΑΛ, την ώρα που γινόταν μάθημα, δυναμιτάκια και φωτοβολίδες, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα σε συμμαθητές τους, αλλά και μεγάλη ανησυχία.

Στις 10/12/2021 την στιγμή που καθηγήτρια του συγκεκριμένου σχολείου μιλούσε σε δημοσιογράφους για τα περιστατικά των προηγούμενων ημερών, ομάδα μαθητών την έσπρωξε, προκειμένου να την διακόψει και στη συνέχεια έριξαν δυναμιτάκια πίσω της. 

Τα περιστατικά βίας βέβαια δεν σταματούν στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, αφού πλέον συμβαίνουν αρκετά τέτοια επεισόδια, όπως για παράδειγμα αυτό που συνέβη στις 22/11/2021 όταν ομάδα αγνώστων – εξωσχολικών πέταξε πέτρες στο 12ο Γενικό Λύκειο Πάτρας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός μαθητή.

Επειδή η βία στα σχολεία αντί να εκλείπει αυξάνεται και όχι μόνο στην πόλη της Πάτρας, αλλά σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο μαθητές και εκπαιδευτικοί, πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να λάβει δραστικά μέτρα.

Επειδή είναι άμεση η ανάγκη για την ανάπτυξη και εφαρμογή, κατά κύριο λόγο προληπτικών, αλλά και -όπου χρειάζεται- παρεμβατικών πρακτικών για τη συστηματική και ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα σχολικά συγκροτήματα.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση και ποιες εκπαιδευτικές πολιτικές, εντός και εκτός σχολείου, σκοπεύει να αναπτύξει για την ουσιαστική αντιμετώπιση της σχολικής βίας;

2. Με ποιους τρόπους σκοπεύει να ανακόψει την κλιμακούμενη ένταση των περιστατικών βίας στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα [2ο και 6ο ΕΠΑΛ, στην περιοχή Αγία Σοφία των Πατρών];

3. Με ποιους τρόπους θα εξασφαλίσει την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την σχολική διαδικασία;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραΐτης Θάνος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος(Σάκης)

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χρηστίδου Ραλλία

Διαβάστε επίσης