Φωκίων Ζαΐμης: Παρέμβαση για τους κόμβους ψηφιακής καινοτομίας

· 
Σε ανάρτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Φωκίων Ζαΐμης αναφέρει:
Πρόσφατα εστάλη επιστολή παρέμβασή μας στα Υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης για τους κόμβους ψηφιακής καινοτομίας (DIH) στην οποία μεταξύ άλλων τονίζουμε τα εξής: ''Όπως γνωρίζετε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ηγείται κοινοπραξίας για την υποβολή πρότασης στο πλαίσιο της πρόσκλησης της ΕΕ για δημιουργία Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Κόμβων Καινοτομίας (EuropeanDigitalInnovationHubs–EDIHs).

Η πρόταση ReBrainWesternGreece έχει κατ΄ αρχήν εγκριθεί με υψηλή βαθμολογία σε εθνικό επίπεδο. Επίκειται το δεύτερο στάδιο της υποβολής προτάσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. 'Ομως το ποσό των τελικά επιλεγέντων προτάσεων θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα DigitalEurope κατά 50%.

Προτείνουμε, η Ελλάδα να προκρίνει τη χρηματοδότηση του υπολοίπου 50% σε εθνικό επίπεδο, πρόταση με την οποία εκτιμούμε ότι συμφωνούν όλα τα υποψήφια EDIHsγια την Ελλάδα. Η εθνική συγχρηματοδότηση των EDIHsθα μπορούσε να προέλθει από το ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων όπως «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» ή «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» ή «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» ''
Θεωρούμε λάθος να μην υπάρχει εθνική λύση για το 50% καθότι εφόσον απαιτηθούν ίδιοι πόροι από τους φορείς θα έχουμε σημαντική μείωση των προτάσεων λόγω της οικονομικής δυσπραγίας πολλών φορέων γεγονός που θα είναι αρνητικό για την χώρα μας.

Διαβάστε επίσης