Σία Αναγνωστοπούλου: Καθυστερήσεις και χορός εκατομμυρίων για αποζημιώσεις στην ανάδοχο εταιρεία, στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Κοινοβουλευτική ερώτηση

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών  κατέθεσε η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου με τη συνυπογραφή του συναρμόδιου Τομεάρχη Νίκου Παππά και έξι (6) βουλευτών της Θεσσαλονίκης, σχετικά με το θέμα της επιστολής της εταιρείας Άκτωρ, αναδόχου εταιρείας του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά από σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

"Το περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής επιβεβαιώνει αυτό που εδώ και πολύ καιρό, με κάθε τρόπο, προειδοποιούμε ότι θα συμβεί, τις κοστοβόρες καθυστερήσεις δηλαδή, που προκαλούνται αποκλειστικά και μόνο λόγω της κυβερνητικής εμμονής να αλλάξει σχεδιασμό στην υλοποίηση του έργου και να ακρωτηριάσει τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου. 

Παρά τις ενστάσεις εκατοντάδων ειδικών επιστημόνων της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών , που υποστηρίζουν πως μπορούν να διατηρηθούν οι αρχαιότητες στη θέση τους, αλλά και να τεθεί σε άμεση λειτουργία το μετρό, χωρίς τον συγκεκριμένο σταθμό προσωρινά, η κυβέρνηση κωφεύει.

Παρά την πρόσφατη αυτοψία στο σκάμμα, που πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς εμπειρογνώμονες (ορίστηκαν από τους 316 πολίτες  που προσέφυγαν στα αστικά δικαστήρια ) που διαπίστωσαν ότι «η μεθοδολογία που ακολουθείται θα επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες στα αρχαία», «ενώ οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι τώρα είναι καταστροφικές για τις αρχαιότητες και η λύση που έχει επιλεγεί είναι δαπανηρότερη και απαιτεί περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί», η κυβέρνηση γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν τους  κ.κ. υπουργούς Πολιτισμού και Μεταφορών και Υποδομών να απαντήσουν , πως αξιολογούν και τι ενστάσεις προβάλλουν στο συνολικό περιεχόμενο της επιστολής της αναδόχου εταιρείας, η οποία φέρνει στην επιφάνεια καθυστερήσεις, καταστρατήγηση προθεσμιών, υπέρογκες αποζημιώσεις κ.λπ από την πλευρά του δημοσίου. Ειδικότερα από την Υπουργό πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη ζητούν να  διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους  μετά από αυτό το έγγραφο ντοκουμέντο, το ΥΠΠΟ έχει  ακόμα όφελος να συνεχίζει να υιοθετεί την λύση του ακρωτηριασμού των αρχαιοτήτων, όταν μάλιστα η μη διατήρηση τους κατά χώρα, καθιστά ανέφικτη την ένταξη τους στον κατάλογο  Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ και   φρενάρει νέες δυνατότητες ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης. Θα λάβει επίσης υπόψη του το ΥΠΠΟ  και η κυρία Μενδώνη προσωπικά , σεβόμενη την πολιτισμική κληρονομιά αυτού του τόπου, τις ανησυχίες και ενστάσεις των ειδικών της πρόσφατης αυτοψίας στο σκάμμα και την διαπίστωση τους  ότι,  προκειμένου να επισπευσθούν οι εργασίες του μετρό, κινδυνεύουν να χαθούν πολύτιμες αρχαιότητες της ρωμαϊκής και ελληνιστικής περιόδου; "

Διαβάστε επίσης